Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: David Jiránek
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami

Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

19. 7. 2022 09:30 10

Seznam kapitol

1. Úvod a představení telefonu 2. Specifikace, obsah balení a první dojmy 3. Obsah balení a první dojmy 4. Software, čtečka otisků prstů a displej
5. Výkon a hry 6. Fotoaparát a výdrž 7. Závěr

Vivo narušilo přirozený klid mezi zavedenými značkami a ukazuje, že i v highendu lze narazit na závan svěžího vzduchu a snahy vylepšit co se dá. X80 Pro se dere mezi ty nejlepší telefony a daří se mu to. Jak si novinka vedla v naší recenzi?

Reklama

Specifikace

Klíčové body telefonu už jsem načal v první kapitole, nyní si je rozebereme detailně. V první řadě telefon pohání Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 vyrobený 4nm výrobním procesem. Jeho výkon je rozprostřen mezi tři skupiny jader. První Cortex-X2 na frekvenci 3,0 GHz zajišťuje výkon v náročných aplikacích. Pomáhají mu tři jádra Cortex-A710 na 2,4 GHz. Úsporné procesy obstarává čtveřice Cortex-A510 jader na 1,7 GHz. Grafické jádro Adreno 730 zase zabere zejména u her. Procesor doplňuje 12 GB RAM a 256GB úložiště UFS 3.1.

Displej je typu LTPO3 AMOLED s frekvencí 120 Hz, má sample rate 300 Hz, maximální jas 1 500 nitů a rozlišení 1 440 × 3 200 pixelů. Poměr stran je 20:9 a velikost 6,78 palce. Delší strany displeje mají celkem výrazné zakřivení. Abych byl upřímný, v době, kdy jsou rámečky kolem displeje minimální, vnímám zakřivení jako negativní bod. K nechtěným dotykům nedocházelo často, přesto by si výrobci mohli tento trend už odpustit. Nanášení ochranného skla je dražší, výměna rovněž a zakřivení nepřidává nic nového, co se praktických funkcí týče. To je ovšem jen můj osobní názor.

Vivo X80 Pro v dodávaném obalu
i Zdroj: David Jiránek
Vivo X80 Pro v dodávaném obalu

Co se týče samotné velikosti, pro srovnání: Samsung Galaxy S22+ má 6,6 palce a iPhone 13 Pro Max 6,7 palce. Abychom specifikace obrazovky měli kompletní, zmíníme ještě podporu HDR10+. Barvy displeje jsou oproti například Samsungu méně saturované a působí tak mnohem věrněji. Obecně jde o jednu z nejlepších obrazovek dostupnou v mobilu. Na konkurenci prakticky nic neztrácí a bez přímého porovnání nebudete mít sebemenší záminku hledat vady na kráse.

Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: Vivo

V polovině horní strany obrazovky je zabudována selfie kamera o rozlišení 32 Mpx se světelností f/2,5 a velikostí snímače 1/2,8". Pixely mají velikost 0,8 µm. Spodní část displeje pro změnu obsahuje čtečku otisků prstů, ke které se vrátím v další kapitole.

Zadní strana pojmula hned čtyři objektivy. Hned na úvod bych vzkázal, že je zde poznat, jak jsou speciální fotoaparáty pro bokeh efekt, macro a podobné věci zbytečné. Vivo X80 Pro si totiž bez nich krásně poradí.

Foťáky uvedu postupně podle jejich šířky záběru. Ultraširoký 48Mpx snímač má záběr 114°, světelnost f/2,2, velikost 1/2,0", je vybavený automatickým ostřením, ale nemá, jak je již zvykem, optickou stabilizaci. Ve výsledku dostanete skládáním pixelů 12Mpx fotky.

Klasický objektiv dostal rozlišení 50 Mpx, světelnost f/1,6 a velikost snímače 1/1,3". Ze všech senzorů je tedy největší. K ostrému obrazu dopomáhá laserový autofocus a optická stabilizace. Zde získáte 12,4Mpx fotografie, pokud si nenastavíte jinak.

Teleobjektivy má telefon hned dva. První nabízí dvojnásobný optický zoom, 12 Mpx a světelnost f/1,9. Velikost snímače je 1/2.93" a jednotlivé pixely v objektivu mají velikost 1,22 µm. Největším tahákem tohoto objektivu je ale optická stabilizace využívající gimbal a také technologii dual pixel.

Na závěr zde máme periskop s rozlišením 8 Mpx poskytující pětinásobný zoom. Světelnost tohoto objektivu je f/3,4 a velikost snímače 1/4,4 palce. Pixely senzoru mají velikost 1 µm. Soustava je vybavená optickou stabilizací a automatickým ostřením, technologií dual pixel ovšem nikoliv. V případě teleobjektivů ke skládání více pixelů do jednoho nedochází.

Fotoaparáty jsou v kruhu, která je vložen do obdélníku
i Zdroj: David Jiránek
Fotoaparáty jsou v kruhu, která je vložen do obdélníku

Baterie má kapacitu 4 700 mAh a telefon podporuje rychlé 80W nabíjení. Z praxe nabijete telefon z nuly během 45 minut. Bezdrátové nabíjení nabízí výkon 50 W a nechybí ani reverzní bezdrátové nabíjení. V balení nalezneme 80W adaptér v bílém provedení i s kabelem. Naopak rychlou bezdrátovou nabíječku (konkrétně tento model) budete muset shánět zvlášť.

Z dalších specifikací můžeme zmínit Bluetooth 5.2, NFC, infraport Wi-Fi 6, 5G, podporu pro dvě karty nano SIM. Naopak chybí slot pro kartu micro SD.

Ze spodní strany se dále nachází hlasitý reproduktor, kterému asistuje repráček nad displejem vytvářející stereo efekt. Pravá strana telefonu hostí kolébku hlasitosti, pod kterou je zapínací tlačítko. Poloha těsně nad polovinou zařízení mi přišla vzhledem k velkým rozměrům ideální. Na funkci a jistý stisk si rovněž nemohu stěžovat, zde Vivo nechybovalo.

Co se konstrukce týče, boky telefonu jsou kovové a zadní strana na pohled připomíná plast. Jde ovšem o sklo s matnou povrchovou úpravou. Záda telefonu nebudete muset čistit od otisků prstů a při položení telefonu na displej působí elegantně. Po zádech telefonu jsem párkrát projel nehty a nezaznamenal jsem žádné vlasové škrábance. Ani pár týdnů používání nezanechalo oděrky, ačkoliv byl telefon část doby v pouzdru.

Praktický design ovšem kazí lesklé sklo v oblasti fotoaparátů. Celá soustava je tak rozměrná, že zabírá zhruba třetinu zad. Při držení telefonu na šířku je tak prakticky jisté, že prsty zamažete skleněnou plochu.

Specifikace zakončíme fyzickými rozměry. Na výšku má telefon 164,6 mm, šířka je 75,3 mm a tloušťka 9,1 mm včetně vystupující soustavy fotoaparátů. Hmotnost je ve výsledku nemalých 219 gramů, která bohužel trpí i na nevhodné rozložení váhy. Potěšila aspoň certifikace IP68.

Velká část hmotnosti telefonu spočívá na horní straně, kde se pod soustavou čoček a vrstvou skla ukrývají fotoaparáty. Těžiště telefonu je tak lehce nad jeho polovinou, což vytváří nepříjemnou páku při držení ze spodní strany. Časem si na tento fakt zvyknete a nejde o něco, co by vás otravovalo denně. Už tak těžký telefon je ale pocitově ještě těžší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama