Pozastavení se u police: Přežijí ti maličcí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Pozastavení se u police: Přežijí ti maličcí?

Pozastavení se u police: Přežijí ti maličcí? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

31. 8. 2019 14:00 15

Seznam kapitol

1. Sběratel korozí 2. Peče se to, nejí se to 3. Rozbíjí se to. 4. Nafukovačky 5. Specialista na baterky

Když jsem procházel sbírky, připadalo mi, že dlouhodobě nejlepší vyhlídky na přežití mají kapesní počítače. Běžely na klasické baterky, netopily, neměly zdroje, ve kterých by odcházely kondenzátory... Ale s příchodem nových baterií se ale vyhlídky hardwaru na přežití začínají radikálně měnit.

Reklama

Dostáváme se do bodu, kdy i banální výměna baterie se stává nemožnou. Dřív jste mohli použít baterie, které se daly koupit všude. Potom jste potřebovali speciální baterii, ale dalo se to vyměnit za chodu. Pak došlo na šroubování – a dnes jsme ve fázi lepení, kde baterii jednoduše vyměnit nelze, potřebujete to specialistu, který to umí.

Jenže jako sběratel baterie vyndat musíte, i když je neplánujete měnit – a zvláště z kompaktních zařízení, které nafukující se baterie rozervou!

By elisfkc from Orlando, FL, United States - Samsung Galaxy Note 7 Bulletin, CC BY-SA 2.0, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By elisfkc from Orlando, FL, United States - Samsung Galaxy Note 7 Bulletin, CC BY-SA 2.0, Link

Ano, kdysi jsem si říkal, že je jednodušší sbírat mobilní zařízení: Zaberou míň místa, lépe se převáží a žijí déle. To ale platilo dřív, u těch nových naopak musíte myslet na extrakci baterie, jinak po letech budete jenom zírat na zkázu způsobenou nevýměnnými bateriemi. V lepším případě vám baterie zařízení rozloží a rozpadne se to, v horším vám prolomí displej.

No – a tak se to otáčí: Klasický desktop rozeberete, záložní baterku si vyměníte, vyčistíte ho, vyfoukáte zdroj, přepastujete si chladiče – a když budete hodně ohleduplní, tak si to trochu podtaktujete, aby to tolik nepeklo. Je s tím míň starostí – a Bůh ví, třeba to nakonec bude žít i déle než ti prckové s vlepenými baterkami.

S baterkami si sběratelé ještě zažijí spoustu legrace. A ty mrchy jsou v moderní elektronice všude – v hodinkách, ve sluchátkách, v chytrých brýlích, v headsetech, v bezdrátových ovladačích – všude. To, co je tak příjemné a jednoduché pro uživatele, se jednoduše mění na peklo pro sběratele. Sbírání se tak komplikuje: Ty doby, kdy vám pro údržbu stačily dva křížové šroubováky, jsou pravděpodobně definitivně pryč.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama