Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E | Kapitola 10

Michal Šimonek

Michal Šimonek

1. 9. 2016 03:00 15

Seznam kapitol

1. Intel Core i7-6950X a deska R5E10 2. Popis důležitých nastavení v BIOSu 3. Další nastavení BIOSu 4. Přetaktování pomocí automatiky 5. Testovací systém a metodika
6. Utilitka Asus Thermal Control a ruční taktování 7. Výsledky ze stabilního přetaktování 1. 8. Výsledky ze stabilního přetaktování 2. 9. Extrémní taktování s LN2 10. Závěrečné slovo

Tradičně se vracím po nějaké době k přetaktování procesorů a pokusím se vám v rychlosti nadhodit pár tipů jak na taktování i7-6950X. Vybral jsem si k tomu i nejšílenější základní desku na trhu. Rampage V Edition 10. A samozřejmě vyzkoušel krátce co zvládne procesor pod tekutým dusíkem.

Reklama
Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes jsme vám ukázali, jak ladit a taktovat procesory Broadwell-E. Konkrétně jsme si ukázali nejvyšší model architektury Core i7-6950X. Nechyběla jak kapitola pro začátečníky, tak pro ty pokročilejší z vás. Pro prvně jmenovanou skupinku jsme předvedli automatického průvodce taktováním. Pokročilé fanoušky jsme zasvětili do samotného BIOS nastavení skoro dopodrobna. Na důležité věci jsem se osobně snažil čtenáře upozornit – často i zvýrazněnou poznámkou. A za Pctuning můžu jen doufat, že to některým současným a nebo budoucím majitelům BW-E pomůže. Procesor se ukázal v mém případě jako kus průměrný či lehce nadprůměrný. 4200 MHz přetaktování je přesto docela slušné. Pravděpodobně nižší modely BW-E dostanete i o dalších 100 MHz nahoru.

Možná vás taky zaujala část kapitoly se zajímavým softwarem Asus Thermal Control, který je velice využitelný právě pro mnohojádrová monstra postavených na X99 (zda utilitka pracuje i na BW-E, to zatím netuším). Nastínili jsme i různé volby nastavení napětí a několik nových položek, se kterými jste se možná dosud nesetkali (jako například AVX offset turbo ratio).

Nakonec finální stabilní přetaktování jsme změřili v několika testech, zaměřených na výkon procesoru a jeho paměťového řadiče. Komu to bylo málo, mohl se podívat do následující kapitoly s tekutým dusíkem, i tam najdete pár výsledků na 5 GHz. U taktování s LN2 se připravte, že dusík doslova mizí z LN2 chladiče (komín), na velké laborování s 30l dusíku to nebylo.

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

bonusový výsledek y-cruncher na 500M. Neuvěřitelné...23.5s

Tabulka napětí pro BW-E procesory

Přetaktování monstra Intel Core i7-6950X Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro samotný závěr pro vás mám ještě přehlednou tabulku co do maximálních napětí Vcore pro procesory BW-E. Tabulka je orientační, vše bude skutečně záviset i na vašem chlazení. S počtem pracovních vláken jde ruku v ruce i zahřívání, proto například 6800K snese vyšší rozptyl napětí než třeba 6950X. I přesto, všem co čtou obvykle jen první a poslední kapitolu, doporučuji prohlédnout kapitolky o nastavení BIOS. Pokud totiž myslíte přetaktování vážně, budete tyto vědomosti potřebovat.

Za zapůjčení základní základní desky a poskytnutí grafické karty pro testování potom děkuji společnosti Asus

Za půjčení procesoru Intel Core i7-6950X vřele děkuji zastoupení Intel

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama