repro-genius-sw-5-1-aneb-jursky-park-doma
Hardware Článek Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 8. 2002 00:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Provedení zesilovače a subwooferu 3. Genius SW-5.1 Home Theather - reproduktory 4. Zvuk

Přesnější název této zvukové sestavy zní: Genius SW-5.1 Home Theather a vyznačuje se tím, že je: šestikanálová, aktivní, velmi elegantní, nečekaně robustní ale především... dřevěná. A první dojmy z poslechu? Pokud tuto soustavu pečlivě nainstalujete a "nakrmíte" dostatečně kvalitním signálem - nejlépe filmem DVD - odměnou vám bude slastný pohled na pokleslé čelisti a zdvižené obočí nic netušícího publika nalákaného na "pojďte si poslechnout nové bedničky". P.S. A vy si pojďte alespoň o tom počíst!

Reklama

Podle specifikací uváděných výrobcem je maximální výkon reproduktorů solidních 15W - tedy 5x 15W (+ subwoofer 45W).

Přední reproduktory

Mají rozměr (rozměr 160 x 235 x 165) a jsou dvoupásmové: středotónový reproduktor je 4", výškový reproduktor má plastovou kalotu.

Centrální (tzv. dialogový reproduktor)

Tento reproduktor (rozměr 360 x 160 x 165), běžně umísťovaný těsně pod nebo nad obrazovku, se firmě KYE Systems opravdu povedl.

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve světě počítačového zvuku, v 3D hrách apod. je význam centrálního (někdy zvaného jako "dialogový") reproduktoru poměrně podružný (vzpomeňte na populární počítačové 4-kanálové sestavy od Cambridge Soundworks) - není divu, zadní i přední bedýnky bývají často těsně u monitoru a tak nehrozí efekt projevující se silněji tehdy, když čtyři bedničky pečlivě rozmístíte po pokoji, zatímco obraz je typicky mnohem menší a je pouze uprostřed (situace: DVD, domácí kino..). Tehdy by bez "centru" docházelo k tomu, že by zejména dialogy "utíkaly" zvukově mimo obraz - příliš doleva nebo doprava. Ve světě DVD a zvuku Dolby Digital AC3 se tedy jedná o velmi důležitý a také často i silně zatěžovaný reproduktor.

Efektové reproduktory

Jedná se o krychličky 120 x 120 x 120 s rámečkem průzvučné tkaniny. V zádní části jsou konzoly umožňující pověšení těchto bedýnek na zeď.

Ovládání

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma
i Zdroj: PCTuning.cz

Celá sestava je doplněna jednoduchým, řekl bych až primitivním, dálkovým ovládáním, které tak trochu celé sestavě ubírá body. A co na "dálkači" nejvíce chybí? Asi přepínání vstupů - to je totiž nutno provádět "ručně" tlačítky na čele subwooferu.

Poznámka: Musím však uznat, že rozdíl mezi, "jednoduchým dálkovým ovládáním Geniusu" a "žádným dálkovým ovládáním" (kdy musíte kolem subwooferu  neustále "tajtrlíkovat" pokaždé, když chcete změnit hlasitost) je - v situaci, kdy uvažujete o DVD - opravdu důležitou výhodou.

Pokračování na další straně...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama