povstane-celeron-d-z-popela
Hardware Článek Povstane Celeron (D) z popela?

Povstane Celeron (D) z popela? | Kapitola 3

Charles

Charles

20. 7. 2004 00:00 74

Seznam kapitol

1. Zrození legendy 2. Nově příchozí - Celeron D 3. Testovaní výkonu

Možná se někomu může zdát nadpis článku jako dosti přehnaný, nicméně "Inteláci" (a nejen oni) o tom vědí svoje. Ono tomu tak totiž doopravdy je. Nechci v tomto článku podněcovat k výbojům mezi tábory příznivců Intelu nebo AMD, ale Celeron je díky své historii tématem takového formátu, že článek bude pojat víceméně na jeho počest, jelikož byl Celeron právě znovuzrozen. A tak doufám, že prominou ti, kteří proklínají vše, co na sobě nese logo Intelu (ať už jde o procesor, nebo jen mikroskop :-)).

Reklama

 

A máme tu konečně výkonnostní srovnání. Použitá konfigurace, na které bylo vše testováno:

Hardware:

  • Základní deska Asus P4P800, Epox EP-8RDA3+
  • Grafická karta His ATi X800
  • Operační paměť OCZ Performance Series (CL 2-3-3-6 při DDR400)
  • Pevný disk IBM Deskstar (80GB, 7200rpm)

Software:

  • Operační systém Windows XP se Service Pack 1
  • Nejnovější ovladače k dané základní desce
  • Ovladače grafické karty: Catalyst 4.7

Jako testovací kousek jsme měli Celeron D na frekvenci 2.8 GHz. Proto jsme mu jako konkurenty vybrali následující exempláře... jelikož se jedná o momentálně nejrychlejší variantu Low-Enodvého procesoru z nabídky Intelu, tak jsme proti němu nasadili nejpomalejší Pentium 4 s jádrem Prescott, nejpomalejší Pentium 4 s jádrem Northwood a 800 MHz FSB, přičemž jsme oba tyto procesory následně přetaktovali na 2.8 GHz. A pro doplnění peletonu jsme vybrali Northwood 3.2 GHz (800MHz FSB, HT) a ze stáje AMD Athlon XP 3200+. Testovaný Celeron D 2.8 GHz se nám povedlo přetaktovat na 3.6 GHz, takže v grafech najdete i výsledky takto taktovaného kousku.

Bohužel jsme neměli k dispozici Celeron s jádrem Northood, takže jej mezi výsledky nehledejte. Proto jsme ale test pojali jako srovnání momentálně nejvýkonnějšího Celeronu D s nejnižšími zástupci dané kategorie (Pentium 4 2.4, Pentium 4 2.4A) a následně je přetaktovali na srovnatelnou hodnotu 2.8 GHz jako v případě Celronu D, abychom tak mohli zobrazit, jak si koupí toho, či onoho polepšíte, či naopak přilepšíte... zkrátka co je výhodnější. Zda koupit Celeron D a nebo více investovat do plnohodnotné P4... a pokud jsme test pojali tímto způsobem, tak sem starý Celeron s jádrem Northwood ani zařadit nejde, jelikož jeho cena je víceméně srovnatelná s cenou Celeronu D, takže jeho koupí byste vždy prohloupili a v žádném případě se dnes nevyplatí. Přišel, viděl, pohořel, odešel... prostě konečně skončil :-)

i Zdroj: PCTuning.cz

i Zdroj: PCTuning.cz

i Zdroj: PCTuning.cz

i Zdroj: PCTuning.cz

i Zdroj: PCTuning.cz

CPUMark99 - již postarší test, který ale stále má co říci - Celeron s jádrem Northwood zde vždy lape po dechu :-)

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Cinebench 2003 (rating). Purpurové hodnoty u Northwooda zastupují Multiprocessing - využití HyperThreadingu, který ostatní procesory nemají.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

SuperPI - V tomto testu výsledky zastupují dobu (sekundy), za kterou byl daný test proveden - proto čím nižší hodnoty, tím lepší.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde výsledky zastupují datový tok (MB/s).

i Zdroj: PCTuning.cz

Jak tedy vypadá závěrečné hodnocení? Je Celeron D přínosem a zajímavou alternativou mezi Low-End? To nepochybně ano. Jedná se o úplně jinou výkonnostní kategorii, než tomu bylo v případě Celeronu s jádrem Northwood, který by v přímém nasazení s P4 neobstál v jediném testu.

A vyplatí se koupit Celeron D nebo si trochu připlatit a koupit plnohodnotné Pentium 4 na nižší frekvenci? To záleží na koncové ceně. A s ohledem na ni... Pentium 4 Northwood dosahuje samozřejmě lepších výsledků, nicméně je o poznání dražší, takže se jako výhodnější nákup (pokud bereme v potaz poměr výkon/cena) jeví právě Celeron D. O Pentiu 4 s jádrem Prescott bych osobně moc neuvažoval. V oblasti Pentií 4 se Prescott opravdu moc nepovedl a přesto, že jeho výsledku nejsou vyloženě špatné, tak pro jeho energetické nároky bych se mu vyhnul. A nebo počkal na případné novější revize jádra, které by mohly situaci trochu pomoci.

Nezbývá než dodat, že nynější zastupce Low-Endu v podobě Celeronu D je mnohem výkonnější, než první Pentia 4 s jádrem Willamette, takže pokud vlastníte nějaký starší "top model", tak si za pár "šlupek" (v porovnání s tehdejší cenou High-Endu) kupte Celeron D.

Joro: Škoda, že tak výkonné Celerony se na trhu neobjevily dříve. V této situaci (kdy je na trhu platforma Athlon 64 a proti ní stojí Intel s LGA775) se jedná pouze o stíhací jízdu v "low-endu". Pokud jde o budoucí člěnění trhu situace je následující: Proti dnešním Pentiím 4 stojí Athlony 64 a proti Celeronům D bude nasazena nová produktová řada AMD Sempron a ta, jak je vidět z výsledků Athlonu XP 3200+ bude mít stále v tomto segmentu co říci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama