pokrocila-optimalizace-windows-xp-druha-cast
Software Článek Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část | Kapitola 5

Jiří Vašek

Jiří Vašek

22. 6. 2005 00:00 33

Seznam kapitol

1. TuneUp Utilities 2004 se představují 2. TuneUp SystemControl: Systém pod kontrolou 3. Čistíme systém 4. Optimalizujeme a dolaďujeme 5. Závěr a něco navíc

V první části našeho seriálu o ladění Windows jsme provedli základní nastavení služeb, ořezání Windows o nepotřebné komponenty a nakonec poněkud zvýšili bezpečnost pomocí XP-Antispy. Ovšem, k pořádnému vyladění je ještě dlouhá cesta. Dnes pokročíme o kus dále, čeká nás totiž vyladění samotných Windows pomocí výborného balíku TuneUp Utilities 2004. Výsledkem dnešního zastavení nebudou až zas o tolik rychlejší a bezpečnější Windows, ale nastavíme systém dle Vašich potřeb. Nedozvíte se příliš mnoho nového, spíše půjde o to, jak Windows nastavit tak, aby Vám maximálně vyhovovaly.

Reklama

Pár slov závěrem

Jak už padlo několikrát v tomto článku, TUU2004 nejsou všemocné. Software, který by Vám umožnil nastavit a ovládat vše, jednoduše neexistuje. Definitivní doladění Windows pomocí nastavení v registrech provedeme v jednom z příštích dílů tohoto seriálu. Jak jste si již jistě všimli, TUU2004 suplují funkce několika samostatných programů, nechám na Vás zda chcete používat svůj osvědčený software či zkusíte tento balík.

Alternativy k TuneUp Utilities 2004

TweakUI

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní tweaker Windows je výborný program TweakUI, jehož autorem je samotná firma Microsoft. Je možno jej stáhnout samostatně, nebo jako součást balíku PowerToys. Osobně nevidím důvod TweakUI instalovat, pokud používáte TUU2004, které obsahují všechna nastavení, která umožňuje TweakUI, a ještě mnohem více. Může se však hodit, pokud TUU2004 z nějakého důvodu nechcete používat (například kvůli nekompatibilitě s Cachemanem). PowerToys jsou stažitelné ze stránek Microsoftu.

X-Setup Pro

Myšlenka X-Setup je podobná jako u TUU2004 - nastavit vše tak jak potřebujete. Nicméně, X-Setup je poněkud spartánský, nemá tak uživatelsky přívětivé rozhraní, a dle mého názoru je i méně přehledný. Testoval jsem jej pouze krátce, po zjištění že nabízí asi jen dvě nebo tři nastavení navíc oproti TUU2004 (které navíc jdou upravit zásahem do registru), jsem jej zase odinstaloval. X-Setup je taktéž trialware, v neregistrované verzi toho však nabízí výrazně méně než TUU2004. Stažení možno z oficiálních stránek X-Setup

CCleaner

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část
i Zdroj: PCTuning.cz

Freewarový čistič disku a registru nelze než doporučit. Nejen že hledá zbytečné soubory na disku a čistí registr od nepořádku, CCleaner s každou další verzí zná více softwaru a umí uklidit i po něm. V praxi to vypadá tak, že CCleaner pozná Internet Explorer i Mozillu a promaže jejich cache a dočasné soubory, vyčistí nepořádek který po sobě nechá Office, dočasné soubory po přehrávačích videa nebo vypalovacích programech mu také nečiní problém. Dle mého názoru velmi užitečný pomocník. Další alternativou je postarší, ale stále funkční RegCleaner, což je čistě jen debordelizér registru. Ke stažení z ccleaner.com

Používání vlastních vizuálních stylů

Nejsem příznivcem "omalovánek", nicméně TUU2004 WinStyler nabízí i hrátky s nimi. Alternativou se může jevit shareware jako StyleXP nebo WindowBlinds, ovšem toto bych silně nedoporučil - a důvod je prostý. Microsoft znemožnil použití jím neschválených (nepodepsaných) témat. V praxi zůstáváte omezeni na tři témata dodávaná v základní instalaci Windows, a ostatním (například linuxářům) můžete pouze závidět. Řešení je jednoduché, tkví v souboru uxtheme.dll ukrytém v hloubi adresáře Windows. Tento stačí ošetřit malým patchem (například pomocí prográmku UXTheme Multipatcher), a rázem můžete používat stovky témat stažitelných z internetu. To je důvod, proč nepoužívat StyleXP a podobné. Proč taky, když jejich funkcemi disponují každá Windows XP, jen je třeba jim to povolit :).

TuneUp Utilities 2004 jsou stažitelné z domovských stránek www.tune-up.com.

Tolik k dnešnímu dílu seriálu o ladění Windows. Příště se podíváme na zabezpečení systému proti spywaru, adwaru a dalšímu ksindlu z temné strany internetu, ohrožujícímu Váš klidný spánek. Vaše připomínky uvítám v diskusi pod článkem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama