Palit  GeForce RTX 4080 Gamerock v testu: Patří k nejlevnějším, ale chlazení má špičkové
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Palit GeForce RTX 4080 Gamerock v testu: Patří k nejlevnějším, ale chlazení má špičkové

Palit GeForce RTX 4080 Gamerock v testu: Patří k nejlevnějším, ale chlazení má špičkové | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

29. 12. 2022 23:30 147

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4080: představení a parametry 2. Testovací sestava 3. Konstrukce karty, konektory 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boostv F1 22 (performance)
11. Boost v F1 22 (silent) 12. Boost v Metro Exodus (performance) 13. Boost v Metro Exodus (silent) 14. Boost ve World of Tanks (performance) 15. Boost ve World of Tanks (silent) 16. Spotřeba, teploty, hlučnost 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 19. Závěr

Uvedení nových Radeonů paradoxně oživilo zájem o GeForce RTX 4080. Podíváme se na variantu, která se pohybuje na spodní hranici nabídky, ale výkony chladiče se může směle rovnat s modely dražšími o několik tisíc.

Reklama

Závěr

Na této kartě jednoznačně nejvíc zaujme provedení krytu. Obzvláště když se rozzáří všemi barvami duhy. Na jednu stranu to vypadá dost kýčovitě, na druhou si to určitě své zákazníky najde.

Stejně jako většina dosud prodávaných modelů RTX 4080 má i Palit z řady GameRock značně předimenzované chlazení. I navzdory mírně navýšenému limitu příkonu dokáže udržet teploty grafického čipu pod 70 °C i v tichém režimu, v němž ventilátory běží obvykle na nízkých 1350–1400 ot./min. Výkon se přitom prakticky neliší od režimu performance s ventilátory na vyšších otáčkách. Při ruční regulaci otáček zamrzí, že vás karta při minimálních 30 % výkonu ventilátorů nepustí pod 1150 ot./min. Při 30,8 dBA jsou sice ventilátory tiché, ale ne zcela neslyšné.

Překvapilo mě, že reálné pracovní takty čipu byly o pár desítek megahertz nižší nežu u Founders Edition i navzdory tomu, že má karta limit příkonu navýšený o 20 W. Příčinou je nejspíš o něco horší kus čipu. Znamená to nepozorovatelný rozdíl ve výkonu kolem 1–2 % a ve hrách rozdíly spíše v desetinách než v jednotkách snímků za sekundu, tedy nic, čím byste se museli trápit. A kdyby vás to přece jen trápilo, můžete přidat pár stovek na variantu OC.

Co se mi na kartě nezdálo, byl vyšší příkon ve Windows bez zátěže. U RTX 4080 FE byl podle diagnostiky příkon karty bez zátěže kolem 8 W, u Palitu je to kolem 22 W. Asi se to nedá svádět na tu spoustu barevných LED, část možná připadne na o něco horší kus čipu anebo na méně efektivní napájení než Founders Edition.

Palit  GeForce RTX 4080 Gamerock v testu: Patří k nejlevnějším, ale chlazení má špičkové
i Zdroj: PCTuning.cz

Ani možnosti přetaktování nejsou velké, karta vám i ve výkonnějším režimu dovolí zvednout limit příkonu už jeno o 10 W. Ale u karet s příkonem 340 W už se majitelé často pokoušejí spíše o snižování napětí a s tím i spotřeby (a paradoxně se tak dá dopracovat i k vyšším taktům).

Ale s ohledem na to, že jde o jednu z nejlevnějších RTX 4080 s chladičem, který se může měřit s modely o pár tisíc dražšími, jsou to spíše drobnosti.

Palit RTX 4080 GameRock, 16 GB
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon, rychlejší než RTX 3090 TiBez ray tracingu horší poměr cena/výkon než RX 7900 XTX
Dostupná za doporučenou cenuNa minimálních otáčkách není zcela tichá
Výkonný chladič s velkou rezervouPískání cívek jen na úrovni průměru
Výkon s ray tracingemVyšší příkon bez zátěže
Podpora DLSS 2.x, DLSS 3Nenabízí lepší poměr cena/výkon než nejlevnější RTX 4090
Energetická efektivita proti minulé generaci GeForce a Radeonům 
Orientační cena s DPH: 35 000 Kč

Přestože jde o jeden z nejlevnějších modelů RTX 4080, nabízí výkonný a přitom tichý chladič, jehož výkony jsou srovnatelné s modely o několik tisíc dražšími. Proti nim má o něco nižší takty a s tím i nepatrně nižší výkon, ale provozní vlastnosti v zátěži jsou špičkové. Nabídne tedy o mailnko méně než přetaktované prémiové modely, ale za výrazně nižší cenu. Proto můžeme nákup tohoto modelu od Palitu doporučit a udělujeme mu stříbrné ocenění.

Palit  GeForce RTX 4080 Gamerock v testu: Patří k nejlevnějším, ale chlazení má špičkové
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení karty do testu děkujeme internetovému obchodu CZC.cz

Palit  GeForce RTX 4080 Gamerock v testu: Patří k nejlevnějším, ale chlazení má špičkové
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama