Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu

Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 10. 2015 03:00 49

Seznam kapitol

1. Samsung SM951 – Výkon, který jen tak nekoupíte 2. PCI-E nebo M.2 (SATA Express) 3. Balení disku 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Výkon v M.2 versus PCI-e 3.0
7. Testy malých souborů (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů (důležité) 9. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 10. Syntetické testy - body 11. Start Windows, shrnutí výkonu 12. Závěr

Je až k neuvěření, že SSD disk velikosti USB „flešky“ je nejrychlejším SSD vůbec. Sehnat ho není úplně jednoduché, ale dá se to. Na běžný trh navíc brzo dorazí i verze pro NVMe a ta nastaví laťku výkonu opět výše. Zkusili jsme i to, jak se liší jeho výkon v konektoru M.2 připojeném přes můstek na desce a při připojení přímo k procesoru přes PCIe.

Reklama

Závěr

Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk Samsung SM951 je hardware se zajímavým osudem, dá se říci, že má i velký vliv na celé odvětví SSD. Samsung nám ho slíbil už vloni, jak ve verzi AHCI, tak i NVMe. První recenzenti byli v únoru zklamaní, že disk přišel pouze ve verzi AHCI a NVMe podporu nemá. Samsung poté ohlásil, že NVme protokol je nutný vytvořit na disku zcela od nuly, jelikož instrukční sada NVMe má s AHCI pramálo společného. A trvalo to řadu měsíců. Mezitím chytil za pačesy svou šanci Intel a uvedl NVMe disk jako první. Jeho řada „domácích“ disků řady 750 jsou absolutní drtiče. Samsung ostrouhal, Intel ho předběhl zcela záměrně. Intel slaví s těmito disky i prodejní úspěchy, a prvenství s NVme tak patří jemu. Kdo ví, ale jak by to bylo, kdyby Samsung NVMe disk neohlásil už tak brzy před skutečným uvedením.

I další osud disků SM951 není nezajímavý, Samsung jej uvádí striktně pro OEM trh, tudíž jej pro koncového zákazníka nekryje žádnou zárukou (za tu odpovídá OEM partner). Také jej nikde významně nepropaguje, a málokdo ví, že z rychlého SSD disku v notebooku mohou výměnou za tento udělat ještě rychlejší, ba dokonce ten nejrychlejší. Výkon tohoto nenápadného disku je ohromující. Papírové specifikace 2150 MB/s a 1260 MB/s jsou samy o sobě fascinující, praxe je navíc potvrzuje. Ve všech testech jsme se se čtením k hranici 2 GB/s dostali a zápis také mnoho nevybočoval ze specifikací výrobce. To jsou hodnoty jen kousek pod NVme disk  „750“ od Intelu. Jiný podobně výkonný M.2 zkrátka nekoupíte, neexistuje žádná konkurence. A to nemusíme hovořit jen o M.2 discích, na takovéhle hodnoty se dostane jen málokterý PCI-e disk, včetně profesionálních za desítky (stovky) tisíc korun.

Pokud sháníte nejvýkonnější SSD disk na trhu, který se spokojí s M.2 rozhraním na desce, a nepotřebuje PCI-e rozhraní, právě jste ho našli. Sice nepodporuje NVMe, ale i tak je ale ultrarychlý. V této podobě se dá spokojit i se starším AHCI protokolem. Pokud má vaše platforma dostatek PCI-e linek v procesoru, doporučuji spíše pořídit NVMe verzi. Ta bude ultimátní, s výkonem bez kompromisů. Cena je stejná jako u AHCI verze, tedy se není nad čím rozmýšlet. Tenhle disk vás bude bavit, nenápadný a přesto brutální výkon je fascinující. Ideální koupí pro váš počítač nebo notebook pak dle mého názoru, 512GB v NVMe verzi. Konkurence za podobný výkon a kapacitu požaduje výrazně více peněz. Tudíž je to i výhodné z hlediska poměru ceny a výkonu.

POZOR! Kompatibilita tohoto a podobných disků a vaší desky může být problém. Všechny běžně prodávané PCI-e SSD disky postavené na formátu M.2 (například Kingston Predator) mají speciální firmware, umožňující bootování i na starších deskách. Disky Samsung SM941/951 nic takového nemají a musíte se tedy spolehnout na výrobce vaší desky a nový BIOS s podporou. Na webu existují stránky, kde je seznam desek, které s těmito disky bootují. Podívat se můžete třeba sem. U všech novějších desek by neměl být problém, stejně tak s NVMe. Tento protokol je nativně podporován ve Windows 8.1 a 10, pro starší systémy existuje ovladač. Zdali vám disk bude nebo nebude fungovat ale nejde stoprocentně nikdy říci, musíte to zkusit sami. Já jsem třeba měl s deskou Asus problém, s původním BIOsem 0402 disk Samsung odmítl bootovat, v BIOSu jsem ho neměl v bootovatelných zařízeních. Pomohl až BIOS verze 0907, která podporu konečně přinesla. V tuto chvíli na deskách Asus asi problém nikde nebude, ještě před časem ale byl. Jak jsou na tom další výrobci, nevím.

Samsung SM951 256GB: Nejrychlejší M.2 SSD disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama