repro-genius-sw-5-1-aneb-jursky-park-doma
Hardware Článek Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 8. 2002 00:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Provedení zesilovače a subwooferu 3. Genius SW-5.1 Home Theather - reproduktory 4. Zvuk

Přesnější název této zvukové sestavy zní: Genius SW-5.1 Home Theather a vyznačuje se tím, že je: šestikanálová, aktivní, velmi elegantní, nečekaně robustní ale především... dřevěná. A první dojmy z poslechu? Pokud tuto soustavu pečlivě nainstalujete a "nakrmíte" dostatečně kvalitním signálem - nejlépe filmem DVD - odměnou vám bude slastný pohled na pokleslé čelisti a zdvižené obočí nic netušícího publika nalákaného na "pojďte si poslechnout nové bedničky". P.S. A vy si pojďte alespoň o tom počíst!

Reklama

Zde, ať chceme nebo ne, jsme nucení se pustit na tenký led subjektivních dojmů a pocitů - proto se budu snažit dále prezentovat pouze názory, na kterých jsme se v redakci víceméně shodli.

P.S. Sestavu jsme pečlivě instalovali tak, aby se rozmístění reproduktorů blížilo ideálnímu domácímu kinu. Pro účely testu jsme původní, poměrně tenké kablíky, nahradili druhem o téměř dvojnásobném průřezu z bezkyslikaté mědi (lepší vodivost).

Ihned po zapojení jsme zjistili, že středový reproduktor vydává tichounké cvrlikání téměř na hranici slyšitelnosti (to bylo možné zřetelněji zjistit poslechem až těsně u reproduktoru). To, že bylo nezávislé na signálu ukazuje buď na nedostatečnou filtraci napájecího napětí, nebo na přeslechy ze zdroje. Ve skutečnosti se však nejednalo o nijak rušivý prvek - v běžném provozu si pravděpodobně nikdo ničeho nevšimne.

Obecný dojem

Testovanou sestavu jsme srovnávali v našem improvizovaném poslechovém studiu s téměř dvakrát dražší sestavou Creative Labs DTT3500. Zvuk Geniusu se jevil jako poslechově vyváženější a plnější (bez "díry" pod oblastí středních kmitočtů) - není divu, center a přední reproduktory sestavy Genius SW-5.1 Home Theather jsou dvoupásmové (u Creative se jedná o kvalitní jednopásmové "krychličky" ne nepodobné... zadním efektovým reproduktorům testované sestavy). Dokonce i výšky Geniusu se jevily jako mírně lepší (pouze však tehdy, kdy nebyly instalovány rámečky s průzvučnou tkaninou). Rozdíl byl tím větší, čím náročnější hudbu jsme pouštěli (u elektronické hudby se obě podání téměř blížila, u akustické hudby se náskok Geniusu projevoval silněji).

Náročné audio

Při srovnání s kvalitní stereo audiosestavou (Denon DCD715, PMA680, repro Mission) se již přednes Geniusu nezdal tak výborný. Zvuk je přece jenom zastřenější a méně precizní, zvukový prostor není tak "čistý" - to nic nemění na faktu, že ve své kategorii (entry level sestava pro DVD / dražší PC bedničky - včetně typů od Creative) si testovaný Genius vedl skutečně dobře.

Basy

Při poslechu hudby činí této zvukové sestavě "filmové" ladění subwooferu (tj. na nižší kmitočty než je u hudby obvyklé) trochu problémy se správnou a vyváženou reprodukci basů, a tak nezbývá než hledat "tu správnou míru nastavení zesílení v kombinaci s... co nejvhodnějším umístěním subwooferu (orientace, vzdálenost od stěny)".

Dolby Digital AC-3

Pokud náročná hudba z levnějších "kinových" sestav 5.1 nezní - obecně vzato - nijak zvlášť dobře (ale jenom "dobře" :), pak v případě přivedení šestikanálového signálu Dolby Digital AC-3 do Geniusu SW-5.1 Home Theather obdržíte skutečný zvukový požitek. Zvuk je přesný ("pohyb v prostoru"), dynamický (ruchy, výbuchy, živly) - jakoby tyto bedýnky byly pro tento účel stvořené ;-)

Z tohoto hlediska mohu tuto sestavu klidně doporučit jako zcela alternativní ozvučeni ke stolním DVD přehrávačům se zabudovaným dekodérem Dolby Digtal.

Zapůjčila firma ELKO Ostrava

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama