rychlost-a-kvalita-17-lcd-panel-samsung-710t
Monitory Článek Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T | Kapitola 3

Petr Válek

Petr Válek

10. 3. 2005 00:00 85

Seznam kapitol

1. Samsung 2. Design a ovládání 3. Testy a závěr

LCD panely pokročily zase o něco dále a jejich prodeje u obchodníků naznačují, že je to s jejich kvalitou stále lepší. Dříve nebo později po LCD monitoru sáhne mnoho běžných uživatelů od hráče, přes programátora či jen interneťáka. Jelikož recenzí na LCD panely není nikdy dost, rozhodli jsme se otestovat výrobek firmy Samsung, 17" LCD panel 710T, který je u nás v prodeji již od srpna 2004 a zatím jej předchází velice slušné ohlasy. I když jste recenzi na tento model na českých www mohli vidět, tak podle hesla "kdo neuvidí, neuvěří" vám recenzi přinášíme i zde.

Reklama

Podle parametrů, které uvádí výrobce, by měl panel dosahovat dobrých obrazových výsledků jak v době odezvy, parametrech jasu a kontrastu, tak také v pozorovacích úhlech. Jak si ve skutečnosti vedl se teprve ukáže.

Připojit Analogem nebo DVI

Jak jste si jistě všimli ve specifikacích, je možné si vybrat, jak panel připojíte. Pro přesnější podání barev a celkově ostřejší obraz doporučuji rozhodně použít DVI. DVI si navíc nastaví základní parametry obrazu samo, je však možné je dále upravovat. Obraz je však velice solidní i při použití analogového připojení, je však velice závislé na kvalitě výstupních filtrů grafické karty.

Pozn.red.: Rád bych se omluvil za kvalitu fotografií, dnes se nám poněkud nepovedly, ve skutečnosti je obraz mnohem lepší.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je velmi dobrá, ve své třídě dosahuje monitor opravdu dobrých výsledků, vše bylo testováno v rozlišení 1280x1024 při obrazové frekvenci 60Hz a připojení přes DVI. Solidní parametry jasu i kontrastu způsobují, že panel až září a hodnoty je třeba pro běžný provoz snížit i během dne, v noci kdy je intenzita okolního světla minimální je to pak nutné.

Barevné podání

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro náhled v rozlišení 1280x1024, velikost 415kB

Výrobce uvádí, že panel je schopen zobrazit 16,2 milionu barev, ty se však nezobrazují každá zvlášť. Je to řešeno tak, že panely dnes zobrazují přibližně 10x méně barev než uváděných 16,2 milionů a výsledné barvy se získávají rychlým přepínáním několika polotónů. Panely staršího data výroby toto nezvládaly na výbornou a díky tomu byly mnohdy velice znatelné skokové barevné přechody. Dnes ale toto panely zvládají na výbornou, samotný Samsung si se sedmsetdesítkou  tyto aspekty zvládl velice dobře. Není to na výbornou je to však slušné. Jedinou ostřejší výtku bych měl ke kvalitě zobrazení černé barvy, která se zobrazuje spíše jako velice tmavě šedá.

Stupnice šedi

Monitor zvládá stupnice šedi velice dobře, znatelné jsou už od 3% u horní řady, spodní řada je pak v pořádku.

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T
i Zdroj: PCTuning.cz


Skutečnost je opět mírně lepší.

Doba odezvy

Samsung u tohoto modelu uvádí dobu odezvy 12ms (5 pro rozsvícení pixelu / 7 pak pro zhasnutí). I v tomto testu dopadl panel velice dobře, mohu prohlásit, že jde zatím o nejlepší hodnoty, s jakými jsem se u LCDčka setkal. Samozřejmě se již vyrábějí modely s nižší dobou odezvy, podle mého je však oněch 12ms železným základem pro každého, kdo používá svůj monitor pro zobrazování akčních záležitostí jako jsou hry a filmy. Nesetkal jsem se prakticky se žádnou hrou, která by dělal monitoru problémy. Podle vlastních měření se odezva pohybovala kolem udávaných 12ms, odhadem 12-13ms.

Pozn. red.: pohybující se obrazce už dnes nefotíme (v minulosti se daly zachytit fotoaparátem odezvy 25ms a vyšší)

Pozorovací úhly

Pozorovací úhly jsou přece jen mírně papírově přestřeleny, uváděných 160° vertikálně a 160° horizontálně je trochu víc, než panel ve skutečnosti zvládá. Barvy při pohledu z uvedených úhlů však neztrácejí až tolik, víc znatelné je to při pohledu ze shora, než z boku.

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T
i Zdroj: PCTuning.cz

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T
i Zdroj: PCTuning.cz

Při běžném používání však nebudete koukat na monitor z úhlů větších, než panel zvládne s minimálním zkreslením.

Rovnoměrnost podsvícení

Rovnoměrnost podsvícení je v pořádku, mírná nerovnoměrnost je patrná v horní a spodní části obrazovky, je to však něco, co nelze při běžném provozu jakkoli registrovat.

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro obrázek v rozlišení 1280x1024.

Vadné pixely

V době testu se na panelu neobjevily žádné vadné pixely.

Závěrečné zhodnocení

Ideálním závěrem bude nejprve shrnutí jednotlivých dovedností monitoru do tabulky, kde je oznámkujeme jako ve škole. Design se v celkovém součtu hodnocení neobjevil proto, že jde o čistě subjektivní záležitost.

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud tedy chcete monitor s velice dobrými parametry, mohl by být právě Samsung SyncMaster 710T tou pravou volbou. Jeho obrazové kvality spolu s nízkou dobou odezvy patří mezi lepší v pestré nabídce TFT panelů na našem trhu. Stejně tak je výhodou možnost využít PIVOT pro pootočení panelu o 90° a možnost připojení jak pomocí DVI, tak i analogovou cestou pomocí D-sub. Monitor by měl uspokojit jak hráče, tak i grafiky a výborně se hodí do frekventovaných kanceláří. Celkové hodnocení podle všech kritérií najdete v tabulce. A mě nezbývá, než tento model doporučit.

V současné době se monitor prodává za cenu okolo 11.800,- Kč s DPH (4.3.2005).

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení monitoru děkujeme firmě Mironet

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama