samsung-dvd-hd870-dvd-s-divx-hdmi-a-skalovanim-obrazu
Zábava Článek Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu | Kapitola 2

Tesner Filip

Tesner Filip

24. 7. 2007 01:00 12

Seznam kapitol

1. Seznámení s přehrávačem 2. Pohled do útrob... 3. Možnosti nastavení... 4. Režimy přehrávání a kvalita výstupů 5. Celkové hodnocení, závěr

Po delší době se opět podíváme na jeden z novějších modelů stolních DVD přehrávačů. Společnost Samsung na začátku léta kompletně obnovila své video-zábavní portfolio a nabídla tak několik zajímavých kousků za velmi příznivé ceny. S rostoucím zájmem o digitální video a s tím souvisejícím poklesem výrobních nákladů se společnostem daří na trh dostávat přehrávače s čím dál tím větší výbavou a neměnnou (tedy přijatelnou) cenou. Co tedy dnes představovaný přehrávač nabízí? Obstojí v tvrdé konkurenci např. asijských neznačkových výrobců?

Reklama

Po sejmutí plechového krytu a bližším pohledu do útrob přehrávače se může jevit překvapivým, vzhledem k jeho velikosti, spousta volného prostoru. Vidět lze v podstatě pouze dva plošné spoje a samotnou mechaniku. Provedení šasi je kvalitní, četné perforace i síla plechu zajišťují dostatečnou tuhost. Plošný spoj čela přístroje je potom kryt pokovenou fólií vystupující šikmo nahoru, dotýká se tedy kovového krytu, zřejmě z důvodu uzemnění. Vpravo je potom zemnění zabezpečeno jakousi kovovou sponou připájenou na plošný spoj.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dodávku energie přehrávači zajišťuje jednouchý spínaný zdroj. Chráněn je běžnou přepěťovou pojistkou. Co lze v tomto případě vytknout je umístění konektoru SCART a s ním souvisejících obrazových filtrů, které jsou vyvedeny právě na PCB zdroje. To může zapříčiňovat elektromagnetické rušení, jež jsem při používání sice nezpozoroval, nicméně ke kvalitě obrazu toto rozložení jistě nepřispívá.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týká samotné čipové sady a dekóderu, použit je nejnovější model společnosti Zoran Corporation, Vaddis 966. Na stránkách výrobce je informací velmi málo, v podstatě jediné, co se podařilo zjistit je kromě zmiňované podpory formátů implementace technologií Single Pixel Processing a Progressive scan. Obrazová kvalita by měla být vzhledem k modelové řadě vyšší, než v případě konkurenčních přehrávačů založených na starších řešeních. Převodníky jsou podle dostupných informací 14Bit/108MHz. Audio výstup by měl dosahovat hodnot 24Bit, 192KHz, dynamický rozsah 100 dB, harmonické zkreslení 0,004%.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

O mechanice se mi bližší informace bohužel také nepodařilo zjistit. Jediné co tak lze ze servisního hlediska přičíst k dobru je plastové krytí části s optickou hlavou, či její velmi tichý chod. Pokud v naprosto tiché místnosti otevřete okno, venkovní větřík ji přehluší. Podobně tichý přehrávač jsem prozatím v této cenové kategorii neviděl. Vzhledem k úhlovým rychlostem uvedeným v manuálu by měla být rychlost čtení CD 4x, v případě DVD vše nasvědčuje tomu, že mechanika odpovídá základním normám pro čtení rychlostí 1x. Tyto hodnoty jsou ale pouze odhadem a musím uznat, že si jimi nejsem zcela jist.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud mám hodnotit kvalitu samotných konektorů, jedná se o běžné plastové patice určené pro montáž na plošné spoje. Ostatně u přístrojů dané cenové kategorie ani jiné řešení nenajdeme. Jejich montáž je v tomto případě pevná a konektory jsou tak stabilní. Krátké životnosti bych se tedy neobával.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama