opteron-prichazi-amd-vyrazi-do-utoku
Hardware Článek Opteron přichází: AMD vyráží do útoku

Opteron přichází: AMD vyráží do útoku | Kapitola 5

Stepanek

Stepanek

23. 4. 2003 00:00 33

Seznam kapitol

1. Představení začíná ... AMD Opteron 2. Detaily, které rozhodují 3. Testy - serverové aplikace 4. Testy - workstation aplikace 5. Závěr

Po letech čekání, měsících odkládání jsme se konečně dočkali. Hammer neboli-li česky Kladivo je tady. AMD včera oficiálně uvedlo novou generaci procesorů Opteron. Největší "vymožeností" Opteronu procesoru je podpora 64-bitů se zpětnou kompatibilitou na 32-bity. Jedinou vadou na kráse pro fandy AMD je fakt, že tento procesor je určen zejména pro servery a do desktopů si jej zatím nedáte. Ale nepředbíhejme ...

Reklama

Po důkladných testech se systémem Linux Enterprise Server 8, nelze než doporučit tento procesor do serverových řešení. Především v testech MySQL a NASA benchmark1 systém s procesory Opteron porazil svého soka od firmy Intel, dvou-procesorovou sestavu Xeon 3,06GHz, bez menšího zaváhání.

Jinak to už vypadá v testech pracovních stanic, kde je procesor poražen téměř ve všech testech. Zajímavé je pozorovat, jak si vede Opteron proti desktopovým procesorům jako Pentium 4 nebo Athlon XP. V jednoprocesorové konfiguraci zůstává hluboko v poli poražených, ale stále pevně věřím, že Athlon64 dopadne lépe.

Teď přichází finální účtování s Opteronem. Přes trochu negativní ohlasy před uvedením se zdá, že Opteron mile překvapil. I přes nízkou frekvenci ukázal, že optimalizace a velká cache dokážou své. Xeony mají opravdu těžkého konkurenta. Přesto si myslím, že to mohlo dopadnout mnohem líp pro AMD, kdyby tento procesor uvedla dřív a na vyšší frekvenci. Bohužel je málo věcí, které jdou podle plánu.

Největší výhoda AMD v případě Opteronů je fakt, že přináší 64-bit technologie do segmentu serverů střední třídy, kde nyní kralují 32-bitové Xeony. Nelze pochybovat, že nový produkt v daném segmentu zamíchá kartami, protože Opetron toho opravdu nyní může nabídnout více, ale paradoxně je také dražší než Xeon.

Vyšší cena je vyvážená podporou 64-bit, což se v oblasti serverů obzvlášť hodí. Itania, jediné 64-bit procesory od Intelu, jsou velmi drahé. Těžko polemizovat zda jsou Itaniua rychlejší než Opterony. Dovoluji si říct, že Opteron a Itanium jsou naprosto odlišné procesory, které si budou konkurovat jen částečně, proto možná ani nějaké výkonnostní porovnávání není potřeba.

Otázkou také zůstává podpora 64-bit. Je opravdu důležitá? V případě některých serverů určitě, vždy ale závisí na aplikaci. Proto si myslím, že pokud někdo bude chtít linuxový 64-bit databázový server za rozumnou cenu, tak jsou Opterony velmi dobrá volba. Přesto ale má cenu používat Opterony na obyčejný webserver? Zde si možná vystačíte jen s Athlonem MP.

Dost ale otázek - poslední a nejdůležitější věcí - na které stojí a padá úspěch AMD není jen samotný procesor, ale to jak se ji povede procesor prodat. Serverový trh je velmi konzervativní, ještě dnes se v daném segmentu hojně používají SDRAMy či masově prodávají procesory s 686 architekturou (PIII server např.). Vždyť samotný Intel měl velké problémy s uplatněním svého Itania, což je Goliáš oproti AMD.

Teď před AMD stojí úkol myslím nejtěžší, přesvědčit serverový svět, aby začali chtít jejich kvalitní, byť v serverovém světě ještě příliš neznámé procesory Opteron. Zde nepomůžou oslavné články, skvělý výsledky benchmarků či masivní reklama. Serverový odborníci jsou zvláštní sorta lidí, která se těžko přesvědčuje, většinou si vše musí "ohmatat" sami a nejlepší reklama je pro ně vlastní dobrá zkušenost.

AMD nyní nezbývá nic jiného než nové procesory tlačit "horem, dolem", to znamená hojně pořádat školení, dělat zajímavé nabídky serverovým odborníků a hlavně přemluvit firmy IBM, HP, Dell či Sun (některé z nich už spolupráci přislíbily), aby prodávaly servery založené na Opteronech. A nejenom to - tito výrobci serverů musí taky tuto platformu tlačit.

Úspěch Opteronů ukáže čas, je to trošku risk pouštět se do rozbouřených a nevyzpytatelných vln serverového světa. Pokud ale AMD uspěje, tak se nevždy vyhrabe z finančních problémů. Je to hra, kde vítěz bere vše a poražený odchází s prázdnou ... to je případ i Opteronu.

Fandům AMD nyní nezbývá nic jiného než, aby Opteronu drželi palce ...

Ceny procesorů:

  • Opteron 240 (1,4GHz) 283 dolarů

  • Opteron 242 (1,6GHz) 690 dolarů

  • Opteron 244 (1,8GHz) 794 dolarů

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama