Sapphire Radeon RX 7900 XT: Dobrý základ
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Sapphire Radeon RX 7900 XT: Dobrý základ

Sapphire Radeon RX 7900 XT: Dobrý základ | Kapitola 16

Adam Vágner

Adam Vágner

21. 12. 2022 22:00 126

Seznam kapitol

1. Sapphire RX 7900 XT 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks
9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 11. Boost v Metro Exodus 12. Boost ve World of Tanks 13. Spotřeba, teploty, hlučnost 14. Otáčky ventilátorů, hlučnost 15. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 16. Závěr

V první vlně se do prodeje dostaly především karty v referenčním provedení. Pokud si potrpíte na prémiové modely, asi vás nenadchnou, ale pokud vás lákají spíš modely, které nabízejí solidní dobrou cenu a přitom ještě solidní provozní vlastnosti, může být zajímavější volbou než nejlevnější nereferenční modely.

Reklama

Závěr

Listopadové představení nové generace Radeonů se točilo hlavně kolem několika klíčových výhod nových Radeonů proti GeForce. Spousta času byla věnovaná „nízké“ spotřebě a výraznému zlepšení efektivity RX 7900, menším rozměrům, modernějším výstupům a naopak starým dobrým napájecím konektorům.

U karty s příkonem lehce přes 300 W, které pro přídavné napájení stačí dva osmipiny, je klasické napájení rozumnější a praktičtější volbou než nový a méně robustní šestnáctipin. Tedy pokud ji nebudete chtít přetaktovat, pak už vám nedávají moc prostoru a chtělo by to spíš tři. Také výrazné zlepšení efektivity proti minulé generaci Radeonů je nezpochybnitelné. Z tohoto pohledu je RX 7900 XT vedle RX 6950 XT jednoznačně lepší volba. Horší je to už při srovnání s novými GeForce. 

AMD se při představení ještě trefovalo do 450W RTX 4090. Jenže vedle 320W RTX 4080 už jsou na tom s efektivitou oba Radeony RX 7900 naopak hůře. RX 7900 XT má spotřebu srovnatelnou s RX 4080, ovšem nižší výkon při rasterizaci, a ještě hůře dopadne, když se přidá ray tracing. Takže snaha apelovat na zeleněji smýšlející jedince vychází celkem vniveč.

Malé rozměry chladiče jsou dobré v případě, že potřebujete kartu osadit do skříní menších formátů nebo vyměnit kartu kus za kus ve starém kompaktním počítači. Určitě mi ale nepřipadá moc šťastné dělat přednost z toho, že na kartu s příkonem přes 300 W posadíte celkem krátký a nízký dvouslotový chladič. Pokud máte ve skříni místa dost, bude provedení s větším a výkonnějším chladičem vždy lepší volbou.

Sapphire Radeon RX 7900 XT: Dobrý základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o modernější výstupy, u karty s výkonem RX 7900 XT se opravdu nemusíte bát toho, že bude grafika muset zahazovat snímky jen proto, že do monitoru s rozlišením 2560 × 1440 nejde přes DisplayPort 1.4 protlačit víc než 480 snímků za sekundu, a dvojnásob to platí o 240 snímcích za sekundu v rozlišení 4K. Na podobné hodnoty se v modernějších hrách dostanete jen v případě, že pořádně ořežete nastavení detailů, a to ještě hra nesmí narážet na limit ze strany procesoru – a to se při hodnotách nad 100 fps stává dost často. Monitory s potřebnými konektory a podobnými parametry jsou v nedohlednu, než bude nějaký výběr, potrvá ještě pár let. Katastrofický scénář, kterým strašilo na prezentaci AMD, že jen kvůli výstupům do monitoru nedostanete vše, co grafika zvládá renderovat, asi ještě hodně dlouho nehrozí.

A to se... nevyplatí!

Recenzenti, kteří se už dostali k oběma modelům, to měli celkem jednoduché. RX 7900 XTX pochválili, RX 7900 XT rozcupovali na hadry, a všichni dostali své. Nejjednodušší by bylo přidat se k davu a svorně s ním se rozčilovat, jak si AMD může kartu jako RX 7900 XT nechat, že to není o nic výhodnější než to, co se prodávalo, že se mu máte vyhnout obloukem a kdesi cosi. Půjdu ale proti proudu. I kvůli tomu, že jsem od nových Radeonů nečekal zázraky ani to, že významně změní poměry na trhu, a tak jsem nebyl výsledky Radeonů zase tak rozčarovaný.

Nemyslím, že by RX 7900 XT byla taková tragédie, jak by se mohlo zdát z některých testů hlavně na youtube a z diskuzí. Nejproblematičtější je, že cena RX 7900 XT měla být nižší, neodpovídá tomu, co slabší model vedle RX 7900 XTX nabízí. Nejen že je rozdíl ve výkonu větší než rozdíl v ceně, s vyšším modelem dostanete také o 4 GB paměti víc.

Na rozdíl od řady ostatních ale nemám úplně jasno v tom, proč tomu tak je. Přímočarým vysvětlením je, že vás chce AMD dotlačit do nákupu RX 7900 XTX s tím, že ty tři tisíce navíc za to stojí. Nabízí se to. Problém je, že RX 7900 XTX teď stejně nekoupíte. A to je druhá možnost – totiž že AMD tušilo, že Radeonů RX 7900 XTX nebude dostatek pro uspokojení poptávky, a tak zájemci o Radeon vezmou zavděk i méně výhodnou RX 7900 XT. Také je možné, že RX 7900 XT se blíží tomu, co měla stát původně a u RX 7900 XTX muselo AMD nastavit cenu níž kvůli jinak zajímavější RTX 4080 za 1200 dolarů. A další možností je, že je cena RX 7900 XT teď taková, protože...

nic lepšího teď za ty peníze nepořídíte

Už je to tu zase. Ano, pokud chcete kartu v ceně kolem osmadvaceti tisíc a nemůžete si dovolit utratit víc za RX 7900 XTX nebo RTX 4080, nic lepšího teď stejně nepořídíte. Obzvláště u nás ne, protože prakticky všechny starší modely vyšší třídy od RTX 3070 Ti výše jsou už mnoho týdnů pryč a v obchodech zůstává jen pár kusů předražených skladových ležáků.

Za této situace mi přijde na hlavu rozjímat nad tím, že RTX 3080 za devatenáct, RTX 3090 Ti za dvaatřicet či RX 6950 XT za čtyřiadvacet tisíc byla atraktivnější a tohle je proti nim houby pokrok. Ty starší karty už druhým třetím měsícem v našich obchodech prakticky neexistují. A podobný úbytek stavů se dal vypozorovat pozorovat i v zahraničí. Navzdory tomu, že několik měsíců posloucháme „insájdr info“, jak se Nvidia topí v zásobách starých čipů, výrobci mají na skladě mraky karet, kterých se nemůžou zbavit a kvůli tomu brzdí uvádění nových modelů. Nevybavuju si, že by při nástupu nové generace karet do prodeje byla u nás kdy nabídka starších modelů široko daleko až tak vymetená. Že začíná přituhovat, bylo znát už při uvedení RTX 4090, při uvedení RTX 4080 už nebylo ve vyšší třídě na skladech téměř nic, a dvojnásob to platí teď o měsíc později při uvedení Radeonů.

V segmentu karet za 20–60 tisíc korun můžete dnes vybírat jen mezi RX 7900 XT, RX 7900 XTX, RTX 4080 a RTX 4090 s tím, že atraktivnější RX 7900 XTX a RTX 4090 jsou mizerně dostupné, nejspíš je přeplatíte o několik tisíc a ještě na ně budete stát frontu. 

A přímo si konkurují jen RX 7900 XTX a RTX 4080. RX 7900 XT ani RTX 4090 teď konkurenci nemá. A tady bych hledal primární příčinu toho, proč jsou aktuální ceny nových karet takové, jaké jsou. U RTX 4090 i RX 7900 XTX poptávka výrazně převyšuje nabídku. Pokud chcete karty hned, můžete vzít jen RX 7900 XT, nebo RTX 4080. A bojím se, že vzhledem k tomu, že v Číně nejspíš nastupuje první velká covidová vlna a za pár týdnů nás ještě čeká čínský Nový rok, se situace spíš ještě zhorší, než že by se měla zlepšit. Do toho se ještě plácáme v krizi, jaká tu nebyla řadu let a u níž hrozí, že se může kdykoliv přehoupnout do něčeho ještě horšího.

Dnes už můžeme jen s nostalgií vzpomínat, jak krásně a optimisticky to vypadalo, když Nvidia v říjnu 2020 uváděla RTX 3080 za 19 tisíc. Že se podobné premiéry už asi jen tak nedočkáme, je jasné už jen z toho, že byly ceny při doprodeji po dvou letech vyšší než při uvedení.

RX 7900 XT se mi hodnotí hůř ještě z jednoho důvodu – její přímý konkurent v podobě RTX 4070 Ti půjde do prodeje za nějakých čtrnáct dní. Vše včetně ceny ještě visí ve vzduchu, spekuluje se o 899 dolarech. Pokud by to byla pravda, a pokud by mělo jít o paralelu pro dvojici RTX 4080 a RX 7900 XTX, dá se čekat, že budou RTX 4070 Ti mít horší poměr cena/výkon v čistokrevné rasterizaci a pravděpodobně na tom budou lépe s výkonem s ray tracingem. Nabídnou nižší spotřebu (protože 320 W už má RTX 4080), k tomu zatím jen malé plus v podobě DLSS 3 a momentálně trochu větší plus v počtu titulů s podporou DLSS 2.x oproti těm s FSR 2.x. Určitě bych vám tedy radil s nákupem počkat na premiéru RTX 4070 Ti, pokud kartu nepotřebujete ještě pod stromeček.

Nenadchne, ale ani nezklame

Nepřipadá mi, že má v současné situaci smysl hodnotit novou generaci na základě toho, jaké to bylo dřív nebo jaké existují teoretické alternativy. Už u RTX 4080 jsem se díval spíš na to, jaká je Founders Edition, jaká je aktuální situace na trhu a další vývoj jsem neviděl zrovna optimisticky. RTX 4080 Founders Edition jsem dal ocenění a dostal to sežrat. Jenže na rozdíl od obou referenčních Radeonů je Founders Edition karta bez kompromisů a má podstatně lepší vlastnosti (a že AMD bude dělat kompromisy, se dalo vytušit už z konstrukce a spotřeb Radeonů). GeForce sice dostala fuj fuj obrovský chladič, kterému se AMD pošklebovalo, jenže velké chladiče obvykle také lépe chladí. U RTX 4080 FE má chladič rezervy na to, abyste mohli dál experimentovat s takty nebo ztišováním a výrobcům se jen tak nepovede při podobné ceně Founders Edition trumfnout, zatímco u referenčních Radeonů budou majitelé řešit spíše to, jak ty karty umravnit, aby teploty nebyly tak vysoké, otáčky ventilátorů byly nižší a takty pokud možno vyšší, a to nejde moc dohromady.

O měsíc později při uvedení RX 7900 XT je situace na trhu spíš horší než lepší. V podobném duchu tak půjdu proti všem a na RX 7900 XT nebudu nadávat. Ano, když už dáváte za kartu skoro třicet tisíc, není zase takový rozdíl, jestli přidáte další tři čtyři na rychlejší model. A je méně výhodná než RX 7900 XTX, takže jestli musíte mít Radeon a máte tu možnost, prostě na RX 7900 XTX připlaťte, a pokud můžete, zvažte i tu RTX 4080. Na hry, které se v následujících letech objeví, je až na tu paměť vybavená přece jen lépe.

Pokud jde o výhodnost, není rozdíl mezi RX 7900 XT a XTX natolik dramatický, aby se dalo tak suverénně tvrdit, že RX 7900 XTX je dobrá a RX 7900 XT je odpad. A tipuji, že s nereferenčními modely si na RX 7900 XTX výrobci a prodejci narazí víc než na RX 7900 XT a rozdíl v ceně bude lépe odpovídat i rozdílu ve výkonu.

Pokud připlácet nechcete nebo nemůžete, proti minulé generaci je RX 7900 XT výrazný posun k lepšímu z hlediska výkonu, výkonu s ray tracingem i z hlediska spotřeby a efektivity. Nové DisplayPorty asi ještě nějaký ten pátek nemá smysl řešit. Vedle RX 6950 XT to je rozhodně i navzdory vyšší ceně a neuspokojivém posunu v poměru cena/výkon atraktivnější volba, která nezastará tak rychle jako dnes pořízená RX 6950 XT.

Dále už bude doporučení záležet spíš na tom, jestli hrajete víc levné hry z výprodejů, nebo naopak nové tříáčkové pecky. Na ty starší hry s rasterizací bude nejspíš atraktivnější volbou RX 7900 XT než RTX 4070 Ti, v těch novějších s ray tracingem a DLSS 2.x (a nastupujícím DLSS 3) spíš ta GeForce.

Určitě nebudu na růžovo malovat, jak Radeon časem dozraje jako víno, po pár verzích nových ovladačů určitě výkon vystřelí o dalších deset procent, a kdesi cosi – zatím to vypadá, že čím dál do budoucnosti se budeme dívat, tím víc bude záležet na výkonu s ray tracingem, a v něm jsou nové Radeony spíš na úrovni minulé generace GeForce.

Průměrná karta za dobrou cenu

Tedy jde-li o cenu, je dobrá vedle nereferencí a za aktuální situace. Referenční provedení nabízí zajímavý mix vlastností. V žádném ohledu nevyniká, ale není to ani vysloveně špatná karta a pokud chcete šetřit, tak vám její nákup doporučím a dám jí i nějaké to ocenění. Nabídne lepší poměr cena/výkon a bude výhodnější než většina RX 7900 XT s dražším chlazením. Není stavěná na nějaké velké taktování a chladič není v zátěži určitě tichý, ale je kultivovanější než to, co výrobci dávají na většinu neprémiových modelů. A ještě víc to bude platit pro nejlevnější nereferenční RX 7900 XT za doporučenou cenu. I kdyby vám hlučnost vadila, stačí trochu přišrktit spotřebu a otáčky ventilátorů stáhnout. Pořád bude výsledek lepší než u RX 6900 nebo RX 6950 XT při vyšším výkonu.

Menší chladič proti RTX 4080 FE znamená v praxi o 1,5–3 dBA vyšší hlučnost (a to už je sluchem poznat), přičemž teploty čipu jsou asi o 10 °C horší než u „referenční“ GeForce. A to už je u teplot obrovský rozdíl, který lze u GeForce využít i na další výrazné ztišení. Nedá se ale říct, že by byl chladič na RX 7900 XT špatný. Na to, jaký objem má karta, je jeho výkon obdivuhodný, a pokud máte skříň, do níž se karty větších rozměrů nevejdou, asi jen málokterá karta podobných rozměrů vám nabídne víc.

Hlučnost v zátěži je při výchozím nastavení je stále o 1–2 dBA nižší, než je tomu obvyklé u většiny karet ze středu nabídky modelových řad. Ve vztahu k ceně, rozměrům a spotřebě karty si zaslouží pochvalu. Otáčky lze za cenu obětování trochy výkonu ještě snížit, takže se nemusíte bát, že by vám hluk drásal nervy, je to mírně nadprůměrná karta, jakých se prodává nejvíc a jen málokterý majitel si na jejich vlastnosti stěžuje.

Zároveň je ale výkon chladiče to, co u referenční RX 7900 XT limituje výkon. Aby nebyla karta příliš hlučná, je maximální výkon ventilátorů nastavený na 66 %. Už chvíli po spuštění zátěže ventilátory narážejí na nastavené maximum kolem 1770 ot./min, což nestačí na to, aby karta udržela grafický čip pod limitem teploty a regulace snižuje takty čipu. Jen prostým zvýšením otáček ventilátorů do režimu fén lze průměrný takt GPU zvednout asi o 50 MHz, což je nezvykle velký rozdíl na to, že jen víc foukají ventilátory. A nedělám si iluze, že v těch malých skříních to bude chladit ještě hůř. Z hlediska výkonu ale těch 50 MHz opět není dramatický rozdíl.

Nemáte-li problémy s místem uvnitř skříně, určitě uvažte pořízení modelu s větším chladičem. Pokud vám v tom brání prostor uvnitř skříně, možná bude lepší vyměnit skříň než rozměry karty podřizovat skříni, která už dnes na výkonné grafiky nestačí – dá se předpokládat, že s tím, jak se karty zvětšují, stejně dřív nebo později s jinou kartou narazíte.

Velký pozor si dávejte jen při připlácení na dražší nereferenční modely, s ohledem na to, že je RX 7900 XTX cenou nebezpečně blízko, se může snadno stát, že pak bude rozumnější koupit nejlevnější RX 7900 XTX a k lepším provozním vlastnostem se dopracovat tím, že přiškrtíte její spotřebu a otáčky ventilátorů a pořád vám zůstane znatelně vyšší výkon.

Sapphire Radeon RX 7900 XT
KLADYZÁPORY
Vyšší výkon než RX 6950 XTJen o málo levnější než RX 7900 XTX při znatelně nižším výkonu
20 GB pamětiV zátěži spíše průměrná hlučnost
Vejde se do kompaktních skříníPískající cívky
Energetická efektivita proti kartám minulé generaceMalý chladič kartu zbytečně brzdí
DisplayPort 2.1Nezajímavý poměr cena/výkon
 Malý chladič nemá rezervy pro přetaktování při snesitelné hlučnosti
Orientační cena s DPH: 28 000 Kč

Celkově je snad až na poměr cena/výkon výrazným posunem proti minulé generaci. Navzdory tomu, že jde o nejlevnější provedení, nabízí vyvážený mix vlastností a v žádném ohledu není vysloveně špatná. Bude zřejmě lepší volbou než některé základní modely od partnerů AMD ze stejné cenové kategorie, proto referenční RX 7900 XT udělím ocenění.

Sapphire Radeon RX 7900 XT: Dobrý základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení karty do testu děkujeme internetovému obchodu CZC.cz

Sapphire Radeon RX 7900 XT: Dobrý základ
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama