Počítačové skříně a jejich evoluce
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Počítačové skříně a jejich evoluce

Počítačové skříně a jejich evoluce | Kapitola 3

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

8. 7. 2009 03:00 18

Seznam kapitol

1. ATX kam se podíváš! 2. Časy dávno minulé 3. Intel a jeho ATX 4. Evoluce aneb šetříme, kde se dá!

Dnešní článek je tak trochu obecnější úvahou a analýzou současného stavu, respektive budoucího vývoje počítačových skříní. Nikoliv však z pohledu technického, ale spíše designového. Nejenom rozměry, materiály a standardy u počítačových skříní zaznamenaly za poslední roky vývoj. Jaký pohled na problematiku můžeme najít z pohledu casemoddera?

Reklama

Jak jsem již podotknul na úvodní stránce dnešního článku, tak taková menší revoluce nastala v roce 1995, kdy společnost Intel představila nový standard ATX, jenž se měl stát nejdříve pouhým speciálním modelem jejich počítačů, nakonec ale našel místo v každé domácnosti na světě a umožňuje kompatibilitu i dnešních počítačů.

Počítačové skříně a jejich evoluce
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi kvalitní konstrukce, kterou si převzaly i první ATX skříně, na obrázku však ještě provedení AT.

V čem spočívají jeho výhody? V podstatě z mnoha hledisek vychází z předešlého standardu AT, oproti němu však bere v potaz i efektivitu chlazení a vnitřního uspořádání. Nejvýraznější změnu můžeme zaznamenat např. v přesunutí napájecího zdroje do pozice nad základní desku, i když v současné době se toto rozložení dále rozvíjí a setkáme se i s umístění pod mainboard, apod. Tato koncepce totiž podporuje původní myšlenku, kdy zdroj má za úkol nejenom napájet celou sestavu, ale zároveň se svým nutným aktivním chlazení stará o odsávání ohřátého vzduchu od dalších komponent. Jeho nová pozice je i velmi logická, jelikož ohřátý vzduchu vstoupá vzhůru a tedy přímo do plechového opláštění napájecích obvodů. Zároveň uvolňuje místo těsně před základní deskou, čímž vzniká možnost instalace výkonnějších chladicích systému na procesor, případně grafickou kartu.

Počítačové skříně a jejich evoluce
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardní rozložení komponent ve formatu ATX (case middletower).

Samotný formát ATX se však netýká pouze počítačové skříně, podle něj byly upraveny i další komponenty, především pak základní deska, jejíchž rozměry se zvětšily (ve formátu fullATX). Na tzv. I/O shieldu je navíc nyní více konektorů, nejenom konektor klávesnice. DIN nahradily PS/2, k sériovému portu přibyly USB konektory, bez kterých si dnes neumíme představit každodenní užívání počítače. Na desce je navíc v rámci ATX i více rozšiřujících slotů, jako ISA a PCI, později AGP nebo PCI-e.

Počítačové skříně a jejich evoluce
i Zdroj: PCTuning.cz

Typické a nejlépe fungující proudění vzduchu u standardu ATX..

Všechny tyto poznatky mají za následek radikální změnu velikosti počítačových skříní, ať do hloubky, tak především do výšky. Výjimkou nejsou ani tzv. bigtowery, které v začátcích formátu ATX doznaly velké obliby. Díky většímu prostoru uvnitř počítače vzniklo místo i pro efektivnější proudění vzduchu, které je možné dále ovlivňovat přídavnými ventilátory. Zprvu to byly 80mm verze, později se začínají objevovat i 120mm fany. Dnes si jen těžko umíme představit ATX case, která by nenabízela hned několik pozic pro ventilátor této velikosti. Ustálil se i jednoduchý princip airflow, který v přední části nasává a přes zadní část a zdroj ohřátý vzduch vyvádí ven z case. I přes několikanásobné pokusy o změnu tohoto řešení je jasné, že je prostě nejefektivnější a proto přečkalo tolik let ostrého provozu.

Počítačové skříně a jejich evoluce
i Zdroj: PCTuning.cz

Vnitřní uspořádání počítačové skříně se prostě rapidně změnilo a mění se i nadále.

Spolu s rozvojem formátu ATX se také velmi rozšířily optické mechaniky, může za to především snížení cen tzv. vypalovaček, tedy CD-RW mechanik a později i DVD-RW. Právě pro tyto účely jsou ATX skříně vybaveny větším počtem externích pozic o velikosti 5,25“. U většiny case to byl čtyři až pět pozic, v extrémních případech pak i více. Menší 3,5“ pozice se ustálily na počtu dvou. Znatelný je také vyšší důraz na čelní perforace, které jsou u tohoto typu skříně promyšlenější.

V prvních okamžicích je velmi patrné, že výrobci se snaží skříně formátu ATX vyrábět obdobným způsobem, jako předešlé AT provedení. To je patrné především z použitých materiálů a konstrukce šasi, která je pořád ještě samonosná a dostatečně pevná. Právě díky tomuto faktu jsou tyto „postarší“ kousky velmi vyhledávanou komoditou mezi casemoddery, jelikož moci začít stavět na kvalitním základu je o poznání příjemnější, než dávat dohromady měkkou skříň.

Počítačové skříně a jejich evoluce
i Zdroj: PCTuning.cz

I takto může vypadat domácí počítač (HTPC) - větší důraz na design je znatelný.

Zároveň s příchodem formátu ATX se více objevují individuální úpravy, které do jisté míry následně výrobce donutí k zvětšení sortimentu nabízených skříní. Než se však dostanu k tomuto tématu, tak musím ještě poznamenat, že standardní fullATX není jediným formátem, který se na trhu objevuje a pro něž výrobci navrhují case. V nabídkách obchodů totiž můžete objevit i např. menší microATX, který dovoluje použití výškově méně náročné skříně, případně ATX desktopů, které taky svého času byly velmi v oblibě, především pak u tzv. značkových počítačů, jež jsem zmiňoval výše. Svojí kategorii pak mají i minipočítače založené na formátu ITX, který je pouze odnoží ATX.

Počítačové skříně a jejich evoluce
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozdíl rozměru základní desek formátu ATX (ITX). Velikost skříně si asi umíte domyslet.

Postupem času se však Intel snaží prosadit nový formát, který velice výrazně vychází z ATX a nese označení BTX. Tyto snahy však přišly spíše na zmar, jelikož výhody ATX nedovolily trh přeorientovat a do dnešních chvil se tedy setkáváme výhradně s ATX, BTX je pouze málo využívanou výjimkou. I pro něj ale existují speciální skříně, případně pak volitelné moduly pro inverzi z ATX skříně.

Počítačové skříně a jejich evoluce
i Zdroj: PCTuning.cz

Schéma airflow v koncepci BTX formátu.

Abych ale pořád neteoretizoval, na následující straně se pokouším o takový nezaujatý náhled na vývoj konstrukce a zpracování komerčně nabízených skříní, který je nejenom ovlivněn trhem, ale i individualitou člověka, respektive jeho touhou odlišit se.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama