Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43"
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43"

Philips 436M6VBPAB: 4K, DisplayHDR 1000, MVA a QDOT na 43" | Kapitola 2

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

11. 10. 2018 03:00 27

Seznam kapitol

1. Úvod o tom proč, jak a k čemu 2. Technické parametry 3. Ergonomie, OSD, pozorovací úhly 4. Páni, ty barvy... a to HDR... a ta černá... 5. Tipy, postřehy, zkušenosti 6. Závěr

Název monitoru je podivný, dlouhý a moc toho nenapoví. Ti tajnůstkáři z Philipsu! Přitom je naditý funkcemi na velkém panelu MVA s rozlišením 4K nabízí i HDR s nejvyšší certifikací DisplayHDR 1000 s nejvyšším jasem 1000 nitů, Quantum Dot, Ambiglow. Jelikož mi výbava a funkce dočista učarovaly, musel jsem jej vyzkoušet a sepsat své dojmy.

Reklama

Technické parametry

Právě parametry mě přesvědčily k testu tohoto monitoru. Vašek Vlček mi ho už nabízel dříve, ale v živé paměti mi strašily nekonečné pokusy s UHD televizí, a tak jsem to odmítl. Až když jsem začal vybírat náhradníka současné TV a vydestiloval se mi tenhle Philips, uvalil jsem na Vaška požadavek, abych jej mohl vyzkoušet na vlastní bulvy. Trochu rozepíšu pár klíčových vlastností a nakonec bude odkaz na stránky výrobce, kde je uvedeno naprosto vše.

Nejvíc mi imponovalo použití Quantum Dot panelu v klasickém monitoru. QLED televize už tu jsou nějaký čtvrtek, ale mezi monitory je to pořád ještě frajeřina. Ve zkratce jde o vrstvu nanokrystalů, které si vemou světlo vyzářené LED diodami do parády. Do našich očí tak putuje barevnější a hezčí obraz. Tady musím napsat, že rozdíl je viditelný na první pohled. Až jsem nevěřil tomu, jak živě najednou mrtvolné prostředí Dying Light vypadá.

Dalším extra vybavením je splnění certifikace DisplayHDR 1000. Stručně řečeno – monitor dokáže přehrát HDR obsah tak, jak byl zamýšlen. Má vysoký jas, široký barevný gamut a odpovídající kontrast. V HDR umí napálit až 1000 nitů, a to vám sežehne i obočí. Jinak jsou hodnoty 700 nitů a kontrast 4000:1.

Panel s nativním rozlišením 3840 × 2160 je typu MVA (8bit + FRC), což znamená docela dost černou černou, ale bohužel k tomu výrazný pokles a posun barev při pohledu ze stran. Je ale jasné, že u PC monitoru to nemůžeme brát jako mínus, nikdo nesedí před monitorem schválně bokem. Ačkoli dřív se občas našel troglodyt, který postavil monitor na kraj stolu místo před sebe. Bolesti krční páteře klepaly na obratle velmi rychle a chiropraktik v rodině musel být poklad.

Dále má panel ve výbavě lokální stmívání o 32 zónách. Asi všichni víte, co to znamená, v tmavé scéně panel vypne ty části obrazu, kde je podle jeho názoru nejvíc tma. Aktivní pouze pokud je monitor v režimu HDR.

Lokální stmívání v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Lokální stmívání v akci

Doba odezvy, jinak taky input lag, se ustálil na hodnotě 4 ms. Zde není co dodat, lag nikoho trápit nebude. Obnovovací frekvence je standardních 60 Hz a ze zásuvky sosá kolem 60 W. To není špatné na takovou zářivou supernovu.

Obrazoví puristé budou potěšení tím, že monitor nepoužívá k regulaci podsvícení PWM. To znamená, že citlivější oko nebude rušeno hnusným blikáním obrazu.

A nakonec, co všechno do monitoru lze zasunout, strčit a napchat. Pro signál tu máme po jednom kusu HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, mini DisplayPort 1.2 a USB-C (DP Alt režim – DisplayPort signál leze i skrz USB-C). Zbytek obstáravají 2x USB 3.0 a 2x 3,5" Jack pro audio.

Za zmínku stojí i podpora Adaptive Sync, ale jako příslušník zelených jej nemohu použít, Nvidia ho nepodporuje. Z této vlastnosti budou profitovat jen majitelé AMD karet. Monitor sníží obnovovací frekvenci v závislosti na FPS (48–60 Hz), takže nedochází k lámání obrazu (tearing).

Všechny zbylé a potřebné údaje najdeme na oficiálních stránkách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama