Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom
i Zdroj: Asus
Článek Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom

Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom | Kapitola 2

Václav Vlček

Václav Vlček

28. 8. 2023 15:00 6

Seznam kapitol

1. Nové OLED displeje 2. Desky se skrytou kabeláží BTF 3. Refresh základní desek Z790 4. První WiFi 7 router a periferie

OLED monitory nabídnou neskutečný obraz a když jsou ještě takhle velké, spadne vám při hraní čelist. Hlavu si můžete ukroutit a pořád to vypadá nádherně. Taky se můžete těšit na PC se skrytou kabeláží nebo herní mašinu ve stylizaci anime Evangelion.

Reklama

Back To (the) Future design

Na první pohled to vypadá jako jedna z dalších nových základních desek. Každý výrobce jich má hromadu a s novou generací procesorů Raptor Lake Refresh jich ještě spousta přibude. Ale když se podíváte pozorněji na fotky, možná vám přijde zrovna na téhle konkrétní něco podivného. Něco tady totiž chybí. 

Jednou z unikátních funkcí téhle základní desky je tzv. "Back To (the) Future" (BTF) design, který umisťuje napájecí konektor, SATA konektor, M.2 slot a různé pinové headery na zadní stranu. Kabeláž tak zůstane skrytá a nebude se plést ve výhledu prosklenou bočnicí do skříně.

Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom
i Zdroj: Asus

TUF GAMING B760M-BTF WIFI D4 má také mnoho dalších funkcí, jako jsou 12+1 DrMOS napájecí fáze s většími VRM chladiči, PCIe 5.0 pro grafické karty, podporu DDR4 paměťových modulů, 2.5Gb Ethernet, Wi-Fi 6 a mnoho USB 3.2 Gen 2x2 Type-C. Je to skvělý produkt pro hráče a uživatele, kteří chtějí využít nejnovější technologie a vychutnat si vysoký výkon a skvělý design.

ParametrDetail
CPUSocket LGA1700 pro 13. a 12. generaci Core, Pentium Gold a Celeron 
Čipová sadaIntel B760
Paměť4 x DIMM, Max. 128GB, DDR4 5333 (OC)/
Grafika1 x DisplayPort, 1 x HDMI port
Rozšiřující sloty1 x PCIe 5.0 x16 slot, 1 x PCIe 4.0 x16 slot, 1 x PCIe 4.0 x1
ÚložištěCelkem 3 x M.2 sloty a 4 x SATA 6Gb/s 
Ethernet1 x Realtek 2.5Gb Ethernet

TUF Gaming s BTF

Vedle levnější desky s čipsetem Intel B760 předváděl Asus ještě i nadupanější model z řady TUF. Neměl ještě ani označení, ale nabídne také hodně zajímavou funkci.

Všimněte si speciálního rozšiřujícího konektoru za PCIe slotem. Pokud si pořídíte adekvátně vybavenou grafickou kartu s podporou BTF standardu, nemusíte řešit kabely ani tady. Všechno se zapojí na zadní straně desky. Ale samozřejmě osadit můžete i klasickou grafiku, holt jenom kabely připojíte předem.

GeForce RTX 4070 Megalodon

Aby mohl BTF systém fungovat naplno, tak Asus představil i první grafickou kartu s příslušným konektorem. Megalodon je prvním prototypem s designem bez konektorů. Na první pohled se GeForce RTX 4070 Megalodon jeví jako běžná grafická karta s 2,3 sloty. Po bližším prozkoumání si však všimnete, že nejsou žádné PCIe napájecí konektory. Místo toho Asus implementoval vlastní konektor, který se podobá PCIe x1 konektoru. Slouží pochopitelně k napájení karty a zvládne až 600 W.

Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom
i Zdroj: Asus

Asus není prvním výrobcem, který na grafickou kartu přidává vlastní konektor pro napájení. Například AMD vyrobilo několik grafických karet Radeon Pro pro Apple, které používají formát MPX (Mac Pro eXpansion) společnosti Apple. Nicméně vlastní napájecí konektor společnosti Asus, který zatím nemá oficiální název, není tak dlouhý jako implementace společnosti Apple.

Asus předvedl GeForce RTX 4070 Megalodon spolu s BTF kompatibilní deskou. Je to design založený na standardu DIY-APE. Konektor GC_HPWR na základní desce funguje jako průchodka pro 16pinový napájecí konektor, alternativně jsou k dispozici tři osmipinové konektory.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama