Levné versus drahé: Která cesta je správná?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Levné versus drahé: Která cesta je správná?

Levné versus drahé: Která cesta je správná? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 6. 2016 03:00 62

Seznam kapitol

1. Myš za šest pětek taky jezdí... 2. Levně pro kutily... 3. Držáky z éry IBM 4. Dáme si dvě stě třicet? 5. Alibaba a čtyřicet levných klonů... 6. Když vám padne do oka...

Když jsem četl amatérské hardwarové tipy, objevovala se tam často myšlenka „nemá smysl řešit kvalitu, vezměte si to nejlevnější a je to“. Je to ale dobrý nápad? Je lepší sáhnout po tom nejlevnějším a nemyslet na budoucnost a nebo naopak vrazit peníze do dražších komponent a periferií?

Reklama

Ve finále je důležité uspokojení, že vás práce s danou věcí baví. Jsou výrobky, u kterých na tomhle faktoru moc nezáleží, například u pamětí. Paměti si osadíte do počítače a pak už je nevidíte – takže není důvod nebrat levnější model, který nabízí podobné výkony jako ten dražší. Životnost je u obou typů přibližně stejná, design je bezvýznamný, to je lepší osadit si více levnějších pamětí. U jiných výrobků je to mnohem důležitější: Bytelně postavená skříň více snese a na uspořádání konektorů v praxi rozhodně záleží.

Levné versus drahé: Která cesta je správná?
i Zdroj: PCTuning.cz

Věci, se kterými jste v každodenním kontaktu, vám ale prostě musí tak řečeno sednout do ruky, ať už jde o myši, klávesnice, obrazovky anebo třeba mobily. Ovládání a ergonomie vám musí vyhovovat, protože pokud vám to nesedne, tak to nebudete používat a koupili jste to zbytečně.

Brát cenu jako hlavní měřítko je u podobných zařízení absurdní. Kvalitní myš, která vám padne do ruky, dobře se s ní pracuje a hraje, je cennější, než celá zásuvka myší, které nemůžete vzít do ruky, protože vám připadnou hranaté, nepohodlné, necitlivé anebo mají nějakou podobnou ergonomickou vadu. To samé platí u mobilů, sluchátek a podobně. Není možné jednoduše tvrdit, že ze dvou srovnatelných výrobků je lepší ten levnější.

Osobně doporučuji každému sice si přečíst recenze, ale vždy si věc raději vyzkoušet sám. Pokud vás koupená věc bude štvát, nakonec ji nebudete používat a „levně“ vydané peníze jste vyhodili nadarmo. Pokud vás to bude bavit a bude to spolehlivě fungovat, tak vem čert, že to kdysi stálo dvojnásobek normální ceny. Cena není rozhodující faktor – anebo, přesněji řečeno, pokud je u vás cena rozhodující faktor, je něco opravdu špatně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama