Shuttle SX79R5 — highendový počítač v kompaktním balení
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Shuttle SX79R5 — highendový počítač v kompaktním balení

Shuttle SX79R5 — highendový počítač v kompaktním balení | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 7. 2012 03:00 6

Seznam kapitol

1. Design + malé rozměry = Shuttle 2. Shuttle SX79R5 — vnější pohled 3.  Shuttle SX79R5 — pohled dovnitř 4. Jak osadit procesor a paměti 5. Montáž grafické karty 6. Koš s mechanikou a pevnými disky 7. BIOS a možnosti přetaktování 8. Cena, teploty, hlučnost, spotřeba
9. Testovací sestava, metodika 10. Alan Wake, Anno, ArmA, AC: Revelations 11. Batman, Battlefield 3, Crysis, Crysis 2 12. DiRT 3, GTA: EFLC, JC 2, Mafia 2 13. Max Payne 3, Metro, Serious Sam, Conviction 14. Fotogalerie 15. Závěr

Chcete mít šestijádrový procesor a highendovou grafickou kartu, na velkou skříň však nemáte dost místa, anebo počítač chcete často přenášet? Shuttle pro vás připravil SX79R5 — barebone, do kterého můžete osadit třeba Core i7-3960X a GeForce GTX 680. Udělali jsme to a vyzkoušeli, jak na takovém počítači běží hry.

Reklama
Shuttle SX79R5 — highendový počítač v kompaktním balení
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno v minulé kapitole, k recenzi jsem si půjčil aktuálně nejvýkonnější Shuttle v nabídce, kterým je model SX79R5. První S v názvu znamená Shuttle XPC (velikost skříně Cube), X79 značí použitou čipovou sadu Intel X79 a R5 je model skříně. Barebone SX79R5 je tedy jinými slovy osazen základní deskou s paticí LGA2011 a je připraven pro nejvýkonnější procesory na trhu z řady Sandy Bridge E. Nejprve se však na barebone zaměříme z vnější strany.

Pokud se vám SX79R5 podle fotky jeví jako velmi malý, máte pravdu. Vzhledem k potenciálnímu výkonu jsou rozměry skutečně minimální, na délku má celá skříň 33, na šířku 22 a na výšku 19 cm. Pro srovnání běžná skříň kategorie midi tower má rozměry okolo 45 × 45 × 20 cm, objem Shuttle je tedy přibližně třetinový.

Shuttle SX79R5 — highendový počítač v kompaktním balení
i Zdroj: PCTuning.cz

Design, použité materiály a dílenské zpracování skříně přesně odpovídá standardu Shuttle. Celá skříň je vyrobena v černé barvě s decentním designem, který je ale současně moderní a líbivý (byť je to samozřejmě můj subjektivní názor, design nelze hodnotit objektivně). Objektivně špičkové jsou však použité materiály a jejich přesné dílenské zpracování. Všechny větší plochy skříně jsou vyrobeny z kvalitního kartáčovaného hliníku. Výjimkou je jen tmavý rámeček okolo čela počítače z hořčíku a tenký lesklý pásek na přední straně počítače z plastu. Na jeho pravé straně je současně umístěno startovací tlačítko a dvě LED diody (sytémová a disková), které svítí také decentně a neruší ani při nočním hraní her.

Shuttle SX79R5 — highendový počítač v kompaktním balení
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv je Shuttle SX79R5 velmi malý, pro drtivou většinu uživatelů bude nabízet dostatečné možnosti rozšíření. Po odklopení spodního panelu na čele počítače se objeví řada čtyř USB portů (z čehož jsou dva vyšší verze USB 3.0) a konektory k připojení sluchátek a mikrofonu. Na rozdíl od verze SX58J3 testované před rokem zde chybí čtečka paměťových karet, kterou je nově možné osadit do jednoho z 3,5" slotů, který je též výklopný. Tím však zbude místo jen pro jeden pevný disk. Osobně proto v případě potřeby doporučuji koupi externí čtečky do USB portu, kterých počítač nabízí celkem čtrnáct. Posledním výklopným slotem je 5,25" místo pro optickou mechaniku (ukryta za krytkou), tlačítko na skříni se však velmi nepříjemně mačká a vyžaduje velký tlak. To je však jen jediná drobná vada dílenského zpracování, kterou jsem při používání objevil.

Shuttle SX79R5 — highendový počítač v kompaktním balení
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zadní straně počítače jsou výstupy ventilátorů zdroje a chladiče procesoru, záslepky na dvě rozšiřující karty a zadní panel základní desky. Ten je osazen především USB porty, kterých je na panelu osm a dva jsou verze USB 3.0. Dále Shuttle přidal eSATA rozhraní, dvojici gigabitových síťových konektorů a audio výstupy.

Shuttle SX79R5 — highendový počítač v kompaktním balení
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv lze Shuttle bez nadsázky označit za prémiového výrobce, příslušenství dostanete k počítači jen základní a čítá dvojici datových SATA kabelů, napájecí eSATA kabel, tištěný manuál, DVD s ovladači, teplovodivou pastu a několik šroubků.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama