SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD | Kapitola 17

Jan Černý

Jan Černý

30. 1. 2011 03:00 69

Seznam kapitol

1. OCZ Vertex 2 Extended 120 GB – to nej 2. Patriot Inferno Extreme 60 GB – stále se mám co učit 3. Crucial RealSSD C300 128 GB – nedostupný rychlík 4. Kingston SSDNow V+100 128 GB – SSD terminátor 5. Transcend Ultra Series 120 GB – rychle a úsporně 6. GOODRAM SSD PRO 64 GB – hitovka za 2 600 Kč 7. Kingston SSDNow V100 – 32 nm v nejnižší třídě 8. Toshiba MK1665GSX – obyčejný 5400ot. disk 9. Testy propustnosti (AS SSD, ATTO, HD Tune)
10. Sekvenční testy (AS SSD, HD Tach, HD Tune) 11. Počet operací za sekundu (AS SSD, HD Tune) 12. Přístupová doba (AS SSD, HD Tune) 13. Bodové hodnocení (PCMark Vantage, AS SSD) 14. Iometer – počet operací za sekundu 15. Spotřeba a cena za 1 GB 16. Výběr těch nejdůležitějších výsledků 17. Vox populi – vox dei

Pamatujete na test 19 SSD disků? Máme další kolo. V něm se utkali Patriot Inferno a OCZ Vertex 2 Extended s řadiči SandForce proti vylepšenému Toshiba HG3 (GOODRAM SSD PRO, Kingston SSDNow V+100). Nechybí srovnání s vylepšeným JMicronem (Kingston V100), minulou generací (Crucial RealSSD) a 2,5" diskem do notebooku.

Reklama

Jestliže jste ze zvyku začali číst poslední kapitolou, doporučuji vrátit se o jednu zpět.

Nechci být špatným prorokem, ale zatvrzelé a mnohdy zcela zbytečně fanaticky natvrdlé kverulanty, kteří vedou svoji svatou válku ve jménu levných 2TB disků, nejspíše nikdo nezlomí o přínosu SSD. Je to stejné, jako vysvětlovat jihočeským matkám přínos JE Temelín nebo se přít s ekoteroristou o existenci globálního oteplování. Stále budou opakovat jako mantry svoji svatou pravdu. Ostatně tento test pro ně ani nebyl určen a pouze je přesvědčí o koupi dalšího disku klasické konstrukce. Kdyby však i ostatní uživatelé smýšleli jako oni, dodnes ukládáme data na děrné štítky anebo magnetické pásky.

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Běžným a rozumným uživatelům tedy doporučuji vzít si do ruky tužku a papír a sepsat si hlavní požadavky, co od disku SSD očekáváte. Při pohledu na poslední graf je jasné, že od SSD ještě pár let nemůžete čekat velký odkladový prostor za rozumnou cenu. Nabídnout však mohou rychlý start aplikací, tichý chod a notebookům nízkou spotřebu. Pokud jste měli na svém seznamu alespoň jeden z těchto požadavků, tak je SSD určeno právě pro vás. Pokud nejste rozhodnuti, doporučuji zajít za někým, kdo si SSD pořídil a chvíli pracovat s jeho počítačem a poptat se ho na jeho zkušenosti. Nezapomeňte být objektivní – ptejte se, se mu líbilo a co ne.

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vám jsou některé údaje stále nejasné, můžete si je prohlédnout a porovnat v tabulce. Ta má rozlišení 6

 

321 × 2 683

pixelů

a pro její sledování je velice dobrý základ 24" monitor (koupí 30" však rozhodně chybu neuděláte). Pokud nemáte rádi velké obrázky, zkuste si stáhnout tabulku ve formátu *.xlsx pro Microsoft Office 2007/2010. Když vám bude ve výsledcích něco nejasné (pamatujte, jsem jenom člověk a nějaký překlep nebo duplicita se tam může objevit), napište prosím dolů do diskuse nebo na redakční e-mail, odpovím hned, jak to bude v mých silách. Výčet modelů rozhodně není komplexní, nicméně mým osobním vzorem je německý server SSD Review, kde je možné výsledky lépe porovnávat.

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

  1. SandForce SF-1500
  2. SandForce SF-1200 = Marvell
  3. Intel G2 = Indilinx Barefoot (ECO)
  4. Samsung Y340
  5. Toshiba Daikoku 2
  6. JMicron 616
  7. Samsung YK40
  8. JMicron 612/618 = Indilinx Amigos
  9. VelicoRaptor

Z hlediska výkonu bych v současné chvíli neváhal a sáhnul po některém z osvědčených disků jako je OCZ Vertex 2 34 nm (SF-1200) nebo Intel X25-M. Ve stolním počítači rozhodně neuděláte chybu koupí Kingstonu V+100 nebo první generací OCZ Vertex (Indilinx Barefoot). Na pováženou je nastupující generace Intel 510 Series (Marvell), ale zatím nejsou kromě několika vlaštovek dostupné žádné kvalitní recenze.

Spotřeba

  1. Intel G2 = SandForce
  2. Indilinx Amigos
  3. Indilinx Barefoot Eco = Samsung YK40
  4. Toshiba = Marvell = Samsung Y340

I když patří Toshiba mezi tvůrce prvních NAND flash čipů, při výběru SSD do notebooku na SSD používající jejich flash paměti raději zapomeňte. Stejně jako disky s řadiči Marvell a poslední generace disků Samsung 470 Series mají z nepochopitelných důvodů vysokou spotřebu – srovnatelnou s běžnými 2,5" disky. Naopak velmi dobrou volbou jsou v tomto ohledu řadiče SandForce, kde vyšší model SF-1500 dokonce obsahuje speciální kondenzátor, který dokáže udržet disk pár minut pod napětím i po odpojení od napájení.

Také si uvědomte, že SSD není v notebooku žádný trhač asfaltu. Například v netbooku s poslední generací Atomu podává poloviční výkon, než v nabušeném desktopu. Limitem je propustnost čipové sady a je jedno zda máte ten nejlepší, nebo průměrný SSD disk s řadičem Indilinx Amigos. Přesto je nárůst výkonu oproti 2,5" diskům znatelný a výdrž baterie je o 10–25 % vyšší.

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz


Zatímco v nabušené stolní sestavě s čipovou sadou Intel X58 a ICH10R dokázal Patriot Inferno číst až 200 MB/s a udělat 400 bodů, v netbooku s Atomem je jeho výkon poloviční

Kapitola sama pro sebe je spolehlivost a odladěnost technologií. Mnozí budou jistě namítat, že SSD jsou mladé, moderní, ale zabugované odvětví. To je do jisté míry pravda, ale výrobci pokračují ve zlepšování mílovými kroky každý měsíc. Problémy s aktivací trimu/garbage collection jistě zamrzí, ale jde tomu předejít správnou kombinací hardwaru. Disky SandForce používejte výhradně s čipsetem Intel; Samsung nevkládejte do počítačů Apple (garbage collection funguje u Samsungu pouze se systémem souborů NTFS, Apple používá HFS). Také řadiče JMicron fungují nejlépe v kombinaci ovladače msahci a čipové sady Intel – nedávejte je tedy do AMD. Naopak nejkompatibilnější jsou řadiče Toshiba Daikoku 2 (Kingston SSDNow V+100, GOODRAM SSD PRO) a disky Intel X25-M G2.

Spolehlivost a odladěnost

  1. VelociRaptor
  2. Indilinx = Intel = Toshiba
  3. SandForce = Samsung
  4. JMicron

Designoví fajnšmekři a tedy příznivci ladných křivek počítačů Apple jistě nepohrdnou SSD v MacBooku. Zde však začíná svítat na lepší časy. Do Mac OS X byla přidána podpora příkazu trim a čeká se na jeho sladění s běžně prodávanými SSD disky. Z toho důvodu zatím upřednostňujte modely, které obsahují ve firmwaru agresivní správu smazaného prostoru, tzv. garbage collection. Zatímco Toshiba patří ke dvorním dodavatelům Applu (modely srovnatelné s Kingstonem V+100), má nevýhodu v podobě vyšší spotřeby. Adekvátní náhražkou je z tohoto pohledu Indilinx Amigos a Barefoot a také SandForce. Na tuto úzkou skupinu trhu se specializuje Other World Computing (OWC) a RunCore. Velmi dobře zpracované recenze najdete na Anandtechu (duel OCZ Vertex Limited Edition vs. OWC Mercury Extreme) a TweakTownu (OWC Mercury Extreme Pro).

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

SSD kompatibilní s Apple

  • OCZ Vertex 2 (SandForce SF-1200), OWC Mercury Extreme Pro (SandForce SF-1200)
  • OCZ Agility 2 (SandForce SF-1200)
  • OCZ Onyx 2 (SandForce SF-1200) = value verze
  • OCZ Vertex (Indilinx Barefoot), RunCore Pro IV (Indilinx Barefoot)
  • OCZ Onyx (Indilinx Amigos)
  • Kingston SSDNow V+100 (Toshiba HG3 Daikoku 2)

Vyhlášení vítězů

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz


Nejlepším

SSD

diskem v testu se stal OCZ Vertex 2 Extended. Za nejvyšší výkon, nízkou spotřebu a výbornou technickou podporu si odnáší ocenění Zlatá hvězda PCTuning

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz


Díky řadiči SandForce SF-1200 si skoro stejně dobře jako Vertex 2 Extended vedl také Patriot Inferno Extreme. Velkou výhodou je nižší cena než u

OCZ

.

K dokonalosti mu chybí možnost aktualizace

firmwaru

a absence jakékoliv utility od výrobce. Za to si odnáší ocenění Stříbrná hvězda PCTuning

SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz
SandForce proti všem – velké srovnání současných SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

 
 O třetí místo se dělí dvojice disků

Toshiba HG3

rebrandovaných jako GOODRAM SSD PRO a Kingston SSDNow V+100. Jejich silnou zbraní jsou velmi účinné garbage collection algoritmy, díky nimž je disk stejně výkonný i při náročném používání. Další předností je u

GOODRAMu SSD PRO

 nízká cena, u

Kingstonu V+100

zase klonovací software Acronics True Image. Z těchto důvodů si oba odnášejí ocenění Bronzová hvězda PCTuning

Rád bych poděkoval společnosti OCZ (Vertex 2 Extended), společnosti Patriot (Patriot Inferno Extreme), společnosti Wilk Elektronik SA (GOODRAM SSD PRO), agentuře DataConsult zastupující Kingston (SSDNow V, SSDNow V+), agentuře Relative PR zastupující ASUS (ASUS P6T7WS SuperComputer) a agentuře Sarota PR zastupující Transcend za zapůjčení nebo zprostředkování SSD disků a hardwaru do testu a těšíme se na další spolupráci. Za zapůjčení SAS řadičů LSI a Adaptec a disků děkuji svému kamarádovi Edmundovi Kmeťovi. Také bych rád poděkoval autorům serverů Anandtech, BenchmarkReviews, Guru3D, Hardware Canucs, Hardware Secets, Lan OC Reviews, Legionhardware Legit Reviews, PC World France a Servethome za jejich snímky disků, které jsem nemohl vyfotit, protože byly zapečetěny. V neposlední řadě také musím poděkovat Elišce Svobodové za jazykovou korekturu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama