Máte rádi sladké? Astronomové objevili planetu z „cukrové vaty“
i Zdroj: Copilot AI
Novinka Máte rádi sladké? Astronomové objevili planetu z „cukrové vaty“

Máte rádi sladké? Astronomové objevili planetu z „cukrové vaty“

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

15. 5. 2024 20:10 4

Občas vykoukneme z našich zapařených slují a zjistíme, co se děje ve světě. Třeba kolik nových obyvatelných planet na nás čeká? Ale zrovna ta z nadpisu to bohužel nebude.

Reklama

Jsme sice primárně HW hochštapleři, ale technika a věda nám není cizí. Třeba takové spuštění JWST a jeho objevy jsme tu také hojně propírali, případně co se šustlo na Marsu. A nyní nás zaujala zpráva o tom, že vědci objevili planetu z cukrové vaty. Tedy lépe řečeno, objevili planetu s hustotou cukrové vaty. Ale popořadě. Objevu se domákli chytří chlapci v MIT a novou planetu pojmenovali WASP-193b (což nikomu nic neřekne). Nachází se v naší galaxii, tedy v Mléčné dráze a je od nás asi 1200 světelných let. 

Máte rádi sladké? Astronomové objevili planetu z „cukrové vaty“
i Zdroj: NASA

Na planetě je nejzajímavější to, že je o 50% větší než náš soused Jupiter, ale má něco málo přes desetinu hmotnosti Jupitera. Hustota má být 0.059 gramů na centimetr krychlový. Pro srovnání, Země má hustotu 5.51 gramů na centimetr krychlový. Právě díky hustotě vědci planetu přirovnali k cukrové vatě, jelikož ta má hustotu 0.05 gramů na cm³. Bohužel vědcům se nepodařilo vysvětlit s dnešními modely, jak taková planeta vlastně mohla vzniknout. Nicméně odhadují, že se cukrová plynná koule skládá převážně z helia a vodíků, což tvoří ohromnou atmosféru dosahující o desítky tisíc kilometrů dál, než ta Jupiterská. Jenže my potřebujeme foto, zda je tam opravdu ta cukrová vata!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama