MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 11. 2021 07:30 7

Seznam kapitol

1. Zatím nedostupný highend 2. Zásadní výbava desky 3. Představení desky a obsah balení 4. Detaily desky 5. Testovací sestava
6. Specifické nastavení Alder Lake (MSI) 7. Přetaktování Core i9-12900K 8. Nastavení BIOSu pro manuální OC 9. Taktování a ladění Corsair DDR5 10. Závěr

Možnosti ladění a nastavení na desce Asus jsme si ukázali, v dnešním článku si představíme stejným způsobem desku od MSI. Rády bych se ale více zaměřil na ladění pamětí DDR5 Corsair Vengeance.

Reklama

K testu jsem použil kit pamětí Corsair. Jde o model VENGEANCE 2x 16 GB. Parametry jsou 5200 MHz při C38. V tuto chvíli Corsair paměti DDR5 s vyššími rychlostmi nenabízí. Časem se ale jistě rychlejší paměti objeví. Na trhu moc velký výběr není, jen pár modulů je skladem. Pár myslím doslova, DDR5 jsou totálně nedostatkové zboží.

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Architektura pamětí DDR5 je v mnoha směrech zcela nová. Nejde jen o rychlejší DDR4. Hlavní myšlenka DDR5 byla zvýšit efektivitu paměťové sběrnice. U DDR4-3200 je vytížení sběrnice kolem 60 procent, je tedy téměř z poloviny nevyužitá. Hlavní změny proti DDR4 jsou následující:

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz
  • Dva 32bitové kanály místo jednoho 64bitového na jednom paměťovém modulu. Už jeden DDR5 modul bude mít propustnost jako dva DDR4 moduly v zapojení dual-channel.
  • Paměťové operace se provádějí v dávkách za jeden takt. Velikost dávky u DDR5 je BL16 místo BL8. Na jeden takt, paměť DDR5 dokáže udělat dvojnásobek operací.
  • Paměti DDR5 mají dvojnásobný počet Bank Groups, tedy i vyšší kapacitu na modul.
  • Větší Bank Groups ale zvyšují latence zápisu na dvojnásobek proti DDR4.
  • Aby se vyšší latence zápisu nějak kompenzovaly, přináší DDR5 možnost kopírovat obvyklá data v rámci buněk bez nutnosti externího příkazu zvenku.
  • Paměti DDR5 umí provést příkaz Refresh v rámci jedné Banky, není nutné refreshovat celou Bank Group jako u DDR4.
  • OD-ECC režim kontroluje chyby ve čtených datech, než jdou do paměťového řadiče. To ale opět zvyšuje latence proti DDR4, tentokrát u čtení.
  • Kontrola nad napájením pamětí je přímo na DDR5 modulu (PMIC). Tím se nepřenáší potenciální rušení z napájecích obvodů desky do pamětí.

Přetaktování a ladění pamětí DDR5

Výrobci desek měli samozřejmě dostatek času si paměti DDR5 osahat a Asus připravil ve spolupráci s předními taktovači tuto tabulku. Záleží na počtu modulů a hlavně použitých čipech. Nejlepší taktování je prý na čipech od SK Hynix a Samsung. Micron je nejhorší. Bohužel nedostupnost pamětí znemožňuje nějaké masivní sdílení zkušeností s taktováním DDR5 od veřejnosti a taktovačů.

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Testované paměti mají čipy od Micron, které jsou trochu lépe dostupné než od dvou dalších výrobců. Taktování pamětí tedy bude maximálně kolem 5,6 GHz. Což se potvrdilo. Na prvním obrázku vidíte default výkon pamětí s XMP profilem na 5,2 GHz:

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

U DDR5 nemá cenu vůbec snižovat časování a CR na 1T. Deska nenabootuje, i když jsem zkoušel všechno možné. Všechny nové prvky a funkce na DDR5 modulu zkrátka vyžadují určitou část výkonu, kterou oproti DDR4 musíte obětovat. Získáte extrémní propustnost, vyšší spolehlivost díky OD-ECC. Hlavně vyšší propustnost se bude u disků M.2 pro PCIe 5.0 hodit, stejně tak u grafik s PCIe 5.0. Proto považuji DDR5 za lepší řešení než DDR4, i když dnes mají DDR4 v mnoha aplikacích o kousek lepší výkon.

Hrál jsem si s nastavením pamětí několik hodin, nakonec jsem se dostal na frekvenci 5800 MHz při časování 92-43-43-44. Proti základnímu profilu XMP jsem získal asi o 10 procent vyšší propustnost a o kousek nižší latence. Takhle nastavené paměti DDR5 už jsou celkem solidní.

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama