Seagate Firecuda 530 2 TB – Pekelně rychlé SSD pro M.2
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Seagate Firecuda 530 2 TB – Pekelně rychlé SSD pro M.2

Seagate Firecuda 530 2 TB – Pekelně rychlé SSD pro M.2 | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 10. 2021 10:40 8

Seznam kapitol

1. Seagate (zatím) nešetří, právě naopak 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Minule jsme testovali levný a osekaný disk až na dřeň. Dnes si spravíme chuť tím nejrychlejším diskem na trhu, vskutku brutální Firecudou 530 od Seagate. Impozantní výkon, přibalený chladič a kompatibilita s PS5. Co víc si přát.

Reklama

Na 3D TLC discích mne nejvíc zajímá SLC cache. Než se na ní podíváme blíže, zastavme se u měření teploty. Hlavní znak tohoto disku je chladič z výroby. To jistě bude mít znatelný vliv na teploty disku.

Seagate Firecuda 530 2 TB – Pekelně rychlé SSD pro M.2
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk bez chladiče dosahuje při intenzivním zápisu teploty až 100 °C. Osazení chladiče z výroby je dobrý krok a už při pohledu na počet čipů na disku, to bylo jasné. Teplota chladiče dosahuje maximálně 70 °C. Nedochází k omezování výkonu, jelikož nebylo dosaženo teploty pro Throttling. Ten má několik stupňů. První varování je nastavené na 82 °C, druhé varování je 85 °C. Po dosažení těchto hodnot, disk začne omezovat výkon. Plný výkon se vrátí s teplotou 78 °C. To říká datasheet. Ideální pracovní teplota je 64 °C.

Seagate Firecuda 530 2 TB – Pekelně rychlé SSD pro M.2
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtenáři chtějí vidět i hodnoty SLC cache u zaplněného disku, což ale nelze simulovat nástroji, které běžně používám (zápis v AIDA 64 nebo HDTune). Tyto aplikace vždy přepisují celý disk v kuse. Nelze jej tedy částečně zaplnit a pak spustit test. Vyrobil jsem tedy souvislou řadu velkých archivů, které se kopírovaly na disk a já zaznamenal rychlost. Seagate říká, že SLC cache je třetina volné kapacity.

SLC cache u prázdného disku je asi 200 GB, což není málo, spíše lepší průměr. Rychlost se v SLC cache drží na 6,5 GB/s. Poté rychlost klesne na průměrné hodnoty 4,0 GB/s. Tam vydrží skoro až do konce disku. Posledních 400 GB se zapisuje rychlostí pod 1,5 GB/s. I to je paradoxně hodnota, které mnoho disků nedosáhne ani na začátku kapacity. Rychlost zápisu je nejvyšší, z NVMe disků co jsem v posledních letech testoval.

Seagate Firecuda 530 2 TB – Pekelně rychlé SSD pro M.2
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro mnohé bude zajímavější chování SLC cache u zaplněného disku z poloviny. POZOR, graf ukazuje stejné měřítko ale zobrazuje jen 1 TB dat místo 2 TB u toho prvního. Plná rychlost 6,5 GB/s u "odpočinutého" disku vydrží jen několik sekund. Přibližně asi 5 GB. Pokud dál kontinuálně plníme disk, klesne zápis na 3,6 GB/s a vydrží tam za polovinu volné kapacity (zaplněnost celého disku 75 %). Několik posledních stovek GB už disk zapíše maximální rychlostí cca 1,5 GB/s.

V reálném provozu, a při zaplněnosti disku od 0 do 50 %, kdy budete občas zapisovat větší soubor, můžete vždy počítat s nabitou SLC cache a plnou rychlostí 6,5 GB/s. V případě velkých souborů, je i tak zápis mezi 3,6 a 4,0 GB/s velice nadprůměrný, s klidem řeknu i jeden z nejlepších na trhu.

Seagate Firecuda 530 2 TB – Pekelně rychlé SSD pro M.2
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama