megatest-11x-pametove-moduly-ddr
Hardware Článek Megatest: 11x paměťové moduly DDR

Megatest: 11x paměťové moduly DDR | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 11. 2002 00:00 54

Seznam kapitol

1. Rychle a zběsile... 2. Konfigurace testu + základní popis modulů 3. No-name a značkové moduly 4. Speciální a exkluzivní moduly
5. Test č1 - agresivní časování 6. Test č. 2 - konzervativní časování 7. Pomocné grafy a závěr

Test modulů pamětí DDR SDRAM: Není tomu tak dávno, kdy občasné "zatuhnutí" počítače bylo docela běžné. Tehdy nikdo příliš nebádal, co kolaps PC zavinilo - byla to paměť? procesor? Windows 3.1? - kdo ví. V této situaci se z konkrétních komponent staly hlavně "kusy a megabajty". Dnes je tomu jinak, ať počítač dělá cokoliv, musí to dělat spolehlivě. Proto se také stále více lidí zajímá o to, co ve svém počítači budou mít. Nechtějí mít jen 256MB paměti, požadují i kvalitu a značku. Je to jako s pneumatikami u auta - pouze jejich správná velikost a silný motor už dnes k razantní jízdě nestačí... tedy pokud nechcete skončit někde na střeše v poli.

Reklama

Neznačkový modul (osazení: Micron)

Jako první si popíšeme neznačkový modul běžné kvality využívající (zde konkrétně) čipy Micron. Nechť v tomto testu reprezentuje řadu no-name (a to přes to, že je nadevše jasné, že "rozptyl kvality" no-name modulů bývá značný).

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento oboustranný modul je osazen 16ti (2x8) čipy Micron 46V16M8 -6T (symbol výrobce MT). Firma Micron je největším výrobcem paměťových čipů ve Spojených Státech. Jak již koncovka označení čipů naznačuje, jedná se o 6ns paměti typicky určené pro taktování 166MHz (1000/6ns = 166MHz). Doporučená hodnota CAS je 2.5 při taktování frekvencí 166MHz, v případě frekvence 133MHz (PC2100) lze CAS snížit na 2.

Micron dodává na trh i exkluzivní řadu paměťových modulů pod názvem Corsair (viz. dále).

Nanya NT256D64S88ABG-6 (osazení: Nanya)

"Autorem" tohoto modulu i na něm osazených paměťových čipů je Tchajwanská společnost Nanya Technology Corp.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipy nesou označení NT5DS32M8AT-6, jedná se tedy (jako téměř u všech modulů tohoto testu) o 6ns komponenty. Jednostranný modul má předepsáno nastavení CAS 2.5 při frekvenci 166MHz (DDR 333).

Kingmax DDR-333 MPMB62D-68KX3 (osazení: Kingmax)

Firma Kingmax se před časem vydala svou vlastní cestou, a na rozdíl od ostatních, kteří stále používají provedení čipů TSOP, přešla na vlastní koncepci čtvercových pouzder Tiny-BGA. Kontaktní pole je zde tvořeno, stejně jako u moderních grafických čipů a čipsetů, maticí 54 cínových kuliček umístěných pod pouzdrem čipu.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto, že Kingmax vyrábí obdobné moduly již více než dva roky, svou revolučnost dosud zcela nepotvrdily - většina výkonnějších modulů konkurence používá stále TSOP. Použité čipy nesou označení KDL684T4AA-60, je jich 16 (paměťový modul je oboustranný) a mají organizaci 16M x 8bit.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz
Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Kingston KVR333 X64C25 (osazení Infineon)

U tohoto modulu došlo ke spojení dvou poměrně význačných značek. Předně firma Kingston se zabývá pamětmi již celou řádku let. Kromě standardních modulů nabízí tradičně desítky a možná i více než stovku druhů speciálních typů pamětí - do notebooků, serverů, routerů ba i dokonce do tiskáren. Výrobce použitých čipů, firma Infineon je zase přímým pokračovatelem polovodičové divize německého Siemensu. Svou moderní polovodičovou technologii určitě patří mezi "top 5 firem" polovodičového průmyslu.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

I když se jedná o řadu ValueRAM, je na tento modul poskytovaná celoživotní záruka. Je osazen pamětmi HYB25D256809AT-6. 256MB. Modul je jednostranný, čipů je osm. Předepsaná hodnota CAS je 2.5 pro takt 166MHz a CAS2 pro 133MHz (v případě provozu jako DDR 266).

SAMSUNG PC2700

Tento paměťový modul je typickým příkladem příplatkové "značkové paměti". U nás se tyto moduly často prodávají v samostatných krabičkách.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Firma Samsung patří mezi elitu výrobců paměťových modulů. Její čipy byly téměř vždy zárukou vysokých výkonů. Pokud jste na čipech dříve spatřili označení "SEC" (Samsung Electronics), mohli jste být "v klidu".

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaný jednostranný modul je osazen 8mi čipy prestižní řady K4H560838D-TCB3. "D" před pomlčkou značí 5. generaci, "B3" zase 6ns @ CL2.5 (je zajímavé, že některé moduly PC2700 jsou osazené čipy SAMSUNG ...B0, což jsou čipy se specifikací 7.5ns). Na níže uvedené adrese naleznete návod jak "rozkódovat" označení čipů Samsung: part nr decoder.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama