Radeon RX 6700 XT v testu: adekvátní odpověď od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Radeon RX 6700 XT v testu: adekvátní odpověď od AMD

Radeon RX 6700 XT v testu: adekvátní odpověď od AMD | Kapitola 28

Adam Vágner

Adam Vágner

17. 3. 2021 03:00 35

Seznam kapitol

1. AMD Radeon RX 6700 XT: představení a parametry 2. Konstrukce chladiče, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2
15. The Witcher 3 16. World of Tanks 17. Chování boost v AvP 18. Chování boost v F1 2020 19. Boost v Metro Exodus 20. Boost ve World of Tanks 21. Spotřeba sestavy 22. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 23. Chování ventilátorů 24. Hlučnost 25. Teplota GPU 26. Průměrný výkon 27. Cena, poměr cena/výkon 28. Závěrečné shrnutí

AMD dnes uvádí na trh nový model grafických karet, první který využívá i nový grafický čip Navi 22 určený pro karty vyšší střední třídy. Nabídne slušný výkon pro rozlišení nižší než 4K, nadstandardních 12 GB paměti a v referenčním provedení i celkem příznivé provozní vlastnosti. Výkonem mírně překonává RTX 3060 Ti, doporučenou cenou taktéž.

Reklama

Za normálních okolností bych řešil poměr cena/výkon, v současnosti to ale stále nemá smysl. Reálné aktuální ceny karet v podstatě neznáme, ve většině obchodů se ani nemůžete zařadit do fronty na objednávky. V těch, kde jsou ceny známé a objednat jdou, už to při jejich ceně bude v době, kdy by měly dorazit, spíš na zrušení objednávky. Jednu takovou nekartu z nabídky většiho obchodu jsem ze srandy zkusil objednat a dozvěděl jsem se, že předpokládaná dodací lhůta je 3–6 měsíců. To už nevypadá jako plán dodávek, ale spíše jako termín, na který obchodníci odhadují propad ceny kryptoměn na úroveň, při které se na grafikách předražených na dvojnásobek nevyplatí těžit.

Doporučená cena RX 6700 XT je 479 dolarů (což by bylo prostým přepočtem asi 13 300 korun s daní). Česká cena doporučená AMD je dokonce nižší – 12 799,99 Kč. Většina karet dodávaných k nám má ale být v nereferenčním provedení, u něhož ceny stanoví výrobci.

Karty bude možné pořídit asi jenom pod pultem nebo s obrovskou dávkou štěstí či šikovným botem. Většina karet z dodávek nejspíš skončí ve skládaných sestavách, neboť při prodeji s celou sestavou je větší pravděpodobnost, že se herní grafiky dostanou k hráčům než k těžařům.

Radeon RX 6700 XT v testu: adekvátní odpověď od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotné referenční provedení AMD je docela atraktivní. Provozní vlastnosti se mi líbily. Tedy ne že bych viděl na čipu rád teploty kolem 83 °C, ale pokud hodnoty nejdou do extrému přes 90 °C, určitě vidím raději, když výrobce upředostní tišší chlazení před nízkými teplotami grafického čipu a pokrývá jej zárukou. Lepší než mít na stole hučící monstrum s GPU na 60 °C jen proto, že je pak na kartu nižší procento reklamací.

Nejlepší kombinací jsou samozřejmě nízké teploty a nízká hlučnost, ale něco takového už se nikdy nepojí s rozumnou cenou. Potěšily mne cívky – na rozdíl od RTX 3060 Ti či RTX 3070 je téměř nebylo slyšet, ani když jsem stáhnul otáčky ventilátorů, ne tak při standardním nastavení regulace. Spotřeba se nijak neliší od konkurenčních GeForce vyráběných u Samsungu navzdory ještě nedávno populárním tvrzením o tom, o kolik je výroba u TSMC vyspělejší. Ale vzhledem ke kritickému nedostatku karet je to může být jen důsledek toho, že výrobci osazují i žravější čipy, které by za normálních okolností byly přiškrcené a skončily ve slabších modelech.

Větší náskok v nižších rozlišeních

Pozitivní pro tento cenový segment je fakt, že si karta ve srovnání s GeForce vede lépe v nižších rozlišeních, protože ji při vyšších snímkových frekvencích méně brzdí procesor. Výkonem má referenční karta v naší sadě testů nad GeForce RTX 3060 Ti navrch jen o pár procent navrch a za RTX 3070 už zůstává pozadu. Po stránce provozních vlastností je na tom ale přece jen lépe (jde li o hlučnost a cívky). Ale pamatujte, že průměry jsou vůči GeForce poněkud nefér, ve hrách, které podporují DLSS 2.x, bereme do srovnání výsledky naměřené bez něj, i když s aktivním DLSS naberou GeForce RTX oproti všem ostatním kartám pořádný náskok. Proti RTX 3060 Ti a RTX 3070 má Radeon zase ještě výhodu ve vyšší kapacitě pamětí.

Stejně jako u RX 6800 XT udělalo AMD i u RX 6700 XT obrovský posun a novinka dělá rozhodně lepší dojem, než dělaly při uvedení Radeony minulé generace.

V praxi si asi většina lidí stejně koupí GeForce. Berte to ale spíše jako sarkastický štěk než jako námět na flame – Nvidia prostě v současnosti na trh dodává několikanásobně větší počty grafických karet než AMD, které preferuje výrobu jiných čipů (což je ve chvíli, kdy ani nestíhá vyrábět ani čipy, na kterých má větší zisky než na GPU, celkem pochopitelné).

Doporučení je jasné, pokud potřebujete grafiku a RX 6700 XT někde urvete ani ne za doporučenou, ale i za slušnou cenu, klidně jich kupte deset, pokud vám je někdo prodá. A jinak prostě kupte, co bude k mání. Jak se říká, lepší drahá grafika v košíku, než super karta s termínem dodání za 6 měsíců.

Ale pokud máte nějakou starší kartu a s nákupem nespěcháte, prostě počkejte, až budou ceny a poměr cena/výkon aspoň podobné jako u karet, které jsme mohli kupovat před rokem. Můžete zatím třeba zkusít dohrát ty hry, co máte několik let nakoupené ve slevových akcích a ještě jste je ani nenainstalovali.

AMD Radeon RX 6700 XT
KLADY
Radeon RX 6700 XT v testu: adekvátní odpověď od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Radeon RX 6700 XT v testu: adekvátní odpověď od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Výkon dostatečný pro 1440p@60 Hz nižší výkon v ray tracingu ve většině aktuálních her s jeho podporou
Bez zátěže pasivní chlazení, v zátěži nepříliš hlučná, chladič má rezervu zatím chybí srovnatelná alternativa k DLSS 2.0
Zlepšení poměru výkon/watt proti minulé generaci poměr cena/výkon stejný jako u starších karet
FreeSync i na HDMI 2.0  
Podpora DX12 Ultimate  
12 GB paměti  

Hrubě orientační cena s DPH: 12 800 Kč

Radeon RX 6700 XT nabízí výborné provozní vlastnosti a výkon dostatečný
pro rozlišení 1920 × 1080 a 1440p@60 Hz. Nedá se ale říct, že by se
díky němu trh nějak posunul, proto udělujeme
Radeonu RX 6700 XT stříbrné ocenění.

Radeon RX 6700 XT v testu: adekvátní odpověď od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama