nakupni-pruvodce-vybirame-notebook
Mobilní zařízení Článek Nákupní průvodce - vybíráme notebook

Nákupní průvodce - vybíráme notebook | Kapitola 2

Martin Přibyl

Martin Přibyl

7. 1. 2008 01:00 64

Seznam kapitol

1. Peníze a požadavky - kompromis bývá nezbytný 2. Na velikosti samozřejmě záleží… 3. Další kritéria 4. Čí srdce tě pohání? 5. Další otazníky se skrývají uvnitř… 6. Několik cenových doporučení

Stačí se podívat do prodejních statistik, a zjistíte, že se dnes notebooků prodá více, než hotových počítačů. Navíc s rostoucí výrobou klesá jejich cena - v případě těch nejzákladnějších modelů už pomalu atakuje hranici 10.000 Kč (bez DPH). Dalo by se téměř říci, že si dnes přenosný počítač může dovolit každý. Pokud se i vy chystáte k nákupu nového notebooku, přinášíme vám pár rad a doporučení...

Reklama

Důležité samozřejmě je také to, proč si notebook kupujete. Potřebujete pracovat kdekoliv na cestách? Váš desktop je zatraceně velký, sežere spoustu elektřiny a už se vám nelíbí? Všichni mají notebook, takže ho musíte mít taky? Něco mezitím? Podle odpovědí na tyto otázky (tu třetí teď vynecháme, ano?) se musíte rozhodnout, jak velký laptop chcete, kolik musí vydržet na baterii a jak odolné musí být jeho šasi a kritické komponenty (hlavně pevný disk, který je na poruchy asi nejnáchylnější).

Notebooky můžeme podle velikosti rozdělit třeba do následujících čtyř kategorií (toto dělení lze libovolně „zjemňovat“ ):

  • malé typy (s displejem 12,1“ a menší) dáme do kategorie „ultra přenositelný“ (alias vysoce mobilní),
  • jejich o něco větší 13,3“ a 14,1“ brášky zaškatulkujeme pod název „tenký a lehký“,
  • nejpopulárnější 15“ a 15,4“ dostanou nálepku s nečeským názvem „mainstream“ (něco jako "střední třída")
  • a větší laptopy zařadíme pod označení DTR (Desktop Replacement – náhrada stolního PC).
Nákupní průvodce - vybíráme notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Ultra přenositelný

Každá kategorie má něco do sebe – 12,1“ přenosný počítač je malý se všemi výhodami (skladný, lehký, mívá vysokou výdrž na baterie danou propracovaným power managementem) a nevýhodami (nemusí být tak výkonný, nenabízí nijak extrémně pohodlnou klávesnici a displej taky není žádný obr, navíc jsou jeho body poměrně malé).

Nákupní průvodce - vybíráme notebook
i Zdroj: PCTuning.cz


TOSHIBA Portégé R500 váží jen 1kg (!!!)

Po takovém laptopu sáhnou především „obchodní cestující“ (například pojišťováci) – jsou často mimo kancelář (občas pěšky) a potřebují mít sebou neustále k dispozici prezentace, tabulky a dokumenty. Přímá použitelnost takového přístroje (pro psaní delších textů, vyplňování tabulek v Excelu apod.) je omezená.

Notebooky této kategorie (až na ASUS Eee) bývají relativně drahé - například špičkový 1kg Toshiba R500 stojí kolem 50 000Kč. Levnější 1.8kg MSI PR200X (anebo MSI PR210X) stojí 23 000Kč (cena s DPH).

Nákupní průvodce - vybíráme notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Tenký a lehký

Tenké a lehké notebooky nabízejí nejlepší poměr ergonomie a výborné mobility. Navíc 14,1“ kousky se zamhouřenýma očima mohou plně nahradit desktop, aniž by bylo nutné dokupovat např. další monitor.

Nákupní průvodce - vybíráme notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Vhodný je tedy jak pro „obchodní cestující“ tak i třeba pro studenty, kteří se s laptopem tahají po přednáškách. P.S. Od těchto notebooků nečekejte žádný vysoký výpočetní výkon - bývají vybavené úspornými procesory, kterým sekunduje relativně malá baterie.

2.1kg Fujitsu-Siemens s 14,1" WXGA TFT a Core 2 Duo T 5250 (2x 1.5GHz) stojí 19 000Kč vč DPH.

15“ je klasika

Klasické 15“ a 15,4“ laptopy jsou nejrozšířenější a asi i nepopulárnější – jsou totiž výhodné pro ty, co se pořádně nerozhodli (anebo mají hlouběji do kapsy) – stále není problém je přenést a nabízejí slušný výkon a komfort při používání, takže bez problémů nahradí desktop.

Nákupní průvodce - vybíráme notebook
i Zdroj: PCTuning.cz


ACER Aspire 5315 patří mezi nejlevnější typy...

Na druhou stranu v této kategorii jsou i dost velké rozdíly – můžete zde kupř. najít i stroje s výdrží 5 hodin na baterie i ty, které stěží dají hodiny dvě.

DTR - Desktop replacement

17“ a větší notebooky se již dají označit spíše jako přenositelné počítače – jejich váha vždy přesahuje (často i výrazně) 3 kg a celodenní nošení takového závaží není zrovna příjemné (navíc je nutné si uvědomit, že s sebou budete muset tahat ještě napájecí adaptér, protože výdrž u těchto strojů nebývá zrovna vysoká).

Nákupní průvodce - vybíráme notebook
i Zdroj: PCTuning.cz


3kg HP COMPAQ 6820s s 17" LCD je zajímavou alternativou desktopového PC,
cena (podle osazení procesorem a pamětí) začíná na 22 000Kč!

Na druhou stranu jako náhrada desktopu nabízejí většinou nejlepší ergonomii – často mají klávesnici s oddělenou numerickou částí (viz obrázek) a již dostatečně velký displej.

Specialitou jsou pak výše zmínění kříženci mezi laptopem a desktopem – mají obrovský 20“ displej (to nemá ani mnoho klasických stolních počítačů), poměrně vysoký výkon (například disky v RAID poli), pohodlnou klávesnici, jejich přenositelnost je ale téměř nulová (budete potřebovat snad letištní kufr).

Nákupní průvodce - vybíráme notebook
i Zdroj: PCTuning.cz


7.7kg těžký ACER Aspire 9920G s 20" LCD a GeForce 8600M GT /512: připravte si 42 000Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama