repro-genius-sw-5-1-aneb-jursky-park-doma
Hardware Článek Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 8. 2002 00:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Provedení zesilovače a subwooferu 3. Genius SW-5.1 Home Theather - reproduktory 4. Zvuk

Přesnější název této zvukové sestavy zní: Genius SW-5.1 Home Theather a vyznačuje se tím, že je: šestikanálová, aktivní, velmi elegantní, nečekaně robustní ale především... dřevěná. A první dojmy z poslechu? Pokud tuto soustavu pečlivě nainstalujete a "nakrmíte" dostatečně kvalitním signálem - nejlépe filmem DVD - odměnou vám bude slastný pohled na pokleslé čelisti a zdvižené obočí nic netušícího publika nalákaného na "pojďte si poslechnout nové bedničky". P.S. A vy si pojďte alespoň o tom počíst!

Reklama

Pokud Pinokiovi vadilo, že byl dřevěný, v případě bedýnek je tomu úplně naopak - jim to spíše prospívá :-) Konstrukčním materiálem všech bedniček SW 5.1 HT je dřevotříska (MDF deska) tloušťky od 12mm (efektové bedničky) až po 16mm u subwooferu. Kvalitní povrchovou úpravu zajišťuje umělá dýha s dekorem světlého dřeva (světlý dub). Poznámka: Pokud je nám známo, jedná se dosud o jedinou barevnou variantu.

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma
i Zdroj: PCTuning.cz


Centr je v provedení 2+1, "krychlové" efektové bedýnky využívají repro o průměru 7.6cm,
přední bedničky jsou dvoupásmové (využívají repro o prům. 10cm)...

Celkový audiofilský dojem (samozřejmé je, že tato sestava nemůže soupeřit se skutečnými high-end sestavami za desítky až stovky tisíc Kč) zesilují klínovitě sražené čelní hrany bedniček a odnímatelné (a lá HiFi) dřevěné rámečky pokryté černou průzvučnou tkaninou*. P.S. *I u nich platí totéž co u audia - bez nich to hraje lépe.

Subwoofer

Tak, jak to u aktivních sestav typu 5.1 bývá, je srdcem celé sestavy právě subwoofer. Uvnitř je ve skutečně masivním "bloku" zabudován basový měnič o průměru 6.5" (16.5cm) a zároveň i celá elektronika - ta je rozdělena do dvou částí: výkonové - ta je umístěna na zadním panelu z vnitřní strany (vně je pouze obrovský pasivní chladič, viz. níže).

Poznámka: Výkonová část zesilovače je řešena jako dva integrované stereozesilovače (přední / zadní repro) + dva samostatné zesilovače (TDA794A).

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma
i Zdroj: PCTuning.cz


R.M.S. výkon subwooferu je poctivých 45W

Chladič sdílí zadní prostor s konektory vstupů (3x stereo + 1x "šestikanál" 5.1) a se svorkami pro připojení reproduktorů (ty jsou bohužel pružinkové tj. "nehifistické"). Příjemné je, že se zde nachází (spolu se síťovým vypínačem) i dobře přístupná sítová pojistka.

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma
i Zdroj: PCTuning.cz

Další část elektroniky se nachází v přední části - spolu s čidlem dálk. ovládání a přepínači vstupů.

Repro Genius SW-5.1 aneb Jurský park doma
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tomto místě je třeba zdůraznit, že tato sestava signál 5.1 pouze "zesiluje a reprodukuje" (neobsahuje tedy vlastní dekoder Dolby Digital AC3 ani DTS) - jako zdroj signálu lze použít výstup DVD přehrávače pouze tehdy, je-li vybaven potřebným zvukovým dekodérem. V případě propojení s PC si SW-5.1 Home Theather vystačí s libovolnou kartou s analogovým výstupem 5.1 (Live 5.1, Audigy, Media Forte 5.1, Abit AU 10, UA 10...).

Pokud je do sestavy přiveden stereofonní signál (vstupy TV, TAPE, CD/VCD), jsou z něho "vyvozeny" signály pro subwoofer, středový reproduktor a zadní reproduktory. Sílu tohoto efektu reguluje ovladač SURROUND, který se po zvolení vstupu AC-3 dostává zcela mimo hru. Důležitými ovladači jsou jsou ve všech režimech CENTER a zejména WOOFER.

Pokračování na další straně...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama