samsung-dvd-hd870-dvd-s-divx-hdmi-a-skalovanim-obrazu
Zábava Článek Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu | Kapitola 3

Tesner Filip

Tesner Filip

24. 7. 2007 01:00 12

Seznam kapitol

1. Seznámení s přehrávačem 2. Pohled do útrob... 3. Možnosti nastavení... 4. Režimy přehrávání a kvalita výstupů 5. Celkové hodnocení, závěr

Po delší době se opět podíváme na jeden z novějších modelů stolních DVD přehrávačů. Společnost Samsung na začátku léta kompletně obnovila své video-zábavní portfolio a nabídla tak několik zajímavých kousků za velmi příznivé ceny. S rostoucím zájmem o digitální video a s tím souvisejícím poklesem výrobních nákladů se společnostem daří na trh dostávat přehrávače s čím dál tím větší výbavou a neměnnou (tedy přijatelnou) cenou. Co tedy dnes představovaný přehrávač nabízí? Obstojí v tvrdé konkurenci např. asijských neznačkových výrobců?

Reklama

Při spuštění nás uvítá obrazovka s logem společnosti. V levém horním rohu je zobrazen status vložení disku v mechanice. Po načtení disku bude v případě DVD zahájen playback, v případě jiných, datových disků, bude spuštěn přehledný browser.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Po stisku tlačítka "menu" na dálkovém ovladači je otevřeno okno s následující nabídkou. První dvě položky jsou pouze odkazem na dané sekce při přehrávání DVD videa. "Disc Menu" nás přenese do DVD nabídky s extra materiály, nebo výběrem významných kapitol, "Title Menu" potom do hlavní nabídky daného DVD titulu. Zde zobrazená nabídka "Function" je jakousi menu alternativou tlačítek dálkového ovladače (funguje pouze při aktivním přehrávání). Všechny volby zde přístupné, lze aktivovat přímo i z DO samotného.

Co se týče jednotlivých položek, "Info" zobrazí informace o právě spuštěném DVD, jako např. zvolený jazyk, či čas, "Zoom" netřeba vysvětlovat (funguje v krocích 2x a 4x), "Bookmark" slouží pro uložení oblíbených pozic filmu (při přehrávání si zde pouze pod číselnou hodnotu uložíte až 3 aktuální časové pozice), "Repeat" zpřístupňuje volbu opakování daného filmu, stopy apod. (v případě MP3, či DivX lze volit i skoky mezi adresáři), "EZ View" přepíná režimy "4:3 Letter Box", "4:3 Pan&Scan", "Screen Fit" a Zoom Fit, kterými si dokonale nastavíte obraz vzhledem k danému poměru stran vaší obrazovky. Funkce "Angle" je zřejmá, přepíná mezi jednotlivými úhly záběru (pokud danou funkci DVD podporuje). Všechny funkce menu ovládáme křížovým ovladačem DO, tzn. směrovými šipkami a prostředním tlačítkem "Enter".

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zastavíme-li se u jednotlivých nastavení nabídky "Setup", zjistíme, že přehrávač složitým ovládáním zákazníkovi užívání komplikovat nebude. K dispozici je v podstatě pouze základní nastavení jazykové podpory, několik režimů zvukového výstupu, nastavení parametrů výstupu obrazového a rodičovský zámek.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě první položky, "Language Setup", se jedná o běžná nastavení předdefinovaných jazykových možností přehrávání DVD a volbu jazykové sady pro DivX titulky. Zde lze přehrávači vytknout poměrně závažný problém v podobě podpory pouze znakové sady "UNICODE". Naprostá většina titulků je ale kódována v sadě "Win 1250", což znamená, že bez příslušného konvertování přehrávač např. háčky, či podobné speciální znaky zobrazuje špatně.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

V nabídce nastavení zvukových parametrů lze v případě digitálních výstupů volit PCM dvou kanálové analog výstupy a digitální 5.1 nebo 7.1 Bitstream audio. V případě digitálního zapojení lze aktivovat kodek DTS (je potřeba zvuková podpora na straně recieveru), či dynamickou kompresi. V případě zesilovače bez podpory plného 96kHz frekvenčního pásma lze funkcí "PCM Down Sampling" aktivovat převzorkování na 48kHz.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrazová nastavení částečně kopírují funkce dostupné přímo z DO. První nastavení, "TV Aspect", slouží k přizpůsobení obrazu poměru stran vaší obrazovky. Volit lze režimy "4:3 Letter Box", "4:3 Pan&Scan" a "16:9 Wide". Jejich bližší představení snad nebude nutným. "Still Mode" je funkcí, která má zajistit snížení chvění ve statickém obrazu, případně zaostřit malé statické písmo. Její význam, je sporný, vše se totiž z velké části odvíjí od rozlišení a kvality vaší obrazovky, nicméně je pravdou, že své opodstatnění jistě najde, mírné zlepšení znatelné jistě je. "Screen Messages" zapíná/vypíná textové zprávy co se funkcí přehrávače týče, tzn. při aktivaci se např. při zapnutí přehráváni na moment zobrazí malé logo "play". Volba "TV System" není ničím jiným, než tradičním přepínačem norem PAL a NTSC.

Pomocí "Video Output" lze měnit konkrétní typy obrazového výstupu. K dispozici jsou možnosti "S-Video" (pro S-Video a analog out výstup), "I-SCAN" (pro výstup PR, PB, Y component video v 525i prokládaném rádkování), "P-SCAN" (pro stejný výstup, tentokrát s 525p progresivním skenováním) a "SCART-RGB". V případě zapojeného HDMI kabelu bude aktivní i nastavení tohoto výstupu. Zde lze nastavit zmiňovaný upscaling, či vybrat typy výstupů pro nestandardní obrazovky. Dostupné možnosti jsou "Resolution Setting" (480p/576p, 720p a 1080i), "Format" potom specifikuje konkrétní obrazovku - RGB-Normal, RGB-Expand (pro monitory), YCbCr-4:4:4 a YCbCr-4:2:2. Poslední volba "Picture Quality" nabízí pouze strohé možnosti, co se obrazových parametrů týče, tj. Black Level, Brightness, kontrast a barevnou saturaci. Z vlastních zkušeností ale doporučuji tyto volby ponechat na středním, defaultním, nastavení a korekce využívat přímo co se samotné obrazovky týče.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zmínit bych měl snad ještě podporu update firmware, která probíhá za pomoci image souboru, stažitelného z webu výrobce. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně nový model přehrávače, aktualizace firmware prozatím není k dispozici. Podle slov společnosti Samsung se na update můžeme těšit v druhém pololetí letošního roku. Čeká nás odstranění hlášených chyb a hlavně zásahy co se titulkování DivX týče.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama