MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 11. 2021 07:30 7

Seznam kapitol

1. Zatím nedostupný highend 2. Zásadní výbava desky 3. Představení desky a obsah balení 4. Detaily desky 5. Testovací sestava
6. Specifické nastavení Alder Lake (MSI) 7. Přetaktování Core i9-12900K 8. Nastavení BIOSu pro manuální OC 9. Taktování a ladění Corsair DDR5 10. Závěr

Možnosti ladění a nastavení na desce Asus jsme si ukázali, v dnešním článku si představíme stejným způsobem desku od MSI. Rády bych se ale více zaměřil na ladění pamětí DDR5 Corsair Vengeance.

Reklama

MSI stejně jako i další výrobci oznámilo širokou řadu desek s čipsetem Z690. Konkrétně u MSI je to šestnáct modelů v řadách MEG, MPG, MAG a PRO. MSI na to ale šlo jinou cestou než Asus, který uvedl a prodává spíše drahé top modely. MSI na to šlo opačně. Od MSI si můžete vybrat ze širší cenové nabídky.

První dostupný model s DDR4 začíná už na 5000 Kč s daní. Model PRO Z690-A s DDR5 je za 6400 Kč. I když to nejsou na ČR ceny úplně lidové, není to žádný extrém. Bavíme se ale o levných deskách, kam ta dnes testovaná rozhodně nepatří. Paradoxně jsem ani v ČR nebo Německu žádnou highend desku od MSI ke koupi nenašel. Buď jsou vyprodané nebo je MSI ještě na trh nedodalo.

Ve všech eshopech jsou jen levnější modely, nejdražší model ke koupi je z řady MPG, z nejvyšší řady MEG není dostupné opravdu nic. Jen pro ilustraci, nejvyšší model celé nabídky MEG Z690 ACE stojí 17 000 korun. Námi testovaná deska MEG Unify je za 14 000 korun.

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako u desky Asus, i zde se podíváme detailně na různá nová nastavení, které přinesl Alder Lake. Volby budou jistě stejné jako u konkurence, ovšem na jiných místech BIOSu. A jelikož jde o maximálně vybavenou desku pro ladění, její BIOS není vůbec osekaný. Mohu vám na ní ukázat vše, co se dá v BIOSu u MSI nastavit.

Budu se také samozřejmě věnovat ladění a OC, které si také ukážeme a na obrázcích i uvidíte jak a co nastavit. Jelikož Alder Lake jede skoro na hranici křemíku, není běžné OC žádný extrém, ale uvidíme co se nám podaří dosáhnout. Více bych se rád podíval tentokrát na DDR5 než na procesor, jelikož při přetaktování procesoru předpokládám stejný výsledek jako na desce Asus. Paměti DDR5 ale mají svá specifika, která jsou proti DDR4 jiná.

Podívejme se ještě v krátkosti, co deska MEG Z690 Unify (a celá řada MEG Z690) nabízí v konstrukční rovině: MSI zmiňuje 8vrstvé PCB serverové třídy desek, zesílenou vrstvu mědi v PCB což prodlouží životnost desky, kovové stínění PCIe slotů, 21 fází napájení, jako poslední je pak nový Smart Button. K němu lze přiřadit různé funkce.

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama