Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: David Jiránek
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami

Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami | Kapitola 6

David Jiránek

David Jiránek

19. 7. 2022 09:30 10

Seznam kapitol

1. Úvod a představení telefonu 2. Specifikace, obsah balení a první dojmy 3. Obsah balení a první dojmy 4. Software, čtečka otisků prstů a displej
5. Výkon a hry 6. Fotoaparát a výdrž 7. Závěr

Vivo narušilo přirozený klid mezi zavedenými značkami a ukazuje, že i v highendu lze narazit na závan svěžího vzduchu a snahy vylepšit co se dá. X80 Pro se dere mezi ty nejlepší telefony a daří se mu to. Jak si novinka vedla v naší recenzi?

Reklama

Fotoaparát

Je na čase si projít bod, který láká k pořízení Viva, totiž fotoaparáty. Vivo X80 Pro nabízí hned čtveřici senzorů na zadní straně, které jsme si prošli podrobně ve specifikacích. Ve zkratce si připomeneme, že ultraširoký objektiv nabízí rozlišení 48 Mpx, klasický pak 50 Mpx s OIS, 2× zoom 12 Mpx a gimbal, 5× zoom typu periskop má 8 Mpx a optickou stabilizaci.

Barevné podání ladil Zeiss a v aplikaci lze přepínat mezi základním nastavením barev a profilem od věhlasného výrobce optiky. Výsledné rozdíly poznáte při porovnání.

Vlevo Zeiss profil, vpravo základní Vlevo Zeiss profil, vpravo základní
i Zdroj: David Jiránek
i Zdroj: David Jiránek
Vlevo Zeiss profil, vpravo základní
Vlevo Zeiss, vpravo základní režim Vlevo Zeiss, vpravo základní režim
i Zdroj: David Jiránek
i Zdroj: David Jiránek
Vlevo Zeiss, vpravo základní režim

Profil Zeiss dělá barvy více ploché a obecně méně saturované. Přibližuje se tak realitě za cenu pocitu, že se s barevnou škálou šetřilo. Zda budete režim využívat, je spíše na osobních preferencích.

Obecně fotoaparát prošel na jedničku prakticky v každé situaci. Snímky z hlavního snímače jsou velmi ostré, u ultraširokého objektivu už je to malinko horší, přesto je svým rozlišením a kvalitou použitelný prakticky za většiny okolností.

Barevná a světelná konzistence mezi fotoaparáty je rovněž na velmi vysoké úrovni.

Portrétní režim dělal divy prakticky na každé fotce, kde dokázal bez zaváhání perfektně rozmazat pozadí. Zejména dvojnásobný zoom s optickou stabilizací a gimbalem se zde hodil a portrétní fotky z tohoto fotoaparátu vypadají díky skvělé práci algoritmu jako ze zrcadlovky. Výsledky jsou vynikající a udělají z momentek velmi krásné obrázky.

Přední kameru bych řadil k nadprůrměru. Pokud ovšem rádi fotíte selfie na sociální sítě, budete spokojeni. Dalším esem v rukávu Viva je totiž velká řada profilů a nastavení.

Vlevo klasický režim, vpravo portrét Vlevo klasický režim, vpravo portrét
i Zdroj: David Jiránek
i Zdroj: David Jiránek
Vlevo klasický režim, vpravo portrét

Popis režimů fotoaparátu by vydal na samotný článek. Najdete tu prakticky vše od skenování dokumentů přes režimy focení oblohy, skupinové fotky, dlouhou expozici, časosběr a panorama až po zpomalené video o rozlišení 720p při 240 fps.

U klasického videa bych rád upozornil, že se mi při natáčení klepou ruce, což ve výsledku není tolik znát díky velice dobré stabilizaci obrazu. Natáčet lze až v 8K při 30 snímcích, kdy stabilizace není možná. Video níže bylo zachyceno při 4K 60FPS se zapnutou stabilizací.

Z dalších režimů bych rád vypíchl možnost nahrávat video, kdy je obraz zcela stabilizován podle horizontu. Jde o ideální profil při pořizování akčních sekvencí.

Selfie fotografie si můžete vylepšovat tak, že z vás udělají doslova jiného člověka. Tam kde jiné telefony vyhlazují pleť a nedokonalosti, Vivo upravuje délku a šířku nosu, čela, make-up, uši a další. Jde o příhodnou analogii k celému fotoaparátu. Na výběr máte mnohem více, vyznat se v širokém výběru je pak spíše na vás.

Fotky v noci byly excelentní a nechybí jim ostrost, světlost a barvy. Na obrázcích níže, pořízených po západu slunce to tak nevypadá, ale venku byla o dost větší tma.

vlevo originální fotka v Pro režimu, vpravo noční režim vlevo originální fotka v Pro režimu, vpravo noční režim
i Zdroj: David Jiránek
i Zdroj: David Jiránek
vlevo originální fotka v Pro režimu, vpravo noční režim

Fotoaparát zvládne maximálně 5násobný optický zoom pomocí periskopu. Nicméně digitálně se dostanete až na 60× přiblížení a pomocí jednoho z velké řady profilů není problém fotit i měsíc. Díky stabilizaci navíc nepotřebujete ani stativ.

60× zoom
i Zdroj: David Jiránek
60× zoom

Celkově nemám soustavě fotoaparátů co vytknout. Konzistencí budou možná špičkové modely od konkurence malinko lepší, nicméně Vivo to dohání, kde se dá. Pokud víte, jak řadu režimů dobře využít, dostanete vždy z telefonu o něco lepší fotky oproti jiným výrobcům. Vivo X80 Pro se může pasovat na krále fotomobilů.

Výdrž a nabíjení

Nakonec se dostáváme k výdrži. Předem musím s politováním oznámit, že jsem neměl k dispozici 50W bezdrátovou nabíječku. Tu si ale pořídí jen největší nadšenci. Samotné 80W drátové nabíjení většině uživatelů bohatě vystačí.

Že si Vivo s nabíjením věří, podtrhuje fakt, že při nabíjení můžete sledovat růst v desetinách procenta. Celé nabíjení trvá necelou hodinu, v praxi, pokud zasunete mobil na kabel okolo 10 %, máte plnou nádrž za 45 minut. Telefon se přitom výrazněji nezahříval.

O něco více si musím postěžovat na počáteční optimalizaci a výdrž. Baterie má kapacitu 4 700 mAh a ať jsem se snažil sebevíc, nemohl jsem s telefonem počítat do druhého dne. V noci mi zmizelo i přes 10 % baterie s vypnutým always on displejem. Denní výdrž se opakovala při náročnějších výpravách s navigací a tučnou porcí dat i v dny, kdy jsem telefon nechával ležet na stole a občasně kontroloval sociální sítě.

Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: David Jiránek

Nakonec výdrž spravila aktualizace. Dostat se na dva dny výdrže jde, pokud se uskromníte.

Ve výsledku mě výdrž nezklamala, ale ani nepotěšila. Ano, můžete snížit rozlišení a obnovovací frekvenci. Jenže za 27 tisíc si kupujete celý telefon, u kterého nechcete průměrné parametry displeje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama