Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E | Kapitola 3

Michal Šimonek

Michal Šimonek

1. 9. 2016 03:00 15

Seznam kapitol

1. Intel Core i7-6950X a deska R5E10 2. Popis důležitých nastavení v BIOSu 3. Další nastavení BIOSu 4. Přetaktování pomocí automatiky 5. Testovací systém a metodika
6. Utilitka Asus Thermal Control a ruční taktování 7. Výsledky ze stabilního přetaktování 1. 8. Výsledky ze stabilního přetaktování 2. 9. Extrémní taktování s LN2 10. Závěrečné slovo

Tradičně se vracím po nějaké době k přetaktování procesorů a pokusím se vám v rychlosti nadhodit pár tipů jak na taktování i7-6950X. Vybral jsem si k tomu i nejšílenější základní desku na trhu. Rampage V Edition 10. A samozřejmě vyzkoušel krátce co zvládne procesor pod tekutým dusíkem.

Reklama

Dostáváme se do podsekce k napájení a kalibrace řízení napětí. I tato část je neméně důležitá pro stabilní přetaktování. Poté se posuneme k napětím a nakonec už můžeme jít na výsledky testů.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

CPU Load-LIne Calibration – pokud netaktujete s dusíkem, Haswell-E i Broadwell-E je držák, napětí příliš nedropuje ani nepřeskakuje nahoru. Zde i navýšení LLC (průběhová křivka kalibrace) zvyšuje zahřívání Intel VIR a tudíž procesoru. Když budete laborovat u X99 platformy, doporučuji hodnoty Level 4 a nebo Level 5.

CPU VRM Switching Frequency – frekvence kontroléru na desce, jak rychle dodává informace o napětí. Automatika si většinou poradí s dávkováním dobře u takto vymazlených desek, ale můžete nastavit na ruční chod a zvolit obnovovací kmitočet kolem 500 KHz.

VRM spread Spectrum – úsporná funkce, kterou pro vyšší taktování zakažte (při manuálním nastavení VRM se sama zakáže)

CPU Power Phase Control – spínání fází na desce. Ideální na vzduchu a vodě nechat na auto nastavení a nebo na optimized. Extreme příliš nedoporučuji, když už, tak opravdu dobře chladit napájecí kaskádu desky a nebo pro pokusné benchmarkování (a nebo samozřejmě pro LN2)

CPU Power Duty Control – jakoby ochrana napájení, která je nastavená buď dle teplot a nebo podle protékajícího proudu. U Extreme kontroly fází vždy nechte teplotní kontrolu!

CPU Current Capability – napájecí část na Rampage je brutální a samozřejmě i přesto samotný Broaswell-E si vezme nějakou tu šťávu. Možno nastavit až 240%, bohatě ale běžně postačí okolo 130-140%.

DRAM Current Capability – proudový nadlimit pro napájení pamětí pro jednotlivé kanály. Ponechejte jak je, stěží budete doma taktovat paměti s napětími 1.9 V apod...

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

DRAM Switching Freqeuncy – rychlost odezvy z paměťového kontroléru o informacích napětí pro paměti.

DRAM Power Phase Control – spínání fází samostatného okruhu pro paměti (jsou na desce dva), používám standard či optimized.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Nacházíme se v podeskci Extreme Tweaker → Internal Power Management

Limity nechte na auto a nebo vepište maximální čísla, co vám BIOS dovolí, tím omezíte jakékoliv throtlení a limitace procesoru. EITS nechávám aktivní, přeci jen úsporné funkce se hodí v klidové fázi procesoru, pouze pokud chcete o ždibec lepší výsledky testů, tak také zakažte.

CPU Integrated VR Fault Management – zcela jistě pro taktování zakázat, integrovaný kontrolér v CPU tak nebude nezvykle reagovat na změny které vnutíme v nastavení napětí pro CPU a VR (k tomu dojdeme za chvilku v obrázcích BIOSu).

CPU Integrated VR Efficiency Management – nastavte na auto a nebo na high performance.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní jdeme do nabídky Extreme Tweaker → Tweakers Paradise

CPU Input Boot Voltage – to jest inicializační vstupní napětí v regulátoru CPU pro postovací proces, které se poté změní (s nástupem nahrávání OS) na napětí nastavené jako CPU Input Voltage (či když ručně přenastavíme CPU Input Eventual voltage). Doporučuji nechat na auto (to je rovno 1.8V) či jen o +- 0.1V rozdílné od Input Voltage.

CPU Input Eventual Voltage – napětí integrovaného regulátoru po inicializaci, se kterým se dostáváme do Windows. V základu je 1.8 V. Pro začátečníky určitě ponechat na automatice, na vzduchu bych nepřekračoval 1.95V v případě, že je vhodně nastavena Load Line Calibration. S vyšší LLC a Extreme napájením fází dost overvoltuje samotné vstupní napětí

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Vracíme se o jeden krůček zpět do hlavní nabídky Extreme Tweaker – k hlavním napětím...

Fully Manual Mode = pro taktování určitě nastavte na "enabled"

Nejvíce nás bude zajímat CPU Core Voltage – napětí pro procesor. Broadwell-E docela hřeje a uchladit takového macka není jen tak....Většina z vás si vystačí s napětím do 1.2 V, hlavně to platí v případě i7-6950X. Čím méně logických jader, tím větší možnost procesoru trochu přidat na napětí..S velmi dobrým chlazením můžete jít na 1.25 V (pro benchamrky však více) a s vodou zas o kousínek dále. S dusíkem procesory pak napěťově moc neškálují a procesorová efektivita se láme mezi 1.55-1.6V. V závěrečné kapitole jsem pro vás připravil přehlednou tabulku s mnou doporučenými napětími pro jednotlivé Broadwelly-E.

Samotná napětí lze nastavit ve třech krocích, "manual", "offset" a "adaptive". Vysvětlíme si ve stručnosti, v čem je rozdíl. V manuálním režimu bude napětí pevné, neměnné (pouze v rámci LLC vyrovnání). S offsetem docílíme podvoltování procesoru v nečinnosti, offset máme záporný i kladný dle naší volby (je to rozdíl napětí od nominálního napětí CPU). Nevýhoda obou je situace s AVX, kdy pokud nenastavíme drop turba, může nám díky AVX vytížení PC spadnout, CPU overvoltuje, zahřívá se. Poslední volba je "adaptive". Dané napětí totiž nebude překročené za žádných okolností, ani v případě vytížení AVX. Je to taková alternativa efektivnějšího offsetu. Do BIOSU zadáte konkrétní hodnotu napětí adaptive (např. 1.2V). Osobně doporučuji pro běný provoz a běžný overclocking na vdzuchu či vodě "adaptive" , pro LN2 však ruční nastavení napětí.

CPU Cache Voltage – napětí pro uncore, to s napětím reaguje docela dobře, ale připravte se na zvýšený odběr ze sítě. Každé navýšení frekvence i napětí na této části CPU je docela znát...(na vzduchu cca +35-40W jen při navýšení frekvence a napětí cache). U cache volte nejlépe manuální režim napětí. Můžete nahodit až okolo 1.35-1.4V pro maximum na cache frekvenci (3600-3800 MHz). Více pak už jen v případě chlazení pod bodem mrazu. S dusíkem až po cca 1.65V.

CPU System Agent voltage – může se hodit při taktování pamětí na vysokých frekvencích, kdy donutí být RAM nad 3000 MHz stabilní a může pomoci také při taktování BCLK nad STRAP hodnoty a proti výpadkům IO zařízení spojených komunikačně s CPU. Postačí napětí 1.2 až 1.25 V ve většině případů (max 1.3V).

CPU SVID Support – pro taktování zakázat, stejně tam DRAM SVID Support.

CPU Input Voltage – pro začátečníky na auto nastavení, v opačném případě – že se zatím v tomto návodu chytáte, pak stropem pro běžné užití je do 1.95V. CPU Input Voltage by měla být nejméně o 0.5V vyšší než napětí CPU. V běžných podmínkách si tedy vystačíme s auto nastavením. A nebo manuálně 1.8 až 1.85V bude většinou OK. Pod dusíkem je hranou funkčnosti okolo 2.2 V. Některé kusy procesorů mají rády vyšší Input Voltage, jiné nikoliv, proto je dobré si vyzkoušet například při maximální CPU frekvenci (napětí CPU řekněme 1.25 V ) které chceme dosáhnout rozsah 1.8 V až 1.9V. CPU může při stejném nastavení a Input 1.8V padat v testu zátěže/chybovat a třeba od 1.85V být již stabilní.

DRAM Voltage – naprosto jasné, napětí DRAM modulů. Využijte XMP profilů a jen v případě že budete paměti dále ladit směrem frekvenčně nahoru (3000 MHz a více) a nebo utahovat časování, můžete do pamětí dát i na vzduchu okolo 1.45 V. Více nedoporučuji (pouze zkušeným,kteří vědí jaké čipy osazují a jak se dané čipy chovají s napětím).

PCH Core a I/O voltage – spíše pro zajímavost, napětí které pomůže s BCLK a stabilizuje veškerá IO napojená na jižní můstek. Vyplatí se případně pak mírně navýšit i DMI napětí.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

PLL Termination Voltage – najdeme s ní využití pod dusíkem a hlavně pod dusíkem :). Proti coldbug teplotám a PCIe výpadkům. Napětí pod LN2 od 1.65V po nějaké skoro 2 V, chce vyzkoušet co kterému kousku sedí. Na vzduchu však ponechte na "auto".

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní jsme v Advanced záložce → CPU Configuration

Zde si můžete hrát s nastaveními jako Hyperthreading, virtualizacemi a Broadwell-E umí taky vypínat jednotlivá jádra! Tak si můžete vyzkoušet a simulovat všechno možné jako 7 jádro, dvoujádro s ohromnou cache a nebo jen jednojádro s nejlepší kvalitou dosažitelné frekvence (označené v jiném nastavení indexem hvězdičky)

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotná položka pro vypínání jednotlivých jader. Zběžně jsem zkusil a nejlepší jádro bylo asi o 100 MHz lepší než zbytek (validace s LN2 skoro 5400 MHz vůči zbytku na cca 5300 MHz).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama