Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E | Kapitola 2

Michal Šimonek

Michal Šimonek

1. 9. 2016 03:00 15

Seznam kapitol

1. Intel Core i7-6950X a deska R5E10 2. Popis důležitých nastavení v BIOSu 3. Další nastavení BIOSu 4. Přetaktování pomocí automatiky 5. Testovací systém a metodika
6. Utilitka Asus Thermal Control a ruční taktování 7. Výsledky ze stabilního přetaktování 1. 8. Výsledky ze stabilního přetaktování 2. 9. Extrémní taktování s LN2 10. Závěrečné slovo

Tradičně se vracím po nějaké době k přetaktování procesorů a pokusím se vám v rychlosti nadhodit pár tipů jak na taktování i7-6950X. Vybral jsem si k tomu i nejšílenější základní desku na trhu. Rampage V Edition 10. A samozřejmě vyzkoušel krátce co zvládne procesor pod tekutým dusíkem.

Reklama

Než začnu s popisem BIOSu, nastíním nejjednodušší princip přetaktování pro procesory Boradwell-E. Nastavte XMP profil pamětí, poté změňte turbo násobič pro všechny jádra například na 40, napětí procesoru na 1.175V až 1.2V a uložte. Toť vše pro 4000 MHz procesoru. Redakce však nenese odpovědnost za případné způsobené problémy a nebo zničení hadrwaru. Overclocking je vždy na vlastní riziko uživatele!

My se podíváme dále už na popis a podrobnější vysvětlení podstatnějších položek.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Nahoře žlutým písmem jsou aktuální hodnoty, takto se vám zobrazí, jakmile něco nastavíte (přepíšete) v BIOSu. Slouží pro kontrolu, dokud nastavení neuložíte, tak se v konečném důsledku neprojeví.

Červeně jsem zarámoval dvě důležité věci. Ai Overclock Tuner – vyberete si buď automatiku, XMP anebo Manual. Doporučuji XMP anebo Manual. XMP vám nabídne druhou položku v rámečku, zaktivní výběr XMP profilu (profil pamětí, tak jak si je koupíte v prodejně, například 2666 MHz vám pojedou po vložení do PC jen na 2133 MHz-až po nahrání XMP se projeví oněch 2666 MHz), mohou tam být často na výběr i dva profily XMP.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

CPU strap je v základu 100 MHz (Auto), je to pomyslná dělička poměrů, protože ani u Broadwellu-E nelze taktovat příliš BCLK (základní takt). Procesor nejlépe pracuje s hodnotami 100, 125 a 167 MHz. U vyšších poměrů nesmíte zapomenout následně snížit hodnoty frekvencí pro paměti, frekvenci procesoru a frekvenci uncore/ring bus. Pro vysoko taktované paměti může dopomoci strap 167 MHz. Protože základní dělička prostě na dané frekvenci RAM a základním STRAP nemusí fungovat.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

PLL Selection – vyrovnání kmitočtové chování PLL obvodu. Defakto na výběr je SB a nebo LC nastavení, LC PLL pracuje na automatiku a nemusíme ho tudíž menit, pokud ladíme BCLK (např BCLK 106 MHz), pak zvolte SB PLL.

Filter PLL – dobré pro stabilizaci taktovaných pamětí a zároveň taktovaného BCLK, na výběr je high a low. Pokud máte BCLK nataktované málo, dáte low a naopak...

ASUS Multicore Enhancement – rozšířené turbo, CPU má o něco vyšší TDP (vyšší frekvenci i napětí v zátěži), ale pracuje za všech okolností na 3,5 GHz. Používaná funkce je už roky (kdy maximální hodnota turba pro jedno jádro je aplikovaná na všechny jádra přes drobné změny úpravy napájení )

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

CPU Core Ratio – buď je možné přetaktovat všechny jádra naráz vepsáním hodnoty turbo násobiče (častější případ) a nebo jednotlivě jádro od jádra. Druhý případ se hodí, když chceme například aby procesor v menší zátěži několika jader pracoval na 4,4 GHz, jen musíme těmto jádrům ideálně přidružit aplikace... Všimněte si také hvězdičky u core6. To značí nejlepší jádro pro single thread. Toho bude dobré využít nejen při extrémním taktování. Většinou se dá říci, že nejlepší jádro si můžeme dovolit nataktovat o jeden turbo násobič více než zbylá. Je to spjaté i s aplikací Intel Turbo Max Boost. V základu tento software předává single thread věci na toto nejlepší jádro.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

AVX Instruction Core Ratio Negative Offset – pod títmo dlouhým názvem se skrývá funkce, kterou jsem v úvodní kapitole zmínil u jednoho ze slajdů. AVX umí vytěžovat procesor více a způsobovat tak nestabilitu, která by při běžném užívání nenastala. AVX programů však není mnoho, přesto však chcete AVX podporu využít v praxi. Nastavíte si nižší násobič pro jádra, ideálně tak o dvě níž než klasický turbo násobič. Příklad. procesor budete mít v BIOSU nastavený u Core Ratio na 42, to odpovídá 4200 MHz frekvenci. A AVX Core Ratio na offset 2, tedy 4000 MHz (je to záporný offset, tedy o dva násobiče turba dolů).

Min. CPU cache Ratio a Max CPU Cache Ratio – minimální cache frekvence (uncore) ve stavu klidu, nechte klidně na auto. Max CPU Cache je pak přetaktovaná frekvence, Broadwell-E je na tom o něco hůře než Haswell-E, i přes OC socket na desce. Limitem je frekvence kolem 3600 až 3900 MHz (36x až 39x ratio). A samozřejmě třeba i přidat napětí (jiný obrázek BIOSu v další kapitole), počítejte s tím, že uncore doslova pak "žere šťávu" a CPU topí jak peklo. Chlaďte proto i napájecí kaskádu na desce.

Internal PLL Overvoltage – napájení vnitřního okruhu PLL, může pomoci stabilizovat ne plně stabilní frekvence procesoru (hraniční frekvence). Taktéž může oddálit o pár stupňů coldbug procesoru s LN2.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

DRAM Frequency je frekvence operačních pamětí, můžeme vycházet z XMP profilu a dále si s ním pohrát a nebo nastavit vše ručně. Limitem frekvence pamětí pro BW-E procesory je někde mezi 3000-3400 MHz. Jako vždy záleží na pamětech, na kusu křemíku a chlazení. Od určitých teplot s LN2 je dokonce chování řadiče procesoru atypické a procesor nesnese příliš vysoké frekvence pamětí. Pro vysoké frekvence RAM (3200 a více) musíte upravit i další položky a nebát se napětí do DRAM. Určitě si nepořizujte také příliš rychlé extrémní kity, paměti pro Skylake jsou jiné než paměti pro Broadwell-E!

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Červeně jsem orámoval hlavní časování pro paměti, doporučuji alespoň DRAM command rate nastavit na 1T. Pro ladiče pak si pohrát i se základním časováním, což je dost individuální a záleží na osazených paměťových čipech a případně s řízením pamětí. U DDR4 se většinou nemusíte až tolik bát snížení CL (DRAM CAS Latency) jako u DDR3 pamětí.

Rampage Tweak – Mode1 byl vždy pro stabilitu a výkon, Mode 2 pro přetaktování. Co je Mode 3 však netuším, na nic jsem v praxi nepřišel...Asi další mód, když mode 2 k ničemu při taktování RAM nevede...

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Podrobné nastavení pamětí je alchymie a zabrala by na celý článek pro jednotlivé druhy paměťových čipů. Tedy možná na několik článků :-)

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

DRAM Eventual Voltage – hodí se znovu pro více taktované RAM a přetaktování RAM modulů, kdy po POST cyklu se nic neděje a RAM prostě neprojdou přes postovací část, ačkoliv by po teoretické stránce měly (např. máte RAM 3000 MHz s 1.35V na DRAM voltage, ale post vám leckdy neprojde a nebo někdy až na poněkolikáté po ručním restartu PC). Nastavte na lehce vyšší hodnotu než DRAM voltage. Někoho možná zaujme i problematika RTL a IO nastavení dva řádky nad rámečkem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama