Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu

Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 10. 2015 03:00 49

Seznam kapitol

1. Samsung SM951 – Výkon, který jen tak nekoupíte 2. PCI-E nebo M.2 (SATA Express) 3. Balení disku 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Výkon v M.2 versus PCI-e 3.0
7. Testy malých souborů (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů (důležité) 9. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 10. Syntetické testy - body 11. Start Windows, shrnutí výkonu 12. Závěr

Je až k neuvěření, že SSD disk velikosti USB „flešky“ je nejrychlejším SSD vůbec. Sehnat ho není úplně jednoduché, ale dá se to. Na běžný trh navíc brzo dorazí i verze pro NVMe a ta nastaví laťku výkonu opět výše. Zkusili jsme i to, jak se liší jeho výkon v konektoru M.2 připojeném přes můstek na desce a při připojení přímo k procesoru přes PCIe.

Reklama

Start Windows, shrnutí výkonu

Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Měřím stopkami nastartování systému od pípnutí desky do Windows 8.1 až na plochu. Čas měřím stopkami, měření není zcela přesné ale pro orientaci stačí bohatě. Start systému s NVMe diskem je bleskové, nic rychlejšího dnes neexistuje. Tím se dostáváme k celkovému zhodnocení výkonu:

Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

K nějakému číselnému závěru použiji celkové skóre z Anvil Pro Utility, která je hodně oblíbeným nástrojem a jejíž výsledky jsou považovány za důvěryhodné a porovnatelné. Není to profi IOMeter, ale test, který si může doma spustit každý asi dnes lepší není. Anvil přikládá některým testům větší váhu a to kazí celkový bodový zisk. I tak disky zhodnotíme dle skóre, kvůli konzistenci výsledků do budoucna.

Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako základ jsem nastavil sto procent na OCZ Vector 256GB, jež je sice starší ale přesto dosti výkonný dik. S cenou kolem 5000 Kč (240GB) jde i o docela drahý SSD disk vůči konkurenci. Malý SSD disk Samsung jasně dokázal, proč z něj byla legenda ještě před uvedením na trh - brutální výkon. Nabízí dvojnásobný výkon vůči rychlým SATA SSD diskům a nelekne se ani PCI-e řešení. Proti velice výkonnému Predatoru od Kingston obstál na výbornou. Nabízí o přibližně třetinu vyšší výkon. Pokud porovnáme cenu 6200 Kč u Kingston a 5000 Kč Samsung, je volba jasná - Samsung je levnější a výkonnější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama