Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku

Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku | Kapitola 6

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

22. 2. 2017 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Mechanické spínače a testování
5. Software 6. Podsvícení 7. Závěr

Jaké klávesnice v poslední době nejvíc letí? Mechanickou už má kde kdo, s jednobarevným podsvícením už taky nezaujmete. Pokud má klávesnice rámeček, tak také nejdete úplně s dobou. Roccat Suora FX se cpe do popředí kombinací mechanických spínačů, RGB podsvícení a bezrámečkového designu. Je to jen póza?

Reklama

Jednou z hlavních deviz mechanické klávesnice Roccat Suora FX je podsvícení a jeho konfigurovatelnost. Proto jsme se mu nevěnovali v kapitole o softwaru, ale podíváme se mu na zoubek nyní. Hned na začátek stojí za zmínku rozdíl mezi sesterskou klávesnicí Roccat Suora a dnes testovaným modelem s přídomkem FX. První rozdíl při hledání na internetu uvidíte v ceně. Co tedy dostanete za příplatek zhruba 600 až 800 Kč? RGB podsvícení je to, co Suora FX přináší, včetně řady působivých efektů.

Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve k realizaci podsvícení a jeho optickým vlastnostem. Mechanické klávesnice jsou v drtivé většině podsvíceny pomocí individuálních LED, často zabudovaných do těla každého spínače. To je i případ Suora FX. Výhodou tohoto řešení je možnost zapojit LED individuálně k nějakému mikrokontroléru a zajistit tak konfigurovatelnost po klávesách, nevýhodou je pak komplikovanost a s tím i cena takového řešení. Roccat Suora FX má mechanické spínače TTC, které jsou v horní části vybaveny RGB LED.

Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku
i Zdroj: PCTuning.cz

Podsvícení kláves je díky jednotlivým LED intenzivní, i když RGB LED obvykle nepodávají takový výkon jako jejich jednobarevní sourozenci. To, že dioda není umístěna ve středu spínače, vede také k tomu, že podsvícení horního (hlavního) řádku textu klávesy je cca o 50 % intenzivnější. U anglické klávesnice to nevadí, protože víceřádkových popisků není tolik. České varianty díky bohatší nabídce symbolů a znaků na tento neduh trpí více.

Efekty a nastavení

RGB podsvícení s individuálním nastavením by bylo bez možnosti uživatelské konfigurace tak trochu nuda. Zalman u své RGB klávesnice zvolil nastavení pomocí zkratek na klávesnici. Roccat vybral naopak klasičtější cestu a na klávesnici je přepínání mezi několik režimy, ale hlavní konfigurace probíhá skrze Swarm. V softwaru máte věnováno jedno celé okno jen nastavení podsvícení.

Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku
i Zdroj: PCTuning.cz

Máte na výběr z 11 přednastavených efektů a plně uživatelsky konfigurovatelného režimu. Mezi přednastavené efekty patří rovnoměrné konstantní podsvícení, efekt dýchání (plynulé pulzy), efekt stmívání (po stisku se klávesa rozsvítí a postupně zhasíná), efekt šířících se vln.

To jsou efekty, které má i konkurence. Co jsem ale viděl poprvé, byl efekt deště, hada nebo radaru a taky Kita z Knight Ridera. O tom jak praktické tyto efekty jsou, si nedělejme iluze, ale některé vypadají opravdu dobře!

Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama