Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: David Jiránek
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami

Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami | Kapitola 4

David Jiránek

David Jiránek

19. 7. 2022 09:30 10

Seznam kapitol

1. Úvod a představení telefonu 2. Specifikace, obsah balení a první dojmy 3. Obsah balení a první dojmy 4. Software, čtečka otisků prstů a displej
5. Výkon a hry 6. Fotoaparát a výdrž 7. Závěr

Vivo narušilo přirozený klid mezi zavedenými značkami a ukazuje, že i v highendu lze narazit na závan svěžího vzduchu a snahy vylepšit co se dá. X80 Pro se dere mezi ty nejlepší telefony a daří se mu to. Jak si novinka vedla v naší recenzi?

Reklama

Software

Vivo X80 Pro pohání Android 12 s uživatelskou nadstavbou FunTouch OS. V nadstavbě se původně nacházela řada chybných nebo velmi vtipných překladů. Až na tuto drobnost jsem byl ale s nadstavbou spokojený a Vivo později dodalo aktualizace, které vše napravily. Software přidává velké možnosti přizpůsobení, ale zároveň působí svěžím odlehčeným dojmem.

Pár předinstalovaných aplikací jsem zde našel, nicméně se neprojevil trend, že by na sebe jakákoliv z nich upozorňovala notifikacemi.

Za software bych tak vyzvedl bezproblémovou plynulost a personifikaci. Telefonu nechybí displej always on, který si můžete upravovat. Například vzhledy hodin na zamknutém displeji jsou opravdu originální. Na druhou stranu například notifikační ikonky na displeji always on můžete mít z nepochopitelného důvodu jen čtyři aplikace. Tím opravdu nemyslím poslední čtyři oznámení. Předem si vyberete čtveřici aplikací, které mohou zobrazovat ikonu na jinak vypnutém displeji. Při používání jsem si tak zvolil Gmail, Messenger, telefon a Instagram. Jenže na klasické zprávy (dostávám je méně často, ale o to jsou důležitější) už nedošlo. Při využívání always on displeje mi to přišlo jako velmi omezující faktor, ale i to se může s aktualizací časem změnit, když si na totéž bude stěžovat dost lidí.

Abych software neskončil na negativní vlně, oceňuji plánování temného režimu i always on displeje. To už ale patří prakticky ke standardu.

Čtečka otisků prstů

Hned navážu čtečkou otisků prstů, která souvisí s hardwarovou i softwarovou částí. Samotná čtečka je totiž obří a neskutečně rychlá. Zde bych se nestyděl používat superlativy. S rychlejším biometrickým odemknutím mobilu jsem se asi nesetkal. Vivo nasadilo ultrazvukový senzor od Qualcommu, který zabírá mnohem více prostoru než u jiných telefonů.

Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: David Jiránek
Recenze Vivo X80 Pro: Zavaří konkurenci parádními fotkami
i Zdroj: David Jiránek

V praxi to znamená, že telefon odemknete s větší pravděpodobností na první pokus. Jednak se s určitostí trefíte do zaznamenávané plochy, jednak ultrazvukový senzor dosahuje mnohem vyšší spolehlivosti. Oproti prvním senzorům tohoto typu jde o velký posun.

Oblast, kam můžete umístit prst, je tak velká, že software umožňuje odemknutí dvěma prsty najednou. Daleko praktičtější mi ale přišly zkratky na odemknutí rovnou do vybrané aplikace. Ty můžete zvolit až dvě a jejich poloha je daná z malého výběru. Přiložíte prst na kraj plochy a při odemknutí se okamžitě otevře nastavená aplikace.

Je vidět, že tato funkce je v zárodku. Lze přidat jen dvě zkratky na předem určená místa po rozích snímané plochy. Ocenil bych zde více nastavení, třeba možnost, aby jedna polovina senzoru odemkla telefon a druhá mě přenesla rovnou do fotoaparátu. Takhle musíte trochu složitěji trefit jeden z rohů čtečky.

To ovšem nic nemění na tom, že čtečka otisků prstů hází rukavici konkurenci. Takhle má rychlé odemykání vypadat.

Displej, reproduktory a zpětná odezva

Samotný displej trpí maximálně na fakt, že je zahnutý. Kdo na tento trend nenaskočil, by se měl podívat po jiném modelu. Zakřivení je zde středně mírné, u Galaxy S6 Edge bylo například mnohem agresivnější. Jinak se ovšem jedná o špičkový LTPO AMOLED panel s obnovovací frekvencí 120 Hz a rychlostí odezvy 300 Hz.

Obnovovací frekvence klesá při neaktivním stavu na 10 Hz, níže jen při minimálním jasu. Na 120 Hz se dostanete při animacích a skrolování. Rozlišení 3 200 × 1 440 pixelů je více než dostatečné.

Maximální jas je opravdu velmi vysoký a s telefonem si můžete hrát i na přímém slunečním světle. Barvy jsou saturované, ale rozhodně ne přepálené. Osobně mi přišel profil méně agresivní než u Samsungu.

Stereoreproduktory hrají velmi dobře, což oceníte při sledování filmů i hraní. Maximální hlasitost je dostatečná a celkově nemám zvukovému projevu co vytknout.

Vibrace telefonu bych mezi nejlepší modely nezařadil, zejména ostrost jemných vibrací mi přišla slabší. Nicméně haptika byla celkově na vysoké úrovni, což přispívalo k dobrému dojmu z používání zařízení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama