OLED displeje: Opravdu to nejlepší pro vaše oči ?
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek OLED displeje: Opravdu to nejlepší pro vaše oči ?

OLED displeje: Opravdu to nejlepší pro vaše oči ? | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 3. 2021 03:00 51

Seznam kapitol

1. Technologie OLED displejů 2. OLED vs LED LCD 3. Modré světlo škodí spánku 4. Výhody a nevýhody OLED 5. Asus představuje OLED notebooky

Už téměř deset let čekáme na větší rozšíření OLED displejů v počítačovém průmyslu. Skvělé barvy, kontrast, opravdová černá, rychlá odezva a méně škodlivého modrého světla. V televizorech nebo mobilních telefonech už se s nimi nějaký čas setkáváme. Nastala konečně doba si OLED pořídit kromě obýváku i pro hraní a práci?

Reklama

OLED vs LED LCD

Než si řekneme, co je na OLED nejzajímavější, musíme se vrátit krátce ke srovnání OLED proti LED. Mnozí vám řeknou, že QLED nebo Micro LED jsou lepší. V tuto chvíli musíme srovnávat mezi OLED a QLED, jako nejpokročilejšími technologiemi. Osobně musím říci, že jsem zkusil QLED monitor i TV od několika výrobců a osobně rozdíl mezi technologiemi nepoznám. Černá mi na QLED přijde už skoro stejně černá jako na OLED. V kontrastu a zobrazení barev ale OLED stále vede. To je ale pouze můj osobní dojem.

Vraťme se ale k rozdílům mezi (LED) QLED a OLED. Z hlediska výroby je panel OLED jednodušší, tenčí a potřebuje méně energie než LED LCD. OLED panel může být tak tenký, že není problém vyrobit zcela transparentní obrazovku, existuje již několik takto vyrobených TV. S tím souvisí i menší hmotnost obrazovek OLED. Pouze teoretickou výhodou OLED je možnost výroby z pružných materiálů. Zatím se tato unikátní vlastnost moc nevyužívá, používá se zejména u několika telefonů.

Stavba LCD a OLED displeje
i Zdroj: PCTuning.cz
Stavba LCD a OLED displeje

Obrazových výhod OLED proti LCD je mnoho. První je téměř neomezený kontrast a vysoký gamut, neboli věrnější podání barev. Jak už bylo řečeno, černá je opravdu černá. Skrze černé pixely neprochází zezadu žádné světlo, jako je to u LCD displejů. I když QLED přineslo v tomto směru velký pokrok, stále to není srovnatelné s OLED. Spotřeba energie je u OLED vždy nižší. I když má OLED vyšší jas než LCD, nepotřebuje k tomu více energie, právě naopak. Za pozornost jistě stojí i skvělé pozorovací úhly OLED panelů.

OLED displej na notebooku Eurocom
i Zdroj: PCTuning.cz
OLED displej na notebooku Eurocom

IPS LCD na notebooku Asus
i Zdroj: PCTuning.cz
IPS LCD na notebooku Asus

Díky vyššímu kontrastu není potřeba tolik zvyšovat jas, to jednoznačně prospívá lidskému zraku, zejména při horším osvětlení. OLED displeje také produkují až o 70 % modrého záření, které negativně ovlivňuje lidský organismus. Tomu se chci věnovat blíže v následující kapitole.

Další velkou výhodou OLED vůči LCD je rychlost odezvy a frekvence panelů. Ta nejlepší LCD snes dosahují obnovovací frekvence až 600 MHz. OLED obrazovka dosahuje obnovovací frekvenci až 200 000 MHz. Nejlepší odezva LCD panelů v řádu 2 ms je proti 0,01 ms u OLED zcela z jiného světa. I když má tedy OLED v monitoru jen 60 Hz, je dojem ze sledování rychlých scén lepší než u nejrychlejších LCD současnosti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama