Seasonic S12G 550 W (SSR-550RT): shoří v přetížení?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Seasonic S12G 550 W (SSR-550RT): shoří v přetížení?

Seasonic S12G 550 W (SSR-550RT): shoří v přetížení? | Kapitola 3

Pavel Boček

Pavel Boček

3. 6. 2015 05:00 113

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování

Seasonic S12G je jeden z nejlevnějších (možná vůbec nejlevnější zdroj) s certifikací 80 PLUS Gold a kvalitním osazením na trhu, v ČR jedním z velmi prodávaných modelů. Ovšem u této platformy už jsem u jiného modelu narazil na jisté problémy, vedoucí i destrukci zdroje… podívejme se tedy, jak na tom je tento Seasonic S12G.

Reklama

Vstupní filtrace

První část vstupní filtrace je stejná jako v mnoha jiných zdrojích Seasonic, které jsou aktuálně na trhu. Tvoří ji deska připájená ke vstupní vidlici a spínači, na níž je jeden fóliový X kondenzátor, čtyři keramické Y kondenzátory a jedna tlumivka se společným jádrem. Deska je také odstíněna izolovanou měděnou fólií. Kabeláž se síťovým napětím pak ještě prochází feritovým jádrem.

Druhá část přímo na hlavní desce sestává z diferenciální tlumivky, dalšího X kondenzátoru, další tlumivky se společným jádrem a dvou X kondenzátorů. Je zde rovněž varistor a termistor, ten ovšem není na tomto snímku, jelikož se fyzicky nachází u vstupního kondenzátoru. Ve zdroji není ani obchvat termistoru, ani mikročip pro inteligentní vybíjení X kondenzátorů, za což zdrojí ztratí nějaké drobné, neboť to je můj požadavek na high-end.

Seasonic S12G 550 W (SSR-550RT): shoří v přetížení?
i Zdroj: PCTuning.cz
Seasonic S12G 550 W (SSR-550RT): shoří v přetížení?
i Zdroj: PCTuning.cz

X kondenzátory (mezi fází a nulovým vodičem) a Y kondenzátory (mezi fází a zemí/nulou a zemí), často také mezi primární a sekundární stranou, slouží k filtraci vysokofrekvenčního rušení ze sítě (často ze zařízení, které vlastní fitlraci nemají kvůli úsporám, ale i ze zařízení, kde je filtrace jaksi těžko implementovatelná) a zároveň potlačují rušení z tohoto zdroje do sítě. Pro ten samý účel jsou použity tlumivky, dohromady vše tvoří vstupní filtr. Tyto součástky také mohou částečně pomoci k potlačení menších napěťových špiček v síti, k potlačení větších špiček (např. kvůli úderu blesku do vedení v okolí) je použit varistor. V dnešní době jsou Y kondenzátory osazovány i mezi síťovou zem (kostru) a pracovní zem zdroje (za usměrňovačem) k potlačení přenosu rušení uvnitř zdroje na sekundární stranu, jelikož rušení na opravdu vysokých frekvencích je schopné se přesouvat i po plášti vodičů či kostře. To je také důvod, proč jsou vstupní vodiče často provlékány feritovými jádry.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama