Retro: Maximus Extreme (2007) proti Asus Z97-DELUXE
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Retro: Maximus Extreme (2007) proti Asus Z97-DELUXE

Retro: Maximus Extreme (2007) proti Asus Z97-DELUXE | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 6. 2014 03:00 18

Seznam kapitol

1. Základní desky už nikoho nebaví... 2. Testovací sestava 3. Představení desek 4. Specifikace desek a software 5. Bližší pohled na desky 6. Detaily desek, čipy
7. Napájení desek 8. Srovnání BIOSu 9. Přetaktování (Z97-DELUXE) 10. Měření aplikačního výkonu, spotřeba a teploty 11. Hodnocení Z97-DELUXE

Běžné recenze základních desek už vás moc nezajímají. Je to i tím, že většina současných desek se podobá jako „vejce vejci“ a jeijch vývoj v posledních letech stagnuje. Nebo ne? Srovnáme žhavou novinku roku 2014 s nejvybavenější deskou roku 2007. Jak se posunula výbava a technologie desek za sedm let? Podívejte se s námi.

Reklama
Retro: Maximus Extreme (2007) proti Asus Z97-DELUXE
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Dnes testovaná Z97-DELUXE není primárně herní deskou řady ROG, tedy jí řada funkcí pro hráče a taktovače chybí, přesto je to pravděpodobně nejvybavenější deska vyšší třídy pro patici LGA 1150 na trhu. Nabízí jednoznačně nejbohatší příbal a výbavu. V prvé řadě skvěle poslouží náročným hráčům, dají se na ní provozovat karty v libovolné Multi-GPU konfiguraci (až tři karty). Disponuje skvělým BIOSem, slušným přetaktováním i zpracováním. Kromě všeho zmíněného, je možné desku využít i v jiných ohledech, pracovních stanicích a výkonných (nejen herních) domácích strojích. Najdete na ní konektor M2 pro mini-PCIe nebo SSD disk. Dále zde máme vestavěný modul Wi-Fi a Bluetooth včetně antény. V příbalu nechybí modul NFC a modul bezdrátového napájení mobilních telefonů včetně zdroje do zásuvky. Náročným uživatelům se zde nabízí možnost využít porty SATA Express, dvojici síťových karet a spousta USB portů. Zkrátka a dobře, výbava desky je luxusní.

Přetaktování

Ohledně taktování není co řešit, většina dnešních desek jsou na tom stejně, pro takové to "domácí" taktování poslouží stejně deska za 3000 Kč jako ta za 6000 Kč. Pokud máte odemčený procesor, bude výsledek na 99 procentech desek stejný. To potvrzuje i tento test, dosáhl jsem stejného taktu jako na minulých deskách se stejným čipem. Krapet zklamán jsem byl z taktování přes změnu strapu BCLK, ten nešel výš než na 125 MHz, což jiné desky zvládají s přehledem. Obecně je deska pro taktování vybavená skvěle, možnosti BIOSu jsou široké, včetně napětí a všech pomocných funkcí. I když tohle není deska přímo pro taktovače, ti se jí bát nemusejí, v domácích podmínkách poslouží stejně jako ROG modely. K extrémům se ale moc nehodí.

Osobní názor

Je zcela jasné, že pokud máte nějakou novější desku s Z87 Express čipsetem, není důvod k upgradu. Intel měl snahu nás opět oholit a avizoval, že Haswell Refresh budou fungovat pouze v deskách se Z9x, což by byl opravdu podraz na zákazníky. Nakonec jej tlak veřejnosti donutil ustoupit a nové Haswelly budou plně podporované i ve starších deskách. K čemu tedy nové Z9x desky jsou? V podstatě k ničemu, pro stávající zákazníky Intelu s Haswellem nebo Ivy Bridge. Pro kupce nové sestavy ale dávají smysl, hlavně podporou SATA Express a portem M2. Pokud bych dnes upgradoval třeba právě z Core 2 (naše srovnávací deska z roku 2007), tak bych o ničem jiném než Z9x neuvažoval. Desky Asus s Z97 Express jsou skvělé, povedené i po designové stránce. Pozastavit se musím u ceny, ta je za plnou výbavu brutální. Koupit desku za téměř deset tisíc, to si mnozí rozmyslí.

Počítejte se mnou, deska bez výbavy navíc stojí 6100 Kč s DPH. V balení najdete pouze manuál, sadu Q-konektorů, 6× SATA kabel, Wi-Fi anténu a můstek pro SLI. Dražší deska stojí 9600 Kč s DPH, tedy o 3500 Kč více. Za vyšší cenu získáte navíc NFC modul se dvěma porty USB, NFC čip, NFC software (cena zhruba 1000 Kč). Nabíječku a zdroj do zásuvky (cena 400 Kč), Bezdrátovou nabíječku mobilů (cena 1000 Kč), Thunderbolt karta do PCIe slotu se dvěma TB porty (cena 800 Kč), Kabel pro DisplayPort a mini-DP. Vidíte tedy, že vyšší cena víceméně odpovídá přidané výbavě. Pokud máte zájem o NFC a bezdrátový nabíjecí modul, máte zde vše v jednom balení. Pak už záleží na vás, co vyžadujete a potřebujete.

Srovnání se starou deskou

Na závěr ještě nezbývá než zhodnotit novou desku vůči té staré. Začněme designem a vzhledem. Nová deska je jednoznačně hezčí, lépe zpracovaná, má lepší materiály i vyšší kvalitu. Barevné schéma vypadá usedleji, profesionálněji. V tomto směru jsme se posunuli výrazně kupředu.

Co se týká rozmístění komponent desek, zde se nic za sedm let nezměnilo. Všechny důležité části zůstaly stále na stejných místech. Zůstali jsme stát na místě, vývoj není žádný. Pokud porovnáme příbal v krabici, je u vyšších desek (řada Maximus) dnes výbava bohatší, ovšem nenajdeme zde už žádnou plnou hru. Po stránce technologické výbavy jsme za sedm let postoupili dosti výrazně. Tehdy byl standard USB 2.0 a SATA 3 Gb/s a ještě i IDE. Dnes máme na deskách USB 3.0, SATA 6 Gb/s, SATA Express, konektor M2, DP, Thunderbolt. Jde ale o to, co potřebujete, možná ani USB 3.0, SATA Express, M2 a Thunderbolt nepoužíváte. Potom se pro vás za sedm let k lepšímu nezměnilo nic, možná i naopak zhoršilo, takový klasický slot PCI se i po letech objevuje i na moderních deskách a je o něj sakra zájem!

Výrazné rozdíly jsou v BIOSu a softwaru. Klasický BIOS byl nahrazen barevným grafickým rozhraním pro UEFI, pro někoho možná líbivým, pro někoho nikoliv. Doba je už taková, také možnosti nastavení se výrazně zvýšily, ladit lze mnohem detailněji než v minulosti.

Software je barevný, líbivý ale také pětkrát větší než ten starý, nevzhledný a jednoduchý. Osobně se mi ale líbí ten nový více. Změnou prošlo také napájení desek, obyčejné cívky nahradily nové, s lepšími parametry a zlatým logem Asus na horní straně. Kvalita napájení vyšších desek se ale mnoho nezměnila, už před sedmi lety dělal Asus dobré napájení, a čím víc fází, tím víc „Adidas“ nikdy neplatilo. Posun v kvalitě součástek zde je, obecně ale nejde o nic zásadního. V tomto směru výrazná změna u Asus nenastala.

Když se podíváme jak za sedm let poskočil výkon a technologie procesorů nebo grafik, tak desky opravdu zakrněly. Máme nové porty, nové rozhraní a nové patice. To vše zabalené v pozlátku, barvách, luxusním vzhledu, nic převratného ale doba nenabídla. Tedy u desek formátu ATX. U menších desek jsme dále, taková ITX deska s výkonem klasického desktopu je skvělý počin. Je jasné, proč zájem o klasické desky opadl, za sedm posledních let jsme se nedočkali zásadního posunu. Škoda.

Hodnocení

Retro: Maximus Extreme (2007) proti Asus Z97-DELUXE
i Zdroj: PCTuning.cz

Retro: Maximus Extreme (2007) proti Asus Z97-DELUXE
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky Z97-DELUXE děkujeme ASUS Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama