Novinky Asus a nová čipová sada Intel Z390 v Praze
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Novinky Asus a nová čipová sada Intel Z390 v Praze

Novinky Asus a nová čipová sada Intel Z390 v Praze | Kapitola 2

Vít Komínek

Vít Komínek

8. 10. 2018 03:00 1

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Čipová sada Intel Z390 v základních deskách ASUS 3. Řady Asus TUF GAMING a PRIME (Z390) 4. Řady Asus ROG Strix a ROG Maximus (Z390)
5. Technologie 6. Novinky z periferií 7. Závěr

Dnes končí embargo na nové základní desky s čipovou sadou Intel Z390 pro připravované nové procesory Intelu. Asus na uzavřené akci informoval o novinkách, se kterými v brzké době přijde na trh. Podíváme se na připravované základní desky a nejen na ně. Setkal jsem se i s novými periferiemi a zajímavými sestavami.

Reklama

Čipová sada Intel Z390 v základních deskách ASUS

Jak jsem již zmínil, dnešním dnem končí embargo na nové základní desky Asus osazené novou čipovou sadou Intel Z390. Platforma Z390 je určena pro procesory Intel osmé a deváté generace s paticí LGA 1151.

V procesoru zůstává zachovaná podpora Embedded Display Port 1.4, dvoukanálový paměťový řadič podporující až 4 paměťové moduly, sběrnice PCIE3.0 x16 a 3 DDI (display port 1.2, HDMI). Rovněž zůstává i stejná komunikační sběrnice DMI 3.0 mezi procesorem a čipsetem.

Ovšem proti stávající čipové sadě Intel Z370 přináší nová čipová sada pár novinek.

Dočkáme se nativní podpory nového standartu USB 3.1 Gen2 a se zachováním zpětné kompatibility USB 3.1 první generace. Celkově může být deska osazena až 10 porty USB 3.1 Gen1 a k tomu dalšími 6 porty USB 3.1 druhé generace. Nová generace USB portu má oproti první generaci dosahovat až dvojnásobné přenosové rychlosti 10 Gbps na 1 m dlouhém kabelu. Zachovává zpětnou kompatibilitu se zařízeními USB 3.0 a 2.0, stejně tak i napájecí výkon až 100 W a podporu přenosu videa s rozlišením 4K.

Druhou novinkou podpora bezdrátové technologie Intel Wireless-AC (CNVi) s podporou bezdrátové technologie Bluetooth 5 a Wi-FI se standardem 802.11ac, stále ovšem bude záviset na výrobcích, jestli ke svým deskám přidají potřebné adaptéry pro bezdrátové technologie. Je tedy zřejmé, že ne všechny desky s tímto čipsetem bezdrátovou technologii budou podporovat.

Další výbava v podobě 24 linek PCIE 3.0 a šesti portů SATA 6 Gb/s s podporou AHCI a RAID a tří slotů M.2 / U.2 s 32 Gb/s portů zůstane shodná jako u čipsetu Z370.

Čipová sada Intel Z390
i Zdroj: PCTuning.cz
Čipová sada Intel Z390

Postupem času začal Asus rozdělovat základní desky do pěti různých sekcí.

Na obrázku vidíme složitější pyramidu rozdělující základní desky na trh běžných spotřebitelů (consumer) a pro komerční trh (commercial). Základem všeho je řada PRIME, která je levná a dostupná pro převážnou většinu zákazníků, spadá právě do obou segmentů. V komerčním segmentu se pak desky rozdělují na desky do OEM sestav a do pracovních stanic (Workstation) určené například i pro malé domácí servery.

Novinky Asus a nová čipová sada Intel Z390 v Praze
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro hráče a nadšence jsou pak mnohem zajímavější řady TUF Gaming a Republic of Gamers. Řada TUF GAMING dříve představovala základní desky zaměřující se zejména na dlouhodobou životnost, přičemž na ně výrobce poskytoval až pěti letou záruku. Dnes je řada TUF GAMING spíše takovým vstupem do herních sestav, tvoří jakýsi kompromis mezi výbavou a cenou, zejména pak pro hráče.

Posledním nejvyšší řadou je pak ROG (Republic of Gamers), která se během několika posledních let rozdělila nižší vyšší třídu ROG STRIX na základě požadavků nadšenců, neboť pro spoustu z nich byla problémem velmi vysoká cena za ROG základní desky, a proto vznikla řada ROG STRIX, která tvoří zase takový levnější kompromis a pro ty největší nadšence a overclockery pak zůstává nejvyšší řada ROG MAXIMUS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama