Nvidia GeForce GTX 690 - Nejvýkonnější duální monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia GeForce GTX 690 - Nejvýkonnější duální monstrum

Nvidia GeForce GTX 690 - Nejvýkonnější duální monstrum | Kapitola 19

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 5. 2012 12:00 51

Seznam kapitol

1. Monstrum za tisíc dolarů 2. Nové featury 3. GPU Boost a Power Target v praxi 4. Představení karty 5. Detaily karty 6. Pohled do nitra karty 7. Porovnání karet a specifikace 8. Testovací sestava 9. Testovací hry a metodika 1/2 10. Testovací metodika 2/2
11. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 12. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 13. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 14. STALKER CoP, World In Conflict, Unigine, Vantage, 3D11 15. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2) .. 16. Shrnutí výkonu 17. Spotřeba a teploty 18. Přetaktování 19. Závěr

Společnost Nvidia dnes uvádí na trh duální grafiku architektury Kepler. Dvě jádra GK104 nabízí brutální výkon, velice slušnou spotřebu a téměř neslyšný chladič i v zátěži. Vše zabalené v exklusivním hliníkovém chladiči s cenovkou přes dvacet tisíc korun s DPH. Potřebujete výkon a máte dost peněz? Spěchejte - počet kusů je limitován.

Reklama
Nvidia GeForce GTX 690 - Nejvýkonnější duální monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Hodnotit výkon je dnes snadné, GeForce GTX 690 je v této chvíli nejvýkonnější grafickou kartou do jednoho PCI-E slotu. Stejný výkon lze dosáhnout pouze kombinací dvou GeForce GTX 680 ve SLI nebo dvou Radeonů HD 7970 v CrossFire. Dvě karty budou ale vždy hlučnější, zaberou více místa a řeknou si o pořádnou porci energie navíc. Dvě GeForce GTX 680 ve SLI spotřebují v zátěži o 92W více a dva Radeony HD 7970 dokonce o 166W více. Pro hráče je důležitý zejména komfort, kdy je GeForce GTX 690 opravdu tichou kartou jež se vůbec s žádnou dvojicí grafik nemůže srovnávat. Nvidii se podařilo vyrobit opravdový herní skvost, který by si asi každý opravdový hráč přál. Výkon dvou GeForce GTX 680 ve SLI v kompaktním balení se skvělou spotřebou v zátěži. Také vizuál se povedl na jedničku a tahle karta bude ozdoba každého počítače do nějž bude zakoupena.

Provozní vlastnosti

Začněme spotřebou jež je doslova fenomenální. Nabízet takhle ohromný výkon se spotřebou jen o 45W vyšší než má samotná jedna GeForce GTX 580 je jasný triumf. Karta nese dvě jádra a stejně má jen o 100W vyšší spotřebu než GeForce GTX 680 s jedním jádrem GK104. Zásluhu na tom mají jistě pečlivě vybraná, úsporná jádra. My už ale víme, že GK104 je původně "mainstreamový" čip s velice dobrou spotřebou. Proto ani dvojice těchto čipů na jedné kartě nebude znamenat extrémně nenasytnou kartu. Ruku v ruce se spotřebou jde hlučnost. Ta se zde nekoná, karta je tichá i po maximálním přetaktování. V dobře odvětrané skříni o této kartě vědět nebudete. GeForce GTX 690 je nejtišší duální karta v historii a její (ne)hlučnosti nedosahuje ani řada High-end grafik s jedním GPU. Také teploty jsou dobré, maximem budiž teplota obou čipů mezi 70-80 stupni.

Přetaktování

Je zřejmé, že taktování nebude tak vysoké jako například na nereferenčních GeForce GTX 680, přesto karta nezklamala. Dosáhl jsem stabilního taktu 1,2 GHz pro obě jádra což ale vidím se současným maximálním napětím jako absolutní hodnotu. Dál to prostě nepůjde, tedy alespoň do doby kdy bude možné zvýšit více napětí. To se ale u této karty jistě nestane nikdy. Pamatujete jak Nvidia omezila napětí na duální GeForce GTX 590 z důvodu ochrany? - Zde to bude podobné, napájecí kaskáda není nijak extrémní na masivní taktovací orgie. I přesto si myslím, že navýšení výkonu o 15-18 procent bude stačit snad každému. S naší kartou to nebyl problém. Výkon takové karty je pak vskutku monstrózní.

Osobní názor

Vše podstatné o výkonu a vlastnostech bylo již v závěru řečeno, zastavme se snad pouze u ceny. GeForce GTX 690 je drahá karta, jak už jsem ale řekl v úvodu, její cena zhruba odpovídá jejímu výkonu. Osobně si ale myslím, že Nvidia přestřelila. Když jsem viděl PCB a osazené součástky, je mi jasné, že tohle není karta za tisíc dolarů. Trh ale řídi poptávka a pokud se kupci najdou, budou nás výrobci takhle ždímat. Mě by přišla adekvátní cena třeba 849 dolarů. To by přesně odpovídalo nárůstu výkonu a výrobním nákladům s marží. Na druhou stranu Nvidia neprodává zajíce v pytli, je si vědomá extrémně vysoké ceny a tak kartu všemožně vyšperkovali. Chladič je perfektní po designové stránce i zpracováním, technologie karty jsou dobré. Majiteli tak výrobce vysokou cenu jakž takž kompenzuje přidanou hodnotou.

Jak odpoví AMD?

Nabízí se několik scénářů. Jak už jsem řekl, dobře informované zdroje tvrdí, že AMD kartu zrušili a odstranili ze všech roadmap. Dali prý zkrátka přednost lukrativním APU než monstru jehož vývoj polyká moře peněz a koupí jej pár jedinců. Na druhou stranu existují také dobře informovaní novináři, kteří mi přísahali, že AMD kartu do tří týdnů ode dneška vydá. Vyberte si sami. Pokud karta vydána bude jsou dvě možnosti. Jelikož známe spotřebu a výkon jádra Tahiti XT, tak je jisté, že není možné vytvořit kartu s plnohodnotnými specifikacemi jako má Radeon HD 7970 a přitom se vejít do solidního TDP. Karta buď bude mít výkon a 450W TDP nebo bude držet spotřebu řekněme mezi 300-350W a bude mít slabší výkon. Řešení bude stejné jako u Radeonu HD 6990, přepínač profilů. S vyšším profilem dosáhne Radeon HD 7990 na výkon GeForce GTX 690, jeho spotřeba bude ale minimálně o 100W vyšší ... ale počkejme si pár týdnů a uvidíme.

Výhody a nevýhody

Nvidia GeForce GTX 690 - Nejvýkonnější duální monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia GeForce GTX 690 - Nejvýkonnější duální monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce uděluje nejvyšší ocenění Zlatá hvězda PCtuningu za nejvýkonnější herní grafiku na trhu. Extrémní výkon společně s nízkou hlučností a spotřebou.

Nvidia GeForce GTX 690 - Nejvýkonnější duální monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Výbavu na testy zapůjčil Asus Czech republic

Nvidia GeForce GTX 690 - Nejvýkonnější duální monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama