Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: David Jiránek
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami

Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami

David Jiránek

David Jiránek

19. 7. 2022 09:30 10

Seznam kapitol

1. Úvod a představení telefonu 2. Specifikace, obsah balení a první dojmy 3. Obsah balení a první dojmy 4. Software, čtečka otisků prstů a displej
5. Výkon a hry 6. Fotoaparát a výdrž 7. Závěr

Vivo narušilo přirozený klid mezi zavedenými značkami a ukazuje, že i v highendu lze narazit na závan svěžího vzduchu a snahy vylepšit co se dá. X80 Pro se dere mezi ty nejlepší telefony a daří se mu to. Jak si novinka vedla v naší recenzi?

Reklama

Jak popsat špičkový smartphone? Pro začátek je to pořádně drahý telefon, který jistě startuje za částkou dvaceti tisíc. Dále disponuje skvělým OLED displej, soustavou minimálně třech fotoaparátů, rychlým nabíjení a pořádným výkonem. Některé specifikace jsou pak „nice to have“, tedy takový bonus. Jde například o rychlou a praktickou čtečku otisků prstů, kterou nenajdeme všude (zdravím uživatele Apple), bezdrátové nabíjení (vynechal ASUS) nebo dlouhou výdrž. U posledního bodu bych zmínil právě Vivo, ale o tom až později.

Dejme tomu, že zkombinujeme většinu těchto vlastností, zabalíme je do obdélníku s kovovým rámečkem a máme další typický smartphone, který nadšenci obmění každý druhý rok, jiným vydrží o něco déle. Právě proto jsem byl lehce skeptický, když ke mně Vivo X80 Pro mířilo. Přeci jen jsem na svém OnePlus 8 Pro jel pomalu dva roky a neměl potřebu ho vyměňovat. Minulý rok mě zaujalo Realme GT, zejména svoji nízkou cenovkou. Samozřejmě tu máme Samsungy, které jsou aktuálně dobré snad po všech stránkách a fanoušci dalších asijských značek mohou vybírat mezi Xiaomi, Honorem, Huawei a řadou dalších. Přesto mě Vivo mile překvapilo na trhu, kde je aktuálně relativně malý posun a jen málokdo dokáže vyniknout.

Vivo vsadilo na prakticky bezchybnou kombinaci specifikací v čele se Snapdragonem 8 Gen 1, LTPO OLED displejem s frekvencí 120 Hz, rychlým nabíjením podporujícím i bleskové bezdrátové doplnění baterie a slušnou nabídkou fotoaparátů. To bychom byli výčtem někde na začátku minulého odstavce, kdy jsem popisoval obyčejný highendový smartphone. Kouzlo zde tkví v maličkostech a dalších funkcích, které z katalogu vyčtete o dost hůře.

Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: David Jiránek

V případě X80 Pro jde o zdaleka nejlepší čtečku otisků prstů aktuálně nabízenou v smartphonech nejvyšší třídy. Její používání je radost a připomíná mi koncepty, kdy se řešilo, jak by v ideálním světě mělo odemykání telefonu tímto způsobem vypadat. Čtečka je nejen extrémně rychlá, ale zároveň konzistentně funguje a dosahuje mnohem větší plochy než u veškeré konkurence v tomto segmentu.

Další „wow efekt“ se dostavil u fotoaparátů, které si Vivo vyladilo se společností Zeiss a zejména portrétní fotografie útočí kvalitou na zrcadlovky. Skvěle fungovala i stabilizace fotek a videa. Dvojnásobný zoom obsahuje kromě optické stabilizace také gimbal a jeho snaha o vyrovnání obrazu je znát. Samotná aplikace navíc nabízí tolik režimů a nastavení, že vás focení bude bavit hodně dlouho.

Dále musím zmínit trochu nevšední zpracování v podobě matných zad. Konečně nemusíte leštit zadní stranu telefonu prakticky denně. X80 Pro zkrátka dokáže vyčnívat z dnes už nudnější konkurence. Jak se jednotlivé prvky telefonu povedly, si rozebereme v dalších kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama