MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 11. 2021 07:30 7

Seznam kapitol

1. Zatím nedostupný highend 2. Zásadní výbava desky 3. Představení desky a obsah balení 4. Detaily desky 5. Testovací sestava
6. Specifické nastavení Alder Lake (MSI) 7. Přetaktování Core i9-12900K 8. Nastavení BIOSu pro manuální OC 9. Taktování a ladění Corsair DDR5 10. Závěr

Možnosti ladění a nastavení na desce Asus jsme si ukázali, v dnešním článku si představíme stejným způsobem desku od MSI. Rády bych se ale více zaměřil na ladění pamětí DDR5 Corsair Vengeance.

Reklama

Na přetaktování Alder Lake není nic složitého, je nutné si uvědomit pouze fakt, že máme dvě různá jádra s různými frekvencemi. Vše ostatní je stejné, jako tomu bylo u Intelu už od prvních procesorů Core 2. Obrázek ukazuje všechny děličky, které platforma nabízí. Je jich poněkud víc než dřív, ale není nutné používat všechny.

Základní dělička je frekvence P-Cores. Druhá dělička je násobič E-Cores. Lze samozřejmě zvyšovat takt i System Agent části s cache a sběrnicí. U procesorů s aktivní grafikou lze měnit frekvenci jádra. Paměti mají také svou děličku a stejně tak i takt BCLK. Taktování systémem zvyšování frekvence a napětí je nejsnadnější cesta. Jen bych si dal pozor na napětí jader CPU, přeci jen u 10 nm už je i napětí 1,4 V je dost vysoké.

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní frekvence pro P-Cores a E-Cores jsou v plné zátěži 4,9 GHz a 3,7 GHz. To bude náš startovní bod. Postupným zvyšováním frekvence bez navyšování napětí, což jsem nechtěl, jsem se nakonec dostal na takt P-Cores a E-Cores 5,2 GHz a 4,1 GHz. Na těchto hodnotách byl systém stoprocentně stabilní. Nakonec jsem si ještě pohrál s mírným doladěním taktu dvou jader, čímž jsem navýšil Single thread a herní výkon.

Finální přetaktování tedy nakonec je: Takt tří nejlepších P-Cores na 5,4 GHz. Plná zátěž P-Cores je 5,2 GHz. Plná zátěž E-Cores skončila na 4,1 GHz. Napětí je 1,43 V. Nárůst taktu a výkonu P-Cores je kolem 6 procent a 8 procent u E-Cores. Nárůst výkonu tomu odpovídá. Zvýšil se o přibližně o 9 procent. Není to mnoho, ale výkon navíc se vždy hodí. Výsledek je tedy stejný jako na desce Asus, což se dalo čekat.

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon narostl o 8 procent

POZOR! I když bylo přetaktování stejné, jako na desce Asus, jeden zásadní rozdíl tu je. Na desce MSI mám problém na stejných hodnotách napětí procesor uchladit. Na minule testované desce byly teploty po OC sice vysoké, ale stále uchladitelné – procesor nesnižoval výkon kvůli přehřívání. Na desce MSI se to ale děje. Chladič je stejný, pasta také. Také jsem dvakrát chladič instaloval znovu, vše bylo OK: A přesto, jsou teploty na desce MSI výrazně vyšší.

MSI Z690 MEG Unify: Taktujeme CPU a paměti na desce MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota procesoru v zátěži vyskočí během sekundy o desítky stupňů. Z 30 °C na 100 °C. U teploty 105 ° pak začne throttlovat CPU, ring sběrnice i paměťový řadič. I na úplný default jsou teploty na této desce vyšší než na Asus. I když je čidlo umístěné v procesoru, možná je nějak špatně zkalibrovány odečítání hodnot. Možná také MSI pouští některé z napětí do CPU zbytečně vysoké a neukazuje ho správně. Abych tomuto jevu zabránil, musel jsem nastavení frekvence všech jader snížit na 5,1 GHz při napětí 1,40 V.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama