repro-hercules-xps-2-100-budeme-muset-mazat-mp3
Hardware Článek Repro Hercules XPS-2.100 - budeme muset mazat mp3?

Repro Hercules XPS-2.100 - budeme muset mazat mp3? | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

13. 8. 2003 00:00 81

Seznam kapitol

1. Za více peněz více muziky? 2. Woofer, dálk. ovladač a poslechové testy

Recenze následující reprosestavy potvrdila to, čeho jsem se dlouho obával - velká část mého archívu mp3 je na h..ouby. Tento fakt mi levné (i když jsem je vždy kupoval za alespoň 600Kč :-) PC bedničky umně skrývaly celá léta. Safra... no nic, asi se budu muset vrátit k originálním Audio CD nebo si z nich vyrobit alespoň 64-320kb/s mp3 s variabilním datovým tokem.

Reklama

Srdcem sestavy je dřevěný subwoofer - jak svou velikostí (25 x 25 x 25cm) tak uvnitř umístěnou elektronikou.

Repro Hercules XPS-2.100 - budeme muset mazat mp3?
i Zdroj: PCTuning.cz


 

V subwooferu je umístěn zesilovač (35W + 2x 12.5W), na jeho těle naleznete hlavní vypínač a vstupní / výstupní terminály.

Repro Hercules XPS-2.100 - budeme muset mazat mp3?
i Zdroj: PCTuning.cz

Repro Hercules XPS-2.100 - budeme muset mazat mp3?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co je uvnitř?

zesilovač je integrovaný, má koncepci 2+1
i Zdroj: PCTuning.cz
zesilovač je integrovaný, má koncepci 2+1


přes svou velkou čelní mřížku má basový reproduktor průměr 13.4cm,
je však ve vysokozdvihovém provedení

Dálkový ovládač

Dálkáč je "drátový" a je to jenom dobře - nikde se neztratí, nemusíte měnit baterky a na svém těle nese i terminál pro připojení sluchátek - docela užitečné. P.S. Kabel je však dlouhý pouze 2m a tak příliš nepočítejte s ovládáním z postele.

Repro Hercules XPS-2.100 - budeme muset mazat mp3?
i Zdroj: PCTuning.cz


pokud je sestava zapnuta, svítí na ovladači modré očko :-)

Pootočením tlačítka Power/Volume sestavu zapnete, můžete nastavit úroveň výšek i basů (ovlivňuje subwoofer).

Poslechový test

Je mi jasné, že po sestavě za cca 1800Kč bez DPH (22%) nemohu očekávat přednes puristické audio sestavy. Přesto mě XPS 2.100 příjemně překvapily. Poslechněte si můj názor (P.S. používal jsem pouze Audio CD):

Začal jsem Lenny Krawitzem (The Best of) - po chvíli ladění kdy jsem hledal optimální nastavení, jsem zjistil, že Lenny (přesněji řečeno jeho kytaristé) nám poněkud změknul. Kytary nejsou tak ostré a přesně znějící jak by mohly být. Poměrně pěkný vokál je v pořádku, ale ta basa - někdo asi obalil její struny bavlněnou nití - zní dost zahuhlaně. Zkusíme s tím něco udělat - starej trik s ponožkou (čistou!) v nátrubku bassreflexu subwooferu - to poněkud krotí nafouklé basy, jsou o poznání přesnější. Pomalé písničky znějí o dost lépe. Na rokec není sestava žádným propadákem (!), jen si ho zvláště nevychutnáte. Co naplat, big bít potřebuje poněkud více drajvu a větří membrány.

Zkusíme filmovou hudbu - 2CD Matrix Reloaded. I s toho alba mám smíšené pocity, skladby podle svého charakteru zní (kdybych bodoval na stupnici od 1 do 5) od 1.5 do 4ky. Orchestrální party Dona Davise satelity zmenšují do menšího ansámblu - tedy téměř totéž co předváděly Altecy. Na druhou stranu je elektronický Juno Reactor velmi rozdílný - bonga víří vzduchem, prostě pohoda a radost. Také Zion téma od Fluke je dobré. Začínám mít dojem, že sestavě svědčí zvukově jednodušší skladby s jasně oddělenými nástroji. Jiný představitel filmu - soundtrack Black Hawk Down (od geniálního Hanse Zimmera), citlivá kompilace etnické hudby a elektorniky XPS 2.100 doslova sedí. Africké vokály, a nástroje jsou na svých místech - je až cítit syrovost hlasů ve spojení s elektronickými party.

Monkey Business (Why be in...) - zní stále dobře, stejně jako BUTY (jejich zvukové provedení je téměř vždy výborné! ) - Poommalluuu. Prostor a umístění nástrojů sedí, zvuk je důvěryhodný, basy však nikoho nenadchnou. Dán Bárta (Illustratosphere) - vokál, flétna, trubky! Zde zní dobře dokonce i kontrabas. Bjork (Post) It it´´s ho quiet - pomalá část je velmi dobrá, v dynamické části trochu se pokulhávají jakoby krapet opožděné basy (ponožka v nátrubku bassreflexu zase docela pomáhá). Podání drsného syrového hlasu Islandské zpěvačky je překvapivě dobré... brrr... koukám na ruce... :-)

Třetím hudebním stylem je Hip-Hop / Rap. Zkoušel jsem Dr. Dre (2001) a Wyclefa (Masquerade), oboje zní velmi dobře. Zvuk je poměrně přesný - Herculesy XPS 2.100 si v podobných nahrávkách libuje (možná tolik nevadí poněkud nepřesné basy).

Hry

Pokud vyjdeme z toho, že se jedná o stereo sestavu (a ne 4.1) jsou XPS 2.100 jako ve svém živlu. Poměrně dobře reprodukující výšky satelity a jejich směrový charakter před vámi doslova otevře herní 3D prostor. Zkoušeli jsme jsme Vietcong - docela snadno a přesně můžete lokalizovat zdroj zvuku a jeho umístění. Vyniknou i takové maličkosti jako bručení much - paráda. Zvukově bohatší Black Hawk Down (hra) je další lahůdkou - zase velmi dobré podání prostoru, zvuk při hře vyloženě pomáhá. Zážitek je lepší než se sluchátky, kdy se "bojuje" uvnitř vaši hlavy - lokalizace je nejlepší, stojí-li reproduktorky cca 15cm od hran obrazovky. Basy jsou poněkud lepší.

Závěr

Repro Hercules XPS-2.100 - budeme muset mazat mp3?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kritické slova týkající se zvuku* odmocněte cenou sestavy - XPS pak nedopadne vůbec špatně. Nejvíce výhrad jsme měli k poněkud opulentním basům, trochu slabší je (jako u všech reproduktorů koncepce 2.1) pásmo mezi basy a pásmem přenášeným satelity. Výšky jsou poněkud ostré (je třeba citlivě zvolit nastavení korekcí) avšak poměrně přesné. Obecně XPS 2.100 podává zvukově jednodušší skladby mnohem velmi dobře až výborně, slabší je rokec a hudba s více vrstvami (symfonická). Přednes je však natolik dobrý, že jak jsem už avizoval dříve, budete mít chuť se rozloučit s velkou částí svého mp3 archívu.

Testovaná sestava zvukově pokryje menší místnost. Je skutečně určená především k počítači, hudební eldorádo s ní nerozpoutáte - i když, vzhledem k malým rozměrům, budete přednesem a finální hlasitosti příjemně překvapení. Zesilovač po zapnutí nekope, nebzučí ani nešumí - (ověřeno Sennheisery HD497 připojenými do sluchátkového portu).

Pokud hledáte reproduktory primárně k PC stojí Herculesy XPS 2.100 rozhodně za zvážení!

*Podle našich kriterii by levné plasťáky propadly ve všech kategoriích. Pokud kritizujeme basy testované sestavy je třeba poznamenat že levné reproduktory je obecně je nemají vůbec, nemluvě o zvukové barevnosti, lokalizaci nástrojů atd.

Pro:

  • elegantní design, štíhlé provedení,
  • ve své kategorii dobrý zvuk,
  • dálkáč s vypínáním systému, korekcemi a terminálem pro sluchátka,
  • možnost instalace satelitů na stěnu,
  • snadné zapojení, relativně kvalitní zesilovač.

Proti:

  • poněkud nepřesné basy,
  • délka kabelů k satelitům (2m),

Sestavu XPS 2.100 zapůjčila firma SWS Slušovice, děkujeme.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama