samsung-dvd-hd870-dvd-s-divx-hdmi-a-skalovanim-obrazu
Zábava Článek Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu | Kapitola 4

Tesner Filip

Tesner Filip

24. 7. 2007 01:00 12

Seznam kapitol

1. Seznámení s přehrávačem 2. Pohled do útrob... 3. Možnosti nastavení... 4. Režimy přehrávání a kvalita výstupů 5. Celkové hodnocení, závěr

Po delší době se opět podíváme na jeden z novějších modelů stolních DVD přehrávačů. Společnost Samsung na začátku léta kompletně obnovila své video-zábavní portfolio a nabídla tak několik zajímavých kousků za velmi příznivé ceny. S rostoucím zájmem o digitální video a s tím souvisejícím poklesem výrobních nákladů se společnostem daří na trh dostávat přehrávače s čím dál tím větší výbavou a neměnnou (tedy přijatelnou) cenou. Co tedy dnes představovaný přehrávač nabízí? Obstojí v tvrdé konkurenci např. asijských neznačkových výrobců?

Reklama

Přehrávání

Jak to je tedy se samotným přehráváním? Už jsem již zmiňoval, při vložení datového disku je automaticky spuštěn vcelku přehledný, od konkurence se moc nelišící, souborový manažer. Pomocí křížového ovladače na dálkovém ovladači se bez problémů můžeme pohybovat libovolnými složkami a spouštět soubory podle libosti. Přehrávač nemá zvláštní režimy pro audio, DivX video, ani JPEG, což je jedině dobře. Můžeme tak v daném případě např. otevřít složku audio, spustit hudební soubor a nerušeně pokračovat v prohledávání obsahu vloženého média, případně si prohlížet JPEG soubory.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Právě při JPEG prohlížení je potom v pravém okně k dispozici náhled souboru na aktuální pozici kurzoru. Jedinou chybou, kterou zde vytknu, je rychlost zobrazení. Setkávám se s podobným problémem u naprosté většiny DVD přehrávačů i rekordérů, ale bohužel ani zde si body k dobru dnešní zástupce nepřipíše. Je sice pravdou, že se nejednalo o výsledky nejhorší, i tak je ale čekání na načtení JPEG souboru v podstatě nesnesitelným, a proto je delší prohlížení, či využívání této funkce obecně prakticky znemožněno (pro příklad - fotografie 800x600 je načítána 8 sec.). Navíc další obrázek v řadě zůstává nedotčen a vcelku běžná funkce načítání dopředu zde neexistuje. V tomto případě tedy jednoznačné mínus. Na druhé straně i přes malé detaily náhledu je finální JPEG zobrazen čistě, s překvapivě živými barvami a příjemně ostrým obrazem.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče přehrávání zvukových souborů, není v podstatě o čem mluvit. Stačí zvolit daný soubor a spustit jej tlačítkem "Enter", nebo "Play" na dálkovém ovladači. Jediným zobrazovaným údajem je čas, což ale nevidím jako problém. Uživatelé, kteří mají potřebu při poslouchání svých oblíbených nahrávek sledovat obrazovku a kontrolovat grafické presety, se zřejmě jen tak nenajdou. Podpora MP3 a WMA je doslovná, tzn. OGG nebo například PCM WAV v nabídce neuvidíte. Spousta koprimovaných formátů standardem stále není, nicméně podporu OGG Vorbis bych u nového výrobku s integrací nové čipové sady bral spíše jako samozřejmost, než něco navíc. Zde tedy také bodík odečtu. Kvalita zvukového výstupu je slušná, zvuk je překvapivě hlasitý a nepostrádá detaily. Nastavení ekvalizéru přístroj nemá, nicméně i tak je projev v pořádku a všechny zvukové složky jsou zastoupeny dostatečně. Pro další úpravu zvuku tak ale uživateli bude muset sloužit např. reciever případného domácího kina.

Ted již ale k samotnému video playbacku. DivX, ten je hlavní devizou dnes představovaného modelu. Čipová sada Zoran Vaddis 966 byla vyvíjena právě za účelem co nejširší kompatibility v tomto ohledu, tzn. žádných nepříjemných překvapení bychom se dočkat neměli. To je také naštěstí pravdou a přehrávač si hravě poradil snad se vším, co bylo specifikováno jako "kompatibilní". Nebudu dlouze rozepisovat všechny typy DivX a XviD kompresí, které byly testovány, protože lze tentokrát směle říci: "Samsung DVD-HD870 opravdu zvládá vše, co jen může kodek DivX nabídnout."

Testy proběhly na video souborech s různým rozlišením i snímkováním a přehrávač si hravě poradil se všemi. Pro upřesnění informací tedy uvedu, že mezi testovacími soubory byly DivX ukázky do verze 6.51 včetně všech možných nastavení a parametrů, které jsou k dispozici. Qpel, bvop, nvop, fast motion, low motion, zvuk v MP3 i AC3, to vše nebylo nejmenším problémem. Co se týče XviD byla situace prakticky stejná. GMC, qpel, nvop i bvop a zvuk MP3 i AC3, včetně všech VBR profilů, bez sebemenšího zaváhání. V tomto ohledu přehrávač jistě překvapil. V podstatě se jedná o první model v naší redakci, který opravdu stoprocentně odpovídá uváděným funkcím a parametrům a beze zbytku je plní. Podpora na straně kompresních kodeků je tedy výborná a Samsung zde dostává spoustu bodů k dobru. Jediným souborem, se kterým si přístroj neporadil, byl vzorek DivX se 40fps snímkováním. Soubor sice ve správci souborů zobrazen byl, jeho spuštění bylo ale provázeno zhruba 2 sec. černou obrazovkou a návratem zpět do browseru. To ale rozhodně nelze brát jako chybu, protože 40fps je opravdu vyjímečnou záležitostí a v naprosté většině případu se s ním uživatel nesetká. Do 30fps je vše v naprostém pořádku. Dle specifikací výrobce je také omezen datový tok do hodnoty 4Mbps.

Přehrávání potom probíhá tak, že po spuštění DivX/Xvid souboru se zobrazí jednoduché menu s výběrem dostupných titulků v daném adresáři. Šipkami a tlačítkem "Enter" vybereme, konkrétní soubor a přehrávání může začít.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výstupní kvalita

K samotné kvalitě výstupu potom nemám výhrad. Obraz je příjemně barevný, nechybí mu vysoký kontrast a kvalitní vykreslení všech detailů. Titulky jsou velikostně přijatelné, nicméně jejich barva občas koresponduje se zobrazovaným pozadím a stávají se tak hůře čitelnými. Uvítal bych proto alespoň základní nastavení jejich barvy, nebo podobných vlastností.

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě přehrávání DVD Video disků nelze také nic podotknout. Základní funkce a automatické spuštění vloženého DVD pouze přispívají ke komfortu a jednoduchosti přehrávání. Ostatně právě tuto cestu Samsung v případě daného modelu razí. Obraz je čistý, bez artefaktů, detaily nechybí, barevnost je na vysoké úrovni. Výhrady bych mel snad pouze k vyvážení bílé (a to i v případě DivX), která je v porovnání s konkurencí na poněkud nižší úrovni. Celkově je bílá barva poněkud zašedlá (ne ale nějak výrazně, jedná se spíše o subjektivní dojem) a jistá jiskra by jí neuškodila. Vliv na přechody v kontrastních scénách a samotné vykreslení obrazu to ale vliv nemá. Pouze mi chyběla jakási "svítivost".

Samsung DVD-HD870 - DVD s DiVx, HDMI a škálováním obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zapomenout bychom jistě neměli ani na podporu MPEG1 kodeku, který specifikace neuvádí, přehrávač si s ním ale poradí bez problémů. Co se potom týče avizovaného HDMI Upscalingu, musím jej pochválit. Je sice pravdou, že samotné ploché HD displeje upscaling provádějí také (je tedy těžké říci, zdali jsou výsledky přičitatelné samotnému přehrávači), nicméně i tak si neodpustím poznámku o překvapivě kvalitním obraze. Přepočítání obrazu je skutečně znát, jak na samotné detailnosti, tak kontrastních poměrech. Obraz je živý, obecně vypadá daleko kvalitněji a byl jsem proto výstupem velmi příjemně potěšen. Netvrdím, že jde o nějak výrazná zlepšení, ale na první pohled je znát, "že se něco změnilo".

Uvést bych měl i konkrétní režimy přehrávání, či přetáčení. V případě DivX lze záznam převíjet v krocích 2x, 4x a 8x, tlačítkem "Step" na dálkovém ovladači je přehrávání pozastaveno a jeho opětovným stiskem posunováno vždy o jeden konkrétní snímek. V tomto režimu lze také přetáčecími tlačítky "search" regulovat zpomalenou rychlost přehrávání v krocích 1/2, 1/4 a 1/8. Pokud stiskneme tlačítko přeskakování skladeb, je záznam posunut o 5 min. kupředu. V případě, že již zmíněných 5 min. v souboru nezbývá, přeskočí akce rovnou na další soubor v pořadí.
Při DVD přehrávání je převíjení změněno na kroky 2x, 4x, 64x a 128x, což jistě vítám, posun videa je v tomto případě opravdu velmi rychlý. Na druhé straně lze v případě DVD přeskakovat celé kapitoly, do kterých je DVD děleno a 128x převíjení je tak v podstatě zbytečným. Své využití ale jistě také najde. Funkce "Step" včetně pomalého přehrávání, je aktivní i v případě DVD playbacku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama