pimp-my-computer-2-3-dnes-o-chlazeni-chipsetu
Návody Článek Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu

Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

8. 1. 2007 01:00 53

Seznam kapitol

1. Pimp my Computer - chlazení čipsetu 2. Hlučnost základní desky - chladič čipsetu 3. Pentagram NP-40 Cu a NP-40 Al 4. Pimp my Computer - úprava těla chladiče

Původně jsme tímto dílem chtěli ukončit seriál o ladění Davidova počítače. Začali jsme však řešit otázku výměny chladiče čipové sady základní desky (který svým ječivým zvukem nespíše otravuje desítky tisíc majitelů počítačů v ČR) a tím jsme otevřeli malou Pandořinu skřínku. Na druhou stranu jsme téma chlazení čipsetů rozebrali "do posledního šroubku" - asi nám není souzeno dělat tento seriál jako stručný stěk. Obsahuje recenzi chladiče čipové sady Pentagram NP-40 Cu.

Reklama
Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Už na začátku bylo jasné, že zakoupený chladič budeme muset upravit - upilovat nebo ubrousit. A to vše ještě provést tak, abychom neohrozili jeho funkčnost a účinnost. Do práce jsem se pustil vysootáčkovou modelářskou bruskou (v hypermarketech jsou čínské výrobky od cca 600Kč, s prodlužovací ohebnou hřídelí se ceny neznačkových typů pohybují kolem 1000Kč).

Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyhněme si rukávy a pusťme se do práce...

Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na demontované základní desce si musíte předem pečlivě naplánovat, kterou část chladiče bude třeba upravit - rovinu řezu si pak můžete vyznačit Centrofixem přímo na chladič. I tady platí zásada: dvakrát měř, jednou řež. Obrábění chladiče musíte provádět mimo oblast, ve které máte počítač nebo základní desku. Odpad, jemný měděný prach je pochopitelně elektricky vodivý - snadno by mohl celý počítač zničit, případně způsobit nebezpečný zkrat! Používání ochranných pomůcek (zejména brýlí) je nezbytností.

První fáze - odříznuti části chladiče řezným kotoučem

Hned na začátku jsem jsem dopustil několika menších chyb. Řezání a obrábění vysokootáčkovými nástroji vyžaduje především pevnou ruku a trpělivost - vyšší přítlak práci rozhodně neurychlí. Je třeba jen dbát na pevné vedení nástroje a na daný úkon nespěchat, zejména při řezání žeber o šířce 0.4mm, při splnění těchto podmínek (se správnými nástroji) jde práce jako po másle.

Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu
i Zdroj: PCTuning.cz


Stačí přitlačit a nástroj se má tendenci "kousnout" (a ohnout tenké žebro)...

Fáze druhá - broušení a vyrovnání povrchu

Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Následující fáze je časově ještě náročnější: válcovým brusným nástavcem je třeba boční hranu žeber postupným broušením zkracovat a vyrovnávat do společné roviny. Při této fázi musíte broušením pomalu postupovat souběžně podél jednotlivých žeber (kolmý postup má tendenci žebra strhávat a ohýbat na boky).

Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu
i Zdroj: PCTuning.cz


Způsob obrábění polotovaru chladiče válcovým brusným nástavcem...

Po další hodině práce je chladič zarovnaný do požadované roviny a je možné jej instalovat místo původního chladiče...

Instalace

I když to v záběru z tohoto úhlu vypadá jako "srážka chladičů" - všechno je ve skutečnosti v naprostém pořádku. Vzdálenost mezi grafickou kartou a ubroušeným chladičem Pentagram NP-40 Cu je nejméně 4mm. Chladič je pevně (a přitom stále pružně) usazen na základní desce a nedotýká se ostatních komponent.

Pimp my Computer - 2/3, dnes o chlazení chipsetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dvě mouchy jednou ranou: všimněte si, že chladič čipové sady je ofukován již dříve vyměněným chladičem grafické karty. Díky tomu nemusíme mít starost o přehřívání čipové sady - tok vzduchu je zabezpečen.

Závěr

I když původně jsme otázku výměny chladiče čipové sady nechtěli vůbec řešit (hodlali jsme vyměnit celou základní desku), ve finále dopadlo řezání a broušení chladiče nečekaně dobře. Upravený chladič Pentagram NP-40 Cu (ale můžete použít i obdobné PrimeCoolery PC-NB3) plní svou úlohu na 100% - výsledný systém je nejenom naprosto stabilní, ale i mnohem tišší (hluk malých větráčků je pro lidský sluch opravdu velmi nepříjemný).

Technická poznámka: v tomto konkrétním případě jsem použil měděný chladič (Cu) - obával jsem se, že se měkký hliník může v průběhu obrábění snadno kroutit a deformovat - i když jsem přesvědčen, že i hliníkové provedení (NP-40 Al) by čipovou sadu snadno uchladilo. Pokud se rozhodnete pro stejný typ chladiče, může být správnou volbou pro Vás právě hliníkové provedení...

Co bude následovat...

A co nám v tomto díle seriálu ještě zbývá? V poslední části věnované úpravě Davidova počítače Vám ukážeme výměnu původního "boxovaného" chladiče procesoru za typ s horizontálním tokem vzduchu, který lépe zapadne do nové tiché koncepce chlazení, a výměnu zdroje za typ s tichým centrálním větráčkem.

Doporučení pro domácí ladiče: pokud se vám podaří koupit základní desku s pasivním chlazením čipsetu, žádný problém pro Vás nenastane. Pokud již základní desky s větráčkem musíte mít, zkuste pouvažovat nad tím, jestli případný (větší) pasivní chladič nebude s nějakou komponentou "kolidovat". Pokud již základní desku s větrákem máte, pokuste se vybrat takový chladič, který vyhoví jak po stránce účinnosti, tak i rozměrově. V krajní nouzi budete muset zakoupený chladič upravit jak jsme to udělali my... Odměnou Vám bude pocit z dobře vykonané práce - zejména tehdy, jestli jste dosud používali jen tovární výrobky.

Poznámka: i dnes prosím o konstruktivní diskuzi pod článkem (nejraději na téma "chladiče čipsetů").

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama