operacni-systemy-prvni-linuxove-krucky-instalace
Software Článek Operační systémy: První linuxové krůčky: Instalace

Operační systémy: První linuxové krůčky: Instalace | Kapitola 7

Mikulík Jarda

Mikulík Jarda

21. 11. 2003 00:00 66

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Kapitola první: Instalace Debian GNU/Linuxu 3. Kapitola druhá: Instalace Debian GNU/Linuxu 4. Kapitola třetí: Instalace Debian GNU/Linuxu
5. Kapitola čtvrtá: Instalace Mandrake Linuxu 6. Kapitola pátá: Instalace Mandrake Linuxu 7. Kapitola šestá: Pár slov na závěr

Po seznámení s distribucemi Linuxu, přišel čas si Linux vyzkoušet. "Špatná" zpráva je, že pokud jste si pro své první linuxové krůčky po úvodním článku vybrali jinou distribuci než Debian nebo Mandrake, budou vaše začátky trochu složitější, protože právě těmto dvěma distribucím se budeme věnovat. Možná vás napadne otázka: Proč dvě a ne jedna? Snažil jsem se vybrat tak, abych uspokojil ty, kteří chtějí získat komfort v podobě instalátoru, který detekuje HW, umí přerozdělit disk, aby Váš(e) stávající OS zůstal(y) nedotčen(y) a obsahuje pokročilé konfigurační nástroje - tím je Mandrake, pro tyto vlastnosti je často doporučován stávajícím uživatelům Windows pro nejjednodušší přechod na Linux. Pro ty, kteří se rozhodli do Linuxu proniknout poněkud více, jsem vybral Debian, který nic nebude dělat za vás a veškerou konfiguraci a instalaci ponechá na vaši "inteligenci". Takže jedna distribuce by byla samozřejmě málo. Možná se teď ptáte: Proč jen dvě? Bylo by asi nad moje síly v rozumném čase se věnovat podrobněji více než dvěma linuxovým distribucím. Takže víc než dvě jsou až moc.

Reklama

I přes odlišný přístup obou distribucí, je lehké vypozorovat, že instalace jsou v principu stejné a neexistují zásadní rozdíly. Jsou to prostě jen rozdílné distribuce stejného operačního systému. Nejzřetelnější asi je, že Debian nainstaluje na disk nezbytné minimum a zbytek konfigurace a instalace dalšího software probíhá již v "žijícím" OS, nastartovaného z disku. Kdežto Mandrake nainstaluje množství software, aby po restartu byl OS již plně k dispozici. Oba způsoby mají své výhody, záleží co se kdy hodí.

Doufám, že jste se "ve zdraví prokousali" na závěr tohoto článku :-). Další články bychom rádi s PCtuningem udělali tak trochu na vaše přání. Pokud jste tedy měli nějaký nepřekonatelný problém s instalací nebo vám nefunguje nějaká část hardware (zvuková karta apod.) napište to do diskuze, v dalším článku se pokusíme vám poradit. V příštím pokračování se už můžete těšit na rozjetí 3D akcelerace u dvou nejvíce zastoupených skupin grafických karet - s chipy firem NVidia a ATI.
Za domácí úkol si projděte možnosti nastavení u obou distribucí (ovládací centrum KDE, grafický nastavovací program u Mandrake, webmin - u Debianu doistalujte příslušné balíčky, systém linuxconf - opět doinstalujte pokud jste tak již neučinili). Zjistíte, že spoustu věcí si dokážete nastavit v Linuxu pomocí různých "udělátek" bez toho, aby jste museli editovat textové konfigurační soubory, jak se často spousta začátečníků bojí (i když věřte nebo ne, je to velmi efektivní a rychlé a navíc díky tomu máte v OS opravdu přehled). Nicméně neuškodí, když se podíváte do adresáře /etc, kde jsou tyto konfigurační soubory uloženy. Nápovědu k jednotlivým souborům vyvoláte příkazem man spuštěním na konzole nebo v terminálu. V KDE stačí napsat např. do řádku v Konqueroru znak # a za něj příkaz či soubor, ke kterému požadujeme manuál, např. man bash nebo #bash.

Pokud to s Linuxem myslíte vážně, určitě budete ochotni věnovat čas do svého vlastního růstu. Nečekejte, že Linux je nějaká náhražka Windows, stejně jako Windows nejsou náhražkou Linuxu. Jsou to OS s různou filozofií a u každého se budete muset v začátcích učit, učit a zase učit :-).

Jarda (ByCzech) Mikulík

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama