Nedoceněná královna manažerských mobilů – Nokia E7 s Annou
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Nedoceněná královna manažerských mobilů – Nokia E7 s Annou

Nedoceněná královna manažerských mobilů – Nokia E7 s Annou | Kapitola 4

Jan Troška

Jan Troška

8. 12. 2011 03:00 53

Seznam kapitol

1. Od Psionu po E7 aneb pohled do historie 2. Dokonalá konstrukce & specifikace 3. V moderním světě ztracený Symbian 4. Telefonování a zprávy? Tady chyby nehledejte
5. Kancelářské funkce na jedničku 6. Nejen prací je člověk živ 7. Skvělý telefon, ale…

Nepatří mezi supermobily, přesto má co nabídnout. Nokia E7 je důstojným nástupcem legendárních komunikátorů. Nabízí kvalitní displej, skvělou výbavu a hlavně hardwarovou klávesnici. To vše ukrývá v dokonale zpracovaném těle. Jedinou vadou na kráse býval použitý operační systém Symbian, který ale nedávno přišel s novou záplatou Anna.

Reklama

Z pohledu základních telefonních funkcí jsem už trochu kritiky naznačil (chybějící červené tlačítko), zde ale také končí. Jestli se naopak Symbianu nedá něco vytknout, pak je to právě propracovaná nabídka PIM aplikací. Základem je samozřejmě obsáhlý vícepoložkový telefonní seznam, který vám umožní uložit víceméně cokoli, na co si vzpomenete. Kapacitu seznamu nemá od jisté doby cenu sledovat, zaplnit se vám ho zkrátka asi nikdy nepodaří, pokud nejste zrovna Mark Zuckerberg.

Nedoceněná královna manažerských mobilů – Nokia E7 s Annou
i Zdroj: PCTuning.cz

Výtečnému seznamu sekundují bohatě nastavitelné vyzváněcí profily s možností volby jakéhokoli vyzváněcího tónu (včetně mp3) i nastavení jejich časové platnosti, přehledný výpis posledních hovorů včetně historie u komunikace (kompletní, včetně SMS) u každého kontaktu.

Nedoceněná královna manažerských mobilů – Nokia E7 s Annou
i Zdroj: PCTuning.cz

Ani u zpráv Nokia E7 nezklame a jak jsem již naznačil, kromě bohaté sady základních nástrojů pro tvorbu SMS a MMS zpráv nově nabízí i jejich řazení do konverzace (stejně jako u iPhonu). V přehledu pak máte rozdělenou komunikaci podle kontaktu a snadno se tak zorientujete v tom, co jste si dříve vzájemně napsali. Stejně tak ale zůstal starý tradiční INBOX s řazením zpráv podle času jejich přijetí. Je fajn, že Nokia dává na výběr, zbytečně tím ale již tak komplikovaný systém dále „zesložiťuje“. Stačilo by, aby si v nastavení uživatel vybral, jak chce přijaté zprávy zobrazovat, nikoli aby měl pod položkou zprávy dvě různá zobrazení.

Nedoceněná královna manažerských mobilů – Nokia E7 s Annou
i Zdroj: PCTuning.cz

Silnou stránkou všech symbianových Nokií novějšího data výroby je pak robustní podpora e-mailu. Díky snadnému průvodci rychle nastaví svou emailovou schránku i naprostý laik. Aplikace si přitom poradí i s Microsoft Exchange a tedy i kompletní synchronizací s pracovní e-mailovou schránkou včetně schůzek a kontaktů. Tradiční e-mailové schránky typu POP3 či IMAP pak umí průvodce sám „přednastavit“, uživatel zadává jen skutečně nutné údaje typu uživatelské jméno a heslo. Zde je třeba naopak zatleskat, funguje to skvěle.

Nedoceněná královna manažerských mobilů – Nokia E7 s Annou
i Zdroj: PCTuning.cz

No a abych splnil povinnost recenzenta, zde je pár suchých dat, která by měla zaznít: telefon je čtyřpásmový (GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz), samozřejmě podporuje sítě třetí generace (WCDMA 850/900/1700/1900/2100 MHz) a slibuje výdrž až 540 minut hovoru či 470 hodin v pohotovosti. Jak už to tak bývá, hodnoty jsou to značně nadnesené, zřejmě pro režim „kancelářské těžítko na okrasu“. Pokud telefonu budete plně využívat, raději mějte nabíječku vždy při sobě. Standardem jsou tak dva, maximálně tři dny průměrného využívání všech funkcí telefonu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama