PC-IQE - Počítač pro záchranu lidských životů
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek PC-IQE - Počítač pro záchranu lidských životů

PC-IQE - Počítač pro záchranu lidských životů | Kapitola 6

Dušan Vykouřil

Dušan Vykouřil

10. 2. 2010 03:00 83

Seznam kapitol

1. Život IQE a jeho činnosti v oblasti DC 2. Sbírka na PC-IQE, popis a uvedení do provozu 3. Fotogalerie - zrození PC-IQE v obrazech 4. Projekty, ve kterých je PC-IQE aktivní 5. IQE vs. Cimrman = nVidia vs. ATI 6. ….a jak tento příběh bude pokračovat dál?

Dnešní příběh začal již před více než 20 lety a je směsicí smutku, odhodlání, lidské spolupráce a samozřejmě počítačového výkonu. Pojednává o člověku, který celý svůj život bojoval s krutou nemocí a který se i v době, kdy byl zcela odkázán na pomoc druhých, neuzavřel do sebe, ale naopak se snažil pomoci, kde mohl.

Reklama

Aktivity Czech National Teamu mají v distribuovaných výpočtech široký záběr a tak vše neskončilo jen u sbírky na zmíněný týmový superpočítač a jeho spuštění. Příspěvek v podobě vloženého výkonu PC-IQE do výzkumu v oblasti svalové dystrofie je pouhý zlomek nutné práce na projektu. V prosinci 2009 CNT uspořádalo mezinárodní turnaj „In memory Michal Pavelka – IQE“, kde vyzvalo všechny počtáře k odvedení co největšího výkonu pro projekt HCMD. Zároveň byl Michalův příběh mezinárodně představen jako ukázkový příklad následků této zhoubné nemoci. Ve světové konkurenci nakonec odvedl největší díl práce právě český národní tým, ale to nebylo podstatné. Podstatný byl nadprůměrný odvedený podíl práce v rámci WCG na projekt HCMD a tím doufejme i urychlení samotného výzkumu.

PC-IQE - Počítač pro záchranu lidských životů
i Zdroj: PCTuning.cz


Michalovi už bohužel pomoci nemůžeme. Na světě žijí ale miliony chlapců s tímto onemocněním a další se stále rodí.

Michalův příběh čeká poslední kapitola

Čtyřjádrový procesor Intel i7 920 (s HT), který v sobě PC-IQE má, je velmi vytížený obsluhou výpočtů na grafických kartách projektu GPUGRID. Těm věnuje až 1/3 svého výkonu a tak po zdárném zprovoznění vyvstala nová myšlenka. Myšlenka sestrojení druhého počítače se zaměřením pouze na projekt HCMD, tedy jehož výkon odváděný pro výzkum svalové dystrofie by byl ještě větší a jeho konstrukce by směřovala právě tímto směrem. Jelikož projekt HCMD a ani další z projektů WCG nepodporují výpočty na grafických kartách, cesta druhého počítače by se měla ubírat směrem víceprocesorového řešení. Představa je koupit základní desku pro osazení čtyřmi vícejádrovými procesory a postupným dokupováním zvyšovat výkon počítače. Vše je ale dáno množstvím finančních prostředků, které se podaří získat na tuto poslední akci na Michalovu počest. Dosud ani není rozhodnuto o jménu tohoto počítače, takže kdokoliv ze čtenářů se může zapojit jak do samotné sbírky, tak přispět nápadem na jméno tohoto nového stroje. O zajištění non-stop provozu se nemusíme bát a třeba opět některá z velkých společností či individuálních dárců věnuje i přímo díly k sestavení - nechme se překvapit.

PC-IQE - Počítač pro záchranu lidských životů
i Zdroj: PCTuning.cz


Jedna z možných zbraní, kterou by mohl mít v sobě nový počítač sestavený pro výzkum v oblastí svalové dystrofie.

Hlavním cílem tohoto nového počítače by tedy měla být pomoc v oblasti svalové dystrofie, pokud možno přímo na projektu HCMD. Statistika je totiž neúprosná a jeden z 3500 chlapců (mužů) není zas tak malé číslo. Dokládá to například i zjištění během prosincového turnaje, kdy se ozval další ze členů týmu (neutronek), jehož pětiletý syn trpí úplně stejnou chorobou, jakou měl Michal. Michalovi již pomoci nemůžeme, ale například tomuto chlapci snad ještě ano. Věcné a finanční dary přímo jemu by byly prakticky zbytečné. Nasedl do vlaku, ve kterém se veze a pokud někdo nepřehodí výhybku, cíl jeho cesty je jasný a nepomůže mu nic, co si ve vlaku poveze s sebou. Je to právě moderní medicína, která může vstoupit do tohoto jinak nezvratného osudu více než tisíce podobných případů jen v naší republice.

Svalová dystrofie nepostihuje ale pouze děti. Například forma Emery-Dreifuss postihuje až dospívající chlapce a Distální svalová dystrofie se stejně jako forma Myotonic projevuje mezi 20–60 rokem věku. Různé podoby nemoci se liší ve věku, kdy se začínají projevovat a oblasti svalů, které prvotně napadnou, končí ovšem většinou stejně. V poslední fázi napadá dystrofie životně důležité svaly, jako je srdce nebo plíce a pacient nemá šanci na přežití. Nikdo z nás si tedy nemůže být jistý, že nemoc v sobě nemá, že ji jednou nedostane naše dítě nebo že nejsme jen genetičtí přenašeči na další pokolení. Právě to je důvod, proč by nás osudy lidí postižených touto nemocí měly motivovat k zapojení se do samotného výzkumu nebo alespoň k příspěvku na stroj, který bude po několik let odvádět obrovské množství práce právě v této oblasti. Není to jednorázový příspěvek na konkrétního nemocného, není to ani příspěvek na nějakou farmaceutickou společnost, charitativní organizaci nebo podobné sbírky, kde člověk neví, jak bude s prostředky naloženo a zda nebudou použity jen na následky nemoci. V projektu HCMD jdeme přímo k jádru problému a přispíváme na konkrétní výzkum, tedy každá takto investovaná koruna (nebo vlastní výkon) má mnohem větší váhu, než příspěvek na usnadnění dožití již postiženého člověka.

PC-IQE - Počítač pro záchranu lidských životů
i Zdroj: PCTuning.cz


Pětiletý Honza, syn jednoho ze členů CNT. Tento chlapec se teprve se svalovou dystrofií učí žít. Žádnou zbraň pro boj s ní ale zatím bohužel nemá.

Na sestavení nového počítače pro tento výzkum může přispět kdokoli bude chtít a nezáleží na výši částky. Finanční příspěvky lze posílat na účet sdružení Czech National Team o.s. (č.ú. 225350335, kód banky 0300) s variabilním symbolem 061. CNT o.s. je nezisková organizace založená pro správu Czech National Teamu a jeho majetku. Z toho vyplývá i její povinnost vše využívat jen v duchu distribuovaných výpočtů a zároveň nedovoluje mít z této činnosti jakýkoliv zisk. Nemusíte se tedy bát, že by vámi zaslaný příspěvek nebyl využit čistě jen na cíl, o kterém tu byla řeč. Podrobnosti naleznete zde ->>

Pokud by někdo chtěl poslat (třeba jako to učinil za svého života i Michal) finanční příspěvek na podporu našeho týmu a jeho činností, stačí zvolit variabilní symbol 010.

Stejně jako týmový počítač CNT-IQE (který nese Michalovu přezdívku) může každý člověk zapojit výkon svého procesoru právě do projektu World Community Grid. Využijme tedy této mocné zbraně, kterou máme. Stačí jen zapojit svůj počítač do projektu a věřte, že když to dokázal přes své velké postižení před čtyřmi lety Michal, zvládnete také.
Podrobný návod, jak si nainstalovat program BOINC Manager a připojit se právě k projektu World Community Grid, naleznete zde ->>
Návod, jak si vybrat z více projektů World Community Grid, například právě výzkum svalové dystrofie (Help Cure Muscular Dystrophy - Phase 2), naleznete zde ->>

Pokud byste měli náhodou se spuštěním jakékoliv potíže, kontaktujte mě, rád vám kdykoliv pomohu

forest

zavináč

czechnationalteam.cz
.
 

Na tomto mailu můžete zároveň zažádat o písemné potvrzení přijetí finančního příspěvku. Pokud jej doložíte ke svému daňovému přiznání, můžete si jej odečíst od základu daně a stát vám jeho část vrátí.

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama