Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom
i Zdroj: Asus
Článek Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom

Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom | Kapitola 3

Václav Vlček

Václav Vlček

28. 8. 2023 15:00 6

Seznam kapitol

1. Nové OLED displeje 2. Desky se skrytou kabeláží BTF 3. Refresh základní desek Z790 4. První WiFi 7 router a periferie

OLED monitory nabídnou neskutečný obraz a když jsou ještě takhle velké, spadne vám při hraní čelist. Hlavu si můžete ukroutit a pořád to vypadá nádherně. Taky se můžete těšit na PC se skrytou kabeláží nebo herní mašinu ve stylizaci anime Evangelion.

Reklama

Refresh klasické Z790 řady

Nové procesory i když jsou na staré patici samozřejmě potřebují nové desky. O tom není žádná diskuze. S novým křemíkem nové prkno! No dobře, pár důvodů to má a minimálně jeden z nich jsem si vyzkoušel na vlastní kůži. Nové procesory do staré desky sice dáte, ale potřebujete před tím udělat update biosu. Bez toho novější procesor nenaběhne, jenže jak to udělat když starší podporovaný model nemáte? No buď máte možnost si ho půjčit a nebo musíte mít štěstí, že deska podporuje flash biosu bez CPU. To mají ale jen vyšší modely, u levnějších kousků budete jen smutně koukat. A nevěřte tomu, že třeba po roce co jsou desky na trhu už třeba dostanete model s aktuálnějším biosem. Nedostanete. A pak samozřejmě různé drobné vylepšení a úpravy, které výrobce udělal po roce provozu staršího modelu. Každopádně čeho se nově dočkáme?

Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom
i Zdroj: Asus

ROG Maximus Z790 Dark Hero je nejvyšší model, to nejdokonalejší a nejnadupanější co si může každý náročný uživatel nebo hráč přát. Deska, která doslova vyžaduje prosklenou bočnici skříně, protože jinak neuvidíte velký vestavěný displej. Na ten si můžete promítat grafiku, systémové informace a nebo cokoliv si přejete a dovolí ovládací software. Displej v nitru mašiny, další pak samozřejmě můžete mít na AiO chladiči. Každopádně to je funkce, bez které se určitě neobejdete! Mnohem užitečnější vylepšení je tentokrát ale praktický WiFi 7 modul. Sice ještě dlouho potrvá, než se z téhle nové verze bezdrátové komunikace stane standard. Ale pokud máte odpovídající router ROG Rapture GT-BE98 Pro, budou vám data lítat jako blesk. Dovolím si tvrdit, že v našich podmínkách asi jen ti největší šťastlivci využijí přenosové rychlosti přesahující několik gigabitů za sekundu. Ale časem to bude fajn a třeba jednou přijde doba, kdy opravdu ty kabely už nebudeme potřebovat. 

Ostatní parametry desky už jsou v podstatě klasické. Čtyři DDR5 pozice, dva PCIe 5.0 sloty a pět M.2 pro SSD. Jeden z nich dokonce PCIe 5.0 s dostatkem prostoru nad ním, aby se tam vešel i masivní chladič. Bez něj nová generace SSD moc nepojede. Dva Thunderbolty pro náročnější periferie. 

PCIe Q-Release je fajn funkce, ale už byla u minulé generace. Jedná se o speciální tlačítko pro uvolnění PCIe grafiky. Nemusíte se snažit narvat prst na konec patice k západce, prostě na boku desky je čudlík, který zmáčknete, grafika je odemčená a lze jí vyndat. Jak triviální.

Solidní je i zvuková karta, ROG SupremeFX s ALC4082 kodekem a ESS ES9218 Quad DAC s podporou až 32-Bit/384 kHz.

Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom
i Zdroj: Asus

ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II i střední třída základních desek Strix dostala fajn upgrade s novou generací WiFi 7. Má už jenom jeden slot PCIe 5.0 x16 ale také vybavený Q-Relase tlačítkem. Připojíte také rovnou pět M.2 disků, ovšem už mají všechny pouze PCIe 4.0 a jeden je sdílený se SATA porty. Chybí také dražší Thunderbolt, ale pořád je k dispozici spousta portů USB-C a USB-A. O zvuk se postará ALC4080 s převodníky Savitech SV3H712.

Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom
i Zdroj: Asus

TUF Gaming Z790-Pro WiFi je už celkem lidová, no asi spíš v představách obchodníků Asusu. Pro běžné smrtelníky je to pořád ještě střední třída, ale nabízí asi nejlepší poměr výkonu a ceny ze tří novinek. Jeden PCIe 5.0 slot s Q-Release, čtyři M.2 na PCIe 4.0 a pořád špičkové, ale už dnes běžnější WiFi 6E. Hromada USB-C a USB-A, pořádně dimenzovaná napájecí kaskáda. Osazenou zvukovku už Asus ani nekomentoval, takže to bude běžný průměr, pro běžného smrtelníka naprosto dostačující řešení, pro audiofajnšmekry stejně nebude stačit ani ten model v nejdražším modelu Maximus. Pro majitele starších TUF desek bych upozornil, že tahle řada už postrádá možnost upgrade biosu bez CPU. Takže zde přesně platí, že novější model CPU osadíte pouze když ho podporuje existující bios. Tak bacha…

Monitor přes celý stůl, počítače bez kabelů a další novinky Asus z výstavy Gamescom
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama