megatest-11x-pametove-moduly-ddr
Hardware Článek Megatest: 11x paměťové moduly DDR

Megatest: 11x paměťové moduly DDR | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 11. 2002 00:00 54

Seznam kapitol

1. Rychle a zběsile... 2. Konfigurace testu + základní popis modulů 3. No-name a značkové moduly 4. Speciální a exkluzivní moduly
5. Test č1 - agresivní časování 6. Test č. 2 - konzervativní časování 7. Pomocné grafy a závěr

Test modulů pamětí DDR SDRAM: Není tomu tak dávno, kdy občasné "zatuhnutí" počítače bylo docela běžné. Tehdy nikdo příliš nebádal, co kolaps PC zavinilo - byla to paměť? procesor? Windows 3.1? - kdo ví. V této situaci se z konkrétních komponent staly hlavně "kusy a megabajty". Dnes je tomu jinak, ať počítač dělá cokoliv, musí to dělat spolehlivě. Proto se také stále více lidí zajímá o to, co ve svém počítači budou mít. Nechtějí mít jen 256MB paměti, požadují i kvalitu a značku. Je to jako s pneumatikami u auta - pouze jejich správná velikost a silný motor už dnes k razantní jízdě nestačí... tedy pokud nechcete skončit někde na střeše v poli.

Reklama

Nejdříve se podívejme na agresivní časování CL2 2-2-5 (oranžové sloupky naznačují certifikovanou frekvenci modulů):

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyšší napětí (zde 2.9V) pomohlo některým modulům vyšplhat se mírně výše, jinde však zásadnější nárůst nepřineslo:

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi absolutní špičku se probojoval modul Kingston (osazen čipy Infineon). Zajímavé je, že modul OCZ PC2700 rev. 3.1 (CAS2) je zde lepší než OCZ PC3000 - zcela oprávněně je tento modul určen pro časování CAS 2.5. Stejné doporučení se dá vyvodit u pamětí SAMSUNG - především pro CAS 2.5, o neznačkovém modulu s Microny nemluvě,

Důležité: U Samsungu a OCZ 3000 jsem dal doporučení "zejména pro CAS2.5"- to platí především tehdy, chcete-li se dostat frekvencí co nejvýše, v opačném případě je, jak vidíte, nastavení CAS2 (CL2) zcela v pořádku - maximum paměti je však v tomto případě níže. Vyzkoušejte vždy optimální konfiguraci pro váš konkrétní případ, pro konkrétní typ čipsetu a frekvenci sběrnice!

Relativně špatný výsledek Corsairů jsem konzultoval s výrobcem. Doporučil mi výše zmíněné nastavení Trp na "3" (údajně toto nastavení vyžadují použité čipy). Nové časování prakticky nesnižuje výkon modulu, navíc by však mělo umožnit dosažení značně vyšších frekvencí. Bohužel, v této době jsem už tento modul neměl k dispozici - škoda.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama