nec-fe-991sb-monitor-s-malym-ale
Monitory Článek NEC FE-991SB - monitor s malým "ale"

NEC FE-991SB - monitor s malým "ale" | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

13. 3. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. NEC FE-991SB 2. Menu a ovládaní monitoru 3. Kvalita obrazu a závěr

Tento plochý 19ti palcový monitor nám přinesl do redakce hned několik překvapení. Jednak byl prvním testovaným monitorem s funkci SuperBright, dále jsme byli mile překvapeni kvalitním obrazem při rozlišení 1280x1024 při obrazové frekvenci 60Hz. Posledním překvapením bylo, jak se tento obraz "jak víno" zhoršil po přepnutí na 85Hz. Že by na vině byl kabel za cca 200Kč?

Reklama

K geometrii obrazu jsem neměl námitek - tedy až do okamžiku, kdy jsem si na pomoc vzal pravítko. To ukázalo, že vertikální čáry jsou v některých částech mírně prohnuté. Tato nectnost, evidentně stále provázející Diamondtrony, však nebyla nijak výrazná ani rušivá - zvlnění se vyskytovalo především vpravo a bylo v rozsahu do 0.5mm.

Barevné podání bylo velmi přesvědčivé, kontrast černé a bílé byl dobrý, obě barvy vypadaly výborně. Jedinou poznámku jsme měli k 100% bílým objektům na černém pozadí - ty měly kolem sebe tendenci vytvářet nepatrný našedlý "opar".

Konzistence barev RGB byla dobra - zejména poté, co jsme si mírně pohráli s funkcemi Corner Correction. Také "pumpování" bylo nepatrné - obraz se posunoval jen asi 0.3-0.4 mm. Ve Windows (přepínání oken na tmavém pozadí) byl obraz stabilní. Co se týče sbíhavosti barev (konvergence), nalezli jsme určité problémy uprostřed pravé strany obrazu. Moire nebylo ve všech testovaných rozlišeních větším problémem (korekce je účinná, a co je důležitější, při jejím použití téměř nedochází k rozmazávání obrazu).

Co nás však mile překvapilo byla schopnost obrazovky precizně zobrazovat i ty nejjemnější 1px detaily. Nebýt poměrně slabého zpracování obrazu (viz. dále) byl by to skutečný pokořitel vysokých rozlišení.

Kvalita obrazu a... obnovovací frekvence obrazu

Předem musím říci, že jsem milovníkem vysokých rozlišení. Nevadí mi, když jsou písmenka miniaturní, musí být však perfektně ostrá.

Obraz, tedy přesněji řečeno jeho ostrost, byl při rozlišení 1024x768 perfektní (jak jinak), při 1152x864 (to je poměrně nestandardní rozlišení - zkuste je však) výborný... mám však za to, že 19ky by měly pracovat především při rozlišení 1280x1024 (i když u něho některým již nevyhovují poměrně malé fonty a ovládaví prvky Windows), měla by být také možná občasná práce v rozlišení 1600x1200.

Podívejte se však na následující fragmenty obrazu, přesněji řečeno na to, jak se obraz s rostoucí obnovovací frekvencí (refresh rate) "mlží":

NEC FE-991SB - monitor s malým "ale"
i Zdroj: PCTuning.cz
NEC FE-991SB - monitor s malým "ale"
i Zdroj: PCTuning.cz

Při 60 / 70Hz a rozlišení 1280x1024 je obraz ostrý "jak břitva". Obrazovka je evidentně schopna podat i jednopixelové detaily ostře a zřetelně - zde tedy problém není.

NEC FE-991SB - monitor s malým "ale"
i Zdroj: PCTuning.cz
NEC FE-991SB - monitor s malým "ale"
i Zdroj: PCTuning.cz

Při 75Hz je obraz již mírně máznutý a při maximu tohoto rozlišení, při 85Hz, je obraz zahalen do matného závoje (což je možná dobré maximálně pro sledování videa, nikoliv však pro solidní práci).

Kabelový syndrom?

"Mlžení" obrazu je obvykle způsobeno tím, že s rostoucí obnovovací frekvencí roste i tzv. pixel clock - tedy i frekvence signálu přenášená kabelem k monitoru. V mlžení jsou "namočeny" tyto články videořetězu: grafická karta, spojovací prvky (konektory a především kabel monitoru) a v neposlední řadě i elektronika monitoru. Jelikož jsme postupně zkoušeli několik grafických karet padlo podezření na kabel a elektroniku monitoru.

Protože vím, jak by měl vypadat pořádný VGA kabel (měl by být poměrně tuhý a tlustý nejméně jako malíček - to kvůli kvalitnímu stínění jednotlivých signálových žil), a také že jsem viděl jak se tento ideál liší od kabelu NECu, tipuji, že zakopaný pes bude nejspíše v onom integrovaném (čili nevýměnném) kabelu.

SuperBright

NEC FE-991SB - monitor s malým "ale"
i Zdroj: PCTuning.cz

Použitá obrazovka + elektronika umožňuje zapnutí dvou úrovní zjasnění obrazu. Jas se zvyšuje větší akcelerací elektronů.

Když jsem se tento fakt dozvěděl, jásal jsem jak dítě: to budu moci, v situaci kdy mi slunce svítí do kanceláře, jediným tlačítkem zvýšit jas obrazu tak, abych alespoň trochu potlačil vliv světlého okolí. Nikoliv - tyto režimy mají speciální použití - doporučuje se je zapínat zejména při počítačových 3D hrách a sledování videa. V desktopu jsou SuperBright režimy absolutně neužitečné, světlé písmo nejenom více září (což jsem chtěl) ale je, bohužel, zároveň i hodně "rozpité".

SuperBright 1 - tmavé detaily jsou jasnější, monitor je možné sledovat z větší dálky
i Zdroj: PCTuning.cz
SuperBright 1 - tmavé detaily jsou jasnější, monitor je možné sledovat z větší dálky


SuperBright OFF - 3D hry bývají bez korekce jasu poměrně tmavé

NEC FE-991SB - monitor s malým "ale"
i Zdroj: PCTuning.cz


SuperBright 2 - bílé prvky se začínají již hodně rozpíjet (elektrony do luminoforů doslova buší),
režim je vhodný zejména pro sledování videa "z postele"

Podtrhnuto, sečteno SuperBright je spíše plusem pro uživatele videa a 3D her a nikoliv úlitbou "kancelářským krysám" trpícím v občas v ne ideálně osvětlených kancelářích - hurá/škoda. Poznámka: tedy stále je tady možnost upravovat si jas klasicky.

Závěr

NEC FE-991SB je monitorem, který, přes mé některé námitky, při své nevysoké ceně (ta byla ke dni 10.3.2003 cca 10.000Kč bez DPH, což není za 19" opravdu mnoho!) nabízí opravdu hodně. Vše záleží na tom, jak vysoko máte postavenou laťku. Pokud jste příznivcem rozlišení 1152x864 a nižších - nebudete mít žádný problém, v opačném případě nezbývá než se vyzbrojit kartou s co nejkvalitnějším výstupem (doporučuji Radeony 9500 a vyšší) - majitele levných karet budou tímto monitorem totiž docela držení "u země" - tedy na obnovovací frekvenci 75Hz.

Na druhou stranu je zde mnoho vlastností, které monitor řadí do vyšší třídy - software NaviSet, bohaté možnosti nastavení včetně korekce rohů, funkce SuperBright... to jsou věci za které se u konkurence platí více.

Poznámka: V tomto světle je opravdu trochu tristní, že u tak dobrého monitoru je trochu zanedbaný tak důležitý prvek jako je signálový kabel.

Jiří Kwolek

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama